ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Reuniunea Comitetului Interministerial pentru gestionarea fondurilor comunitare


 

Reuniunea Comitetului Interministerial pentru gestionarea fondurilor comunitare


(27.05.2009)

„Am majorat cota de pre-finantare de la 20 la 30% si dam posibilitatea autoritatilor locale sa plateasca mult mai usor partea de TVA, nemaifiind obligate sa suporte din bugetul Consiliului Local aceasta suma de bani./.../ Prin aceste masuri mai rezolvam o problema scadenta a celor care deruleaza fonduri europene, indeosebi a administratiilor locale: problema TVA-ului pe care trebuie sa il plateasca autoritatile locale”, a declarat astazi primul-ministru Emil Boc, la finalul reuniunii Comitetului Interministerial privind absorbtia fondurilor comunitare.

Seful Executivului a atras insa atentia ca aceasta pre-finantare marita la 30% va fi acordata doar in conditiile in care se organizeaza la timp licitatiile, incepe derularea lucrarilor si exista facturi care sa fie platite. „Nu vom transfera acesti bani in conturile autoritatilor locale doar ca sa stea acolo. Ei vor fi transferati doar daca vor fi platiti efectiv si lucrarile vor fi efectuate din fondurile europene”, a mai afirmat premierul Emil Boc.

Dincolo de analiza tehnica, reuniunea de astazi a Comitetului Interministerial a vizat si o analiza strategica, pentru a identifica si preintampina problemele ce pot sa apara in absorbtia fondurilor europene.

Rezultatele reuniunilor de pana acum ale Comitetului Interministerial pentru absorbtia fondurilor comunitare incep deja sa se vada, prin numarul de proiecte contractate si semnate in ultimele patru luni, a subliniat seful Executivului, care a constatat, de asemenea, o schimbare de ritm in ceea ce priveste atragerea banilor europeni.
La intalnire au fost invitati si presedintii in exercitiu ai Regiunilor de Dezvoltare, pentru o analiza eficienta a stadiului pe regiuni a gradului de absorbtie si implementare a programelor cu finantare europeana. Primul-ministru i-a asigurat pe presedintii in exercitiu ai Regiunilor de Dezvoltare de tot sprijinul Guvernului in demersurile pentru absorbtia fondurilor europene. „Nu putem insa sa nu constatam ca exista si diferente intre diferitele Regiuni de Dezvoltare ale tarii”, a adaugat premierul Emil Boc, avertizand ca „solutia va fi una pe termen mediu”, iar banii necheltuiti vor fi redistribuiti.
De asemenea, la reuniunea de astazi a Comitetului Interministerial pentru absorbtia fondurilor europene a fost invitat si presedintele PSD, Mircea Geoana, pentru a demonstra importanta pe care partidele din coalitia de guvernamant o acorda acestui obiectiv, dupa cum a subliniat primul-ministru.

 Sursa: Guvernul Romaniei

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!