ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Punct de vedere


 

Punct de vedere


(24.04.2009)

Pozitia Ministerului Finantelor Publice referitoare la stirea “Exclusiv TMC: Executia bugetara la trei luni”,  din data de 17 aprilie 2009 si articolul “Dezastru: bugetul e deja pe minus cu 2,5 miliarde de euro”, publicat in editia din data de 21 aprilie 2009 a ziarului Cotidianul.

Din raportarile centralizate, pana la aceasta data de Ministerul Finantelor Publice, deficitul bugetului general consolidat pentru trimestrul I al anului 2009 este de aproximativ 8,29 miliarde lei.

Informatiile conform carora deficitul bugetar la 2 aprilie 2009 ar fi de aproape 10 mld. lei nu sunt relevante din punctul de vedere al metodologiei de calcul a deficitului Bugetului General Consolidat (BGC).
In primul rand, in componenta BGC, pe langa cele cinci bugete avute in vedere de catre autorii articolelor, la calculul deficitului, mai sunt incluse: bugetul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, bugetul institutiilor publice finantate partial sau total din bugetul de stat, bugetul trezoreriei statului, titlurile de despagubire emise de ANRP, Fondul Proprietatea, creditele externe acordate ministerelor etc.
In al doilea rand, avand in vedere nivelul incasarilor / cheltuielilor la BGC, deficitul bugetar in primele doua decade ale lunii are un trend crescator dat fiind ca, in cursul unei luni, peste 60% din veniturile lunare se inregistreaza in intervalul 24-30/31 ale fiecarei luni iar cheltuielile sunt mai accentuate in primele doua decade ale lunii.

In aceste conditii, rezultatele privind veniturile, cheltuielile si respectiv deficitul / excedentul bugetului general consolidat sunt relevante la nivel lunar doar dupa inregistrarea de catre Ministerul Finantelor Publice a tuturor raportarilor aferente bugetelor componente ale bugetului general consolidat.

Ministerul Finantelor Publice va comunica cu regularitate, dupa data de 20 a fiecarei lunii, rezultatele executiei bugetare pentru luna precedenta.

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!