ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(10.02.2009)
Revista Presei 10.02.2009
 
Deficitul comercial al Romaniei s-a adancit anul trecut la 22,52 miliarde euro
 
Deficitul comercial al Romaniei a fost anul trecut de 22,52 miliarde euro, cu 3,4% mai mare decat in 2007, iar dinamica exporturilor a devansat-o pe cea a importurilor, continuand trendul pe care s-a inscris incepand din luna decembrie 2007, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Exprimat in lei, deficitul comercial a crescut cu 13,6%, la 82,654 miliarde lei. In 2007, fata de anul precedent, deficitul comercial a urcat cu 44,4%, la 21,5 miliarde de euro, pe fondul cresterii importurilor cu aproape 25% si a exporturilor cu 13,7%
 
 
Piata pensiilor facultative a sporit in ianuarie cu 9,95%, pana la 92,67 milioane lei
Valoarea activelor nete ale celor noua fonduri de pensii facultative (pilonul III) care isi desfasoara activitatea a crescut cu 9,95% in luna ianuarie, pana la 92,67 mil. lei (21,66 mil. euro), potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), informeaza NewsIn.
 
 
Scheme de ajutor de stat de 133 milioane euro pentru investitii in resursele umane
 
Potrivit Ministerului Muncii, finantarile acordate intreprinderilor, din fonduri europene, vor fi folosite pentru subventionarea cu cel putin 50% a salariilor noilor angajati, suventionarea formarii profesionale a salariatilor si a investitiilor pentru imbunatatirea conditiilor de munca. Schemele de ajutor de stat urmeaza sa fie lansate la sfarsitul lunii martie.
 
Sursa: Euractiv
 
Mugur Isarescu: Stabilitatea cursului valutar este vitala pentru Romania
 
Bugetul pe 2009 si situatia economica a Romaniei reprezinta principalele subiecte aflate pe agenda intalnirii de luni dintre ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si reprezentantii mediului bancar, de la Institutul Bancar Roman. Bugetul a fost adoptat in sedinta de joia trecuta a Guvernului, iar acum trebuie sa treaca de votul Parlamentului.
Sursa: Euractiv
 
 
Un imprumut de la UE ar putea sprijini absorbtia fondurilor europene.

» Dobanzile la depozite sunt exagerate si pot deveni riscante pentru sistem.

Sectorul privat va avea dificultati in asigurarea finantarii, ceea ce ar putea afecta negativ atat economia, cat si incasarile bugetului de stat, a avertizat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale.
"Se contureaza o problema de finantare a sectorului privat, un gol de finantare (a private finacial gap).
 
 
Tirgu-Neamt cauta finantare pentru a-si crea un brand turistic local
 
Municipalitatea nemteana a depus un proiect in valoare de aproximativ 570.000 de lei pentru atragerea unei finantari menite sa promoveze produsele turistice ale zonei. Documentul numit „Valea Ozanei... mit si legenda” se afla inca in analiza. Proiectul a fost depus spre finantare in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5 „Dezvoltarea durabila si promovarea turismului”.
 
 
Anul crizei loveste din plin: exporturi mai mici cu 30%
 
In conditiile in care 70% din exportul de produse romanesti sunt destinate spatiului comunitar si unele state ale Uniunii Europene (UE) intampina probleme, exporturile Romaniei s-au redus considerabil. „Exporturile romanesti catre spatiul comunitar au scazut in luna ianuarie a acestui an cu 32%, pentru ca tarile membre sunt cele mai afectate din zona de export a tarii noastre”, a declarat pentru Gandul, Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR). Datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca, in luna decembrie a anului trecut, valoarea exporturilor a scazut cu 21,8% la valori exprimate in lei, iar importurile au inregistrat o scadere de 17,6%.
 
Sursa: Gandul

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!