ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Executivul a hotarat data organizarii si desfasurarii alegerilor europarlamentare


 

Executivul a hotarat data organizarii si desfasurarii alegerilor europarlamentare


(05.03.2009)

Guvernul a stabilit ziua de duminica, 7 iunie 2009, ca zi de referinta pentru organizarea si desfasurarea alegerilor membrilor din Romania in Parlamentul European din anul 2009, a anuntat primul-ministru Emil Boc.

„La aceasta data, euroalegerile se vor desfasura in toate tarile UE”, a precizat premierul, mentionand faptul ca Executivul a adoptat , in sedinta de astazi, un set de acte normative privind organizarea alegerilor europarlamentare.

Astfel, Guvernul a aprobat si programul calendaristic pentru realizarea actiunilor necesare pentru alegerea membrilor din Romania in PE.

Astfel, in termen de cel mult 15 zile de la aducerea la cunostinta publica a zilei de referinta, dar cel mai tarziu pe 23 martie 2009 se vor delimita sectiile votare, iar in termen de cel mult 5 zile de la delimitarea sectiilor de votare, dar cel mai tarziu pe 27 martie 2009, se vor numerota sectiile de votare de pe raza teritoriala a unui judet, respectiv a municipiului Bucuresti.

Cu cel putin 60 de zile inaintea zilei de referinta, dar cel mai tarziu pe 8 aprilie 2009, vor fi comunicate, catre Biroul Electoral Central, semnele electorale.

Depunerea si inregistrarea candidaturilor se vor face cel mai tarziu cu 60 de zile inainte de ziua de referinta, pe 8 aprilie 2009, ora 24,00.

In termen de 24 de ore de la inregistrarea candidaturilor, dar cel mai tarziu pe 9 aprilie 2009, se vor aduce la cunostinta publica listele de candidati si candidaturi independente.

Campania electorala va incepe cu 30 de zile inainte de ziua de referinta, adica pe 8 aprilie 2009, si se va incheia in preziua zilei de referinta, adica pe 6 iunie 2009, ora 7,00.

Votarea va incepe pe 7 iunie 2009, la ora 7,00 si se va incheia pe 7 iunie 2009, la ora 21,00.

In termen de cel mult 24 de ore de la incheierea votarii, cel mai tarziu pe 8 iunie 2009, la ora 21,00, se pot formula cererile pentru anularea alegerilor pe motiv de frauda electorala. Solutionarea acestora se va face in cel mult 48 de ore de la inregistrarea la Biroul Electoral Central, cel mai tarziu pana la publicarea rezultatelor alegerilor in Monitorul Oficial al Romaniei, 10 iunie 2009, ora 21,00.

Validarea alegerilor si publicarea rezultatului acestora in MO se face dupa solutionarea cererilor de anulare a alegerilor pentru frauda electorala si centralizarea rezultatului alegerilor.

De asemenea, Guvernul a mai adoptat mai multe hotarari privind stabilirea masurilor pentru buna organizare si desfasurare a alegerilor, a aprobat modelul cererii de inscriere in listele electorale speciale si a modelului declaratiei pe proprie raspundere care se prezinta de catre persoana eligibila comunitar la depunerea candidaturii, modelele listelor electorale, modelele listelor de sustinatori, modelele stampilelor birourilor electorale si modelul stampilei cu mentiunea „VOTAT”, modelul timbrului autocolant, conditiile de tiparire, de gestionare si de utilizare a acestuia, precum si modelul buletinului de vot care va fi folosit la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European din anul 2009.

 

Sursa: Guvernul Romaniei

 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!