ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Lansarea Programului Operational de Cooperare “Marea Neagra 2007-2013”


 

Lansarea Programului Operational de Cooperare “Marea Neagra 2007-2013”


(08.05.2009)

Ministrul dezvoltarii regionale si locuintei Vasile BLAGA, a lansat astazi, 5 mai 2009, Programul Operational Comun “Marea Neagra 2007-2013”. La eveniment au fost prezenti oficiali si potentiali beneficiari din cele 10 state participante la program (Romania, Bulgaria, Grecia, Turcia, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Armenia, Azerbaijan, Georgia), precum si reprezentanti ai Comisiei Europene si ai principalelor organizatii active in zona Marii Negre. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei indeplineste rolul de Autoritate Comuna de Management pentru acest program.

„Este primul program de cooperare in bazinul Marii Negre, inculzand atat state membre UE cit si din spatiul non-UE. Bugetul total, comun pentru intregul program pentru perioada 2007-2013, este de 18.863.479 Euro din care 17.305.944 Euro contributia Instrumentului European de Vecinatate si Parteneriat (ENPI) si 1.557.535 Euro cofinantare nationala. Alocarea fondurilor IPA pentru finantarea participarii Turciei la program este de 7.000.000 Euro. Vreau sa asigur partenerii din program de intreaga noastra colaborare. Sper ca buna implementare a programului ca conduca la dezvoltare durabila si cresterea competitivitatii regiunii” a declarat ministrul Vasile BLAGA.

Ministrul Vasile BLAGA le-a vorbit participantilor despre conditiile de participare in program. „Proiectele participa la o competitie deschisa, urmand a fi selectionate in functie de calitatea lor, indiferent de tara de provenienta. Singura conditie este ca cel putin un partener sa fie din statele membre UE si un partener din statele nemembre; partenerii din Turcia vor avea cel putin un partener dintr-un stat membru UE si cel putin un partener dintr-un stat nemembru” a declarat BLAGA.

Valoarea proiectelor trebuie sa se incadreze intre 50.000 euro si 700.000 euro si sa aiba o durata de maxim 24 luni. Primul apel de proiecte va fi lansat in a doua jumatate a lunii mai si va fi deschis pina la sfarsitul lunii august. Ministerul Dezvoltarii va organiza seminarii de pregatire a potentialilor beneficiari in statele paricipante.

Obiectivul global al programului este acela de a realiza parteneriate regionale solide si de a impulsiona cooperarea pentru dezvoltare economica si sociala durabila a regiunilor din bazinul Marii Negre. Programul este construit pe 3 prioritati:

Prioritatea 1: Sprijinirea parteneriatelor transfrontaliere in vederea dezvoltarii economice si sociale bazate pe utilizarea in comun a resurselor;

Prioritatea 2: Utilizarea in comun de resurse si competente pentru protectia si conservarea mediului;

Prioritatea 3: Sprijinirea initiativelor culturale si educationale in vederea crearii unui mediu cultural comun in bazinul Marii Negre.

Aplicantii pot fi: autoritati publice centrale, autoritati publice locale, ADR-uri, structuri asociative ale autoritatilor locale, universitati de stat, institute nationale de cercetare, ONG-uri, camere de comert, universitati si institute de cercetare, organisme de management al Euroregiunilor, Grupari Europene de Cooperare Teritoriala.

Evenimentul de lansare a programului se desfasoara timp de 2 zile. Prima zi este dedicata promovarii si prezentarii programului in contextul initiativelor europene si internationale din zona bazinului Marii Negre in timp ce a doua zi va fi dedicata potentialilor beneficiari prin grupuri de lucru paralele organizate pe prioritatile programului pentru generarea ideilor de proiecte si analizarea conditiilor de eligibilitate necesare prezentarii unor aplicatii viabile.

Mai multe informatii despre Programul Operational Comun de Cooperare „Marea Neagra 2007-2013” pot fi gasite pe pagina web a programului: http://www.blacksea-cbc.net.

 

Sursa: MDLPL

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!