ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(05.03.2009)

Revista Presei 05.03.2009

 

Cresterea economica din 2008 a franat brusc in T 4

 

Incetinirea cresterii economice in ultimul trimestru al anului trecut la 2,9%, minimul perioadei respective in ultimii noua ani, a limitat avansul Produsului Intern Brut (PIB) la 7,1% in 2008, care a fost insa cu 1,1% peste nivelul din 2007, potrivit datelor estimative ale INS, surprizandu-i astfel pe analisti. Un nivel mai scazut al ratei trimestriale de crestere economica a fost inregistrat in trimestrul patru din 2000, cand avansul real al PIB a fost de 2,1% comparativ cu perioada similara a anului precedent.

 

Sursa: Curierul National

 

Isarescu: Nu-i credeti pe cei care spun ca nu sunt bani

 

Incercarea de depreciere a leului din luna octombrie urmarea atingerea unui curs de 4,5 - 4,7 lei/euro si nu un nivel de 4,2 lei/euro, cum sugerau unii analisti, iar BNR a intervenit pentru mentinerea increderii in moneda nationala, fara a apara un nivel, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. "In octombrie 2008, unele prognoze pentru cursul de schimb erau ca ajunge la 4,2 lei/euro, dar nu 4,2 era in mintea lor. Va garantez ca nu era 4,2 lei/euro (tinta de curs - n.r.).

 

Sursa: Curierul National

 

 

 

Majorarea TVA este exclusa in cazul unui acord cu FMI

 

Guvernul Romaniei ar putea sa renunte sa mai ia bani de la Fondul Monetar International (FMI), daca acest lucru presupune majorarea cotei unice sau cresterea taxei pe valoarea adaugata (TVA) in 2009, au declarat surse guvernamentale. Cota unica de 16%, aplicata la impozitul pe venit si la cel pe profit, a fost introdusa la inceputul lui 2005, iar nivelul TVA este in prezent de 19%. "Daca ni se va cere, in schimbul incheierii unui acord cu Fondul, sa majoram taxele in acest an, s-ar putea sa nu-l mai facem deloc.

 

Sursa: Curierul National

 

Lipsa ingrasamintelor scade recolta de grau cu 30%

 

Campania de primavara in agricultura debuteaza cu un impediment: agricultorii nu vor primi subventii pentru ingrasaminte, ceea ce va afecta recolta de cereale si afacerile industriei chimice.

Agricultorii nu vor primi in aceasta primavara sprijin financiar pentru achizitionarea de ingrasaminte, intrucat Comisia Europeana nu a aprobat aceasta forma de sprijin, fiind considerata ajutor de stat, a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.

 

Sursa: Romania Libera

 

 

Cum vad producatorii o campanie de incurajare a consumului de produse romnesti?

 

Intr-un film cu succes de box office, un personaj ii da o replica eroului principal preocupat de provenienta unui echipament militar: „American sau rusesc, in ziua de azi nu mai conteaza, totul e fabricat in China“. Nimic mai adevarat daca privim economia mondiala in ansamblu, dar nu mai putin adevarat este faptul ca, macar teoretic, cumparand produse autohtone poti ajuta economia sa iasa din criza. Americanii, francezii sau nemtii chiar pun in practica aceasta teorie, iar acum, in plina criza economica, consumatorii din tarile respective sunt bombardati cu campanii de genul „cumpara produse nationale ca sa salvezi X locuri de munca“.

 

Sursa: Capital

 

Criza economica din Romania este "mai mult virtuala"

 

Guvernatorul BNR da de pamant cu analistii straini

O cifra importanta care arata starea economiei nationale tine de totalul platilor restante din tara noastra. Mircea Ursache, presedintele AVAS, a precizat, ieri, ca 12,5 miliarde lei reprezinta valoarea totala a intarzierilor la plata, atat a ratelor, cat si a obligatiilor fiscale sau a altor tipuri de angajamente. Iar Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor, a subliniat ca, din 26 februarie si pana in prezent, statul a mai achitat facturi de doua miliarde lei.

 

Sursa: Financiarul  

 

 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!