ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Guvernul a modificat si completat baza legala privind alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea si finalizarea proiectelor finantate din fondurile de pre-aderare


 

Guvernul a modificat si completat baza legala privind alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea si finalizarea proiectelor finantate din fondurile de pre-aderare


(22.05.2009)

Guvernul a aprobat in sedinta de ieri modificarea si completarea bazei legale privind alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea si finalizarea proiectelor finantate din fondurile de pre-aderare ex-ISPA, astfel incat aceste sume, inclusiv TVA-ul aferent, sa poata fi asigurate din fondurile prevazute in bugetul Ministerului Finantelor Publice. Masura va contribui la finalizarea acestor proiecte la termenele stabilite prin memorandumurile de finantare si a fost luata pentru a evita astfel posibilitatea aplicarii de corectii financiare de catre Comisia Europeana.

Sumele reprezentand TVA dedusa a carei contravaloare a fost platita potrivit noului act normativ trebuie restituite la bugetul de stat in cazul operatorilor economici din sectorul de mediu care, potrivit Legii nr. 57/2003, isi exercita dreptul de deducere a TVA aferenta cheltuielilor eligibile efectuate in cadrul proiectelor ex-ISPA.

Potrivit modificarilor si completarilor aduse Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 135/2007, alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea si finalizarea masurilor ex-ISPA inclusiv TVA-ul aferent acestora se asigura pentru:

- finantarea costurilor suplimentare necesare semnarii contractelor ca urmare a depasirii bugetelor alocate initial;

- echipamentele durabile neeligibile contractate dupa data de 1 iulie 2006 si alte cheltuieli aferente acestora;

- revendicari ale contractorilor in baza prevederilor contractuale, aprobate/acceptate in prealabil de autoritatea contractanta si/sau stabilite de instantele de arbitraj si/sau judecata;

- costurile de asistenta si expertiza juridica si tehnica, costuri de arbitraj si/sau judecata;

- suplimentarea bugetelor contractelor de servicii aflate in derulare sau contracte noi de servicii incluse in Planurile de Achizitii ale masurilor ex-ISPA;

- intarzieri justificate la plata facturilor;

- alte sume necesare continuarii si finalizarii proiectelor ex-ISPA.

Informatii de background:

Programul ISPA (Instrument pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) reprezinta un instrument de finantare neramburasbila destinat sa sprijine Romania in vederea alinierii standardelor de mediu si transport la cele ale Uniunii Europene.

Dupa aderarea la Uniunea Europeana, conform Tratatului de Aderare la Uniunea Europeana, derularea proiectelor ISPA continua in baza prevederilor aplicabile Fondului de Coeziune (masuri ex-ISPA), conform Regulamentului CE 1164/1994.

Conform Acordului-Cadru semnat intre Romania si Comisia Europeana la data de 12 martie 1991 si Memorandumurilor de finantare privind aprobarea proiectelor ex-ISPA, orice cheltuieli ce depasesc finantarea neramburasbila acordata de CEE vor fi suportate de beneficiar.

Sursa: Guvernul Romanei

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!