ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Acord romano-iordanian in domeniul protectiei mediului


 

Acord romano-iordanian in domeniul protectiei mediului


(10.04.2009)

Ministrul Mediului, Nicolae NEMIRSCHI, impreuna cu doamna SUHAIR AL ALI, Ministrul planificarii si al cooperarii internationale din Regatul Hasemit al Iordaniei au semnat, in aceasta dimineata, la Palatul Cotroceni, Memorandumul de intelegere privind cooperarea in domeniul mediului si a dezvoltarii durabile. Evenimentul a avut loc cu ocazia vizitei la Bucuresti a delegatiei iordaniene condusa de M.S. Regele Abdullah II Ibn Al Hussein. Ceremonia semnarii documentelor oficiale a avut loc in prezenta Presedintelui Romaniei, Domnul Traian BASESCU si a M.S. Regele ABDULLAH II al Regatului Hasemit al Iordaniei.

Acordul de colaborare bilaterala se refera la domenii precum legislatie orizontala - dezvoltarea si implementarea mecanismelor si instrumentelor de evaluare a mediului (evaluarea impactului asupra mediului la nivel global, regional si national, audit de mediu, evaluare strategica de mediu si sistemul de management al mediului), protectia naturii: schimb de informatii si cooperare in domeniul planificarii si al managementului ariilor protejate; calitatea aerului, mediul marin si managementul resurselor costiere, manangementul deseurilor solide, inclusiv al deseurilor periculoase precum si managementul substantelor chimice periculoase.

De asemenea, colaborarea va avea loc si in domenii precum controlul si reducerea poluarii, (inclusiv a altor riscuri cauzate antropic mediului), zgomot (reducerea poluarii fonice prin aplicarea si controlul aplicarii prevederilor legislative si a standardelor din acest domeniu) dar si schimbari climatice (colaborare in cadrul mecanismului de dezvoltare ecologica (CDM).

Pentru implementarea Acordului bilateral, cele doua Parti au convenit sa colaboreze in cadrul intalnirilor bilaterale, in vederea abordarii unor aspecte de interes comun, in domeniul protectiei mediului, sa realizeze schimburi de experienta si instruiri in domeniul mediului dar si sa promoveze teme stiintifice si tehnice de interes comun, in vederea dezvoltarii unor proiecte concrete, in domeniul mediului. Cele doua tari vor organiza conferinte, expozitii, simpozioane in domeniul mediului dar si activitati de sustinere a proiectelor internationale pentru solutionarea, intr-un climat de cooperare, a problemelor de mediu la nivel global, regional si national. De asemenea Romania si Regatul Hasemit al Iordaniei vor colabora pentru dezvoltarea unor mecanisme imbunatatite de monitorizare a performantelor de mediu, pentru aplicarea celor mai bune tehnologii si utilizarea eficienta a instrumentelor economice precum si pentru promovarea unor actiuni de constientizare publica, in domeniul protectiei mediului.

 

Sursa: MMediu

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!