ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Infiintarea exploatatiilor agricole cu fonduri nerambursabile


 

Infiintarea exploatatiilor agricole cu fonduri nerambursabile


(09.03.2009)

Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013 pune la dispozitia tinerilor fermieri fonduri nerambursabile in valoare totala de 337.221.484 euro pentru infiintarea exploatatiilor agricole prin Masura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”. Fondurile pot fi solicitate de la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) pana la finalul anului 2013.

 

Fondurile nerambursabile sunt acordate pentru fermierii in varsta de pana la 40 de ani (neimpliniti la data depunerii cererii de finantare). Fermierii pot fi atat persoane fizice, cat si juridice, cu conditia ca acestia sa practice in principal activitati agricole. De asemenea, fermierul, potential beneficiar al Masurii 112, trebuie sa detina o exploatatie agricola cu o dimensiune economica cuprinsa intre 6 si 40 UDE[1], situata pe teritoriul tarii si care sa fie inregistrata Registrul fermelor / Registrul agricol de la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura.

 

Solicitarea fondurilor nerambursabile se face in baza unui proiect tip care include o Cerere de Finantare si documente specifice, prin care se prezinta si dimensiunea economica a exploatatiei. Pentru a dovedi ca exploatatia agricola are o dimensiune cuprinsa intre 6 si 40 de UDE, potentialul beneficiar trebuie sa prezinte documentul justificativ si anume, Extrasul din Registrul Fermelor pentru suprafata pentru care se solicita fondurile nerambursabile.

Prin urmare, calculul UDE se realizeaza avand in vedere structura culturilor sau a speciilor de animale, pasarilor si albinelor, conform Extrasului din Registrul Fermelor si pe care fermierul le mentioneaza in Sectiunea specifica din Cererea de finantare, cat si baza materiala din planul de afaceri in anul „0”, pentru care solicitantul poseda documente de proprietate sau folosinta.

 

In acceptiunea Masurii 112, instalarea tinerilor fermieri reprezinta activitatea de infiintare si/sau preluare prin transfer de proprietate si/sau arenda si/sau concesionare a unei exploatatii agricole intre 6 – 40 UDE, pentru prima data in calitate de conducator sau sef de exploatatie.

 

Exploatatiile care se infiinteaza la inceputul anului 2009, pot beneficia de fonduri nerambursabile intr-o sesiune urmatoare celei actuale (3 decembrie 2008 – 27 martie 2009).

Aceasta situatie nu este aplicabila pentru fermierii care se inregistreaza ca potential beneficiar la inceputul anului 2009.

De asemenea, limitare privind depunerea proiectului in aceasta sesiune, respectiv pana in 27 martie 2009, nu este aplicabila nici pentru exploatatiile care au fost preluate la inceputul anului 2009 si care au fost deja inregistrate in anul 2008 in Registrul Fermelor. Aceasta situatie este valabila chiar daca proprietarul respectivei exploatatii era alta persoana decat fermierul care solicita fonduri sau daca acesta s-a infiintat ca potential beneficiar la inceputul anului 2009.

Asadar, nu se pot depune proiecte in aceasta sesiune pentru  exploatatiile care nu apar in Registrul Fermelor in anul 2008 pe numele fostului proprietar (cedentului) sau al actualului fermier.

 

 

Categoriile de beneficiari eligibili pentru Masura 112 sunt persoanele fizice inregistrate si autorizate conform OUG 44/2008 si societati cu raspundere limitata – SRL, infiintate in baza Legii 31/1990.

De asemenea, sunt eligibili ca beneficiari si persoanele fizice neautorizate la data depunerii Cererii de finantare, cu conditia ca acestea sa se inregistreze si sa se autorizeze pana la data incheierii Contractului de finantare cu APDRP.

 

Fondurile nerambursabile acordate pentru instalarea tinerilor fermieri este de 10.000 Euro pentru o exploatatie agricola cu dimensiunea minima de 6 UDE. Daca exploatatie are o dimensiune mai mare de 6 UDE, sprijinul pentru instalare poate creste cu 2.000 Euro/1UDE, dar nu va putea depasi 25.000 Euro pentru o exploatatie.

 

Sursa: APDRP


 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!