ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(04.02.2009)

Revista Presei 04.02.2009

 

Curtea Internationala trage o linie intre pretentiile romanesti si cele ucrainene

 

80% din suprafata aflata in litigiu intre Romania si Ucraina apartine, de astazi, platoului continental al Romaniei. Solutia data de Curtea Internationala de Justitie difera de cele propuse de Romania si Ucraina. Curtea a anuntat ca zonele economice exclusive vor fi atribuite conform principiilor echitatii, iar Insula Serpilor nu a fost luata in considerare in trasarea liniei de demarcatie. CIJ, principalul organ judiciar al Natiunilor Unite, si-a anuntat astazi, 3 februarie, decizia in cazul delimitarii, intre Romania si Ucraina, a platoului continental al Marii Negre.

 

Sursa: Euractiv

 

Analistii se asteapta la reducerea dobanzii-cheie si a RMO

 

BNR ar putea recurge la taierea rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei, dar si la cele in valuta, pentru a impinge in jos dobanzile din piata interbancara, considera analistii, care mizeaza si pe reducerea dobanzii-cheie, ca semnal din partea bancii centrale.
Economistii mai considera ca, in ciuda presiunii pe cursul de schimb valutar, taierea rezervelor minime obligatorii (RMO) ar avea un efect mai rapid si mai puternic asupra dobanzilor ridicate de pe piata interbancara decat reducerea dobanzii de politica monetara, o masura cu rol de semnal din partea BNR.

 

Sursa: Curierul National

 

Leul se stabilizeaza, zlotul si forintul se prabusesc

Evolutia de ieri a leului a fost total diferita de cea a altor monede din regiune, zlotul si forintul prabusindu-se comparativ cu euro.
Cursul mediu al euro a fost stabilit la 4,2971 lei, fata de 4,2987 lei acum doua zile, prima parte a sedintei fiind cea mai agitata, tranzactiile realizandu-se la 4,3090 - 4,3120 lei, maximul fiind cel de 4,3250 lei. Luand in considerare adancimea mica a pietei, volumele de tranzactionare fiind reduse, dealerii au pus mentinerea euro in apropierea pragului de 4,3 lei pe seama unei noi interventii discrete a bancii centrale, asa cum a fost pusa, de la finalul lunii trecute, stabilizarea leului.

 

Sursa: Curierul National

 

Intoarcerea la barter: datoriile firmelor s-au marit de patru ori

 

Firmele cu cele mai mari probleme sunt cele din constructii si distributie IT.

» Anul trecut, companiile si populatia au achitat 50% din creante.

Datoriile companiilor administrate de firmele de recuperare de credite au crescut, in prima luna a anului curent, de aproximativ patru ori (300%) fata de perioada similara a anului trecut, a declarat Cristian Ionescu, presedintele Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC).

 

Sursa: Romania Libera

 

Recuperatorii: vom colecta cu 30% mai putine datorii decat anul trecut

 

In loc sa se bucure ca vor avea mai multe datorii de incasat, recuperatorii de datorii din Romania spun ca, din cauza gravitatii crizei, vor putea recupera din ce in ce mai putini bani de la rau-platnici. Directorii acestor firme atrag atentia ca desi valoarea totala a datoriilor va creste sensibil anul acesta, banii pe care ei ii vor recupera de la rau-platnici vor fi mai putini. Motivul este simplu: unii datornici pur si simplu nu au bani pentru a plati restantele.

“In ciuda cresterii semnificative a numarului si a valorii debitelor pe care industria le va absorbi in 2009, gradul de colectare va scadea fata de anii precedenti, pe fondul adancirii problemelor cu lichiditatile, cu care se confrunta companiile si economia romaneasca”,

Sursa: Gandul

 

Dan Nica, al treilea ministru de interne al PSD

 

Vicepremierul Dan Nica a fost ales, cu unanimitate, de conducerea PSD pentru a ocupa functia de ministru al Administratiei si Internelor, el fiind validat marti seara si de Comitetul Executiv National al formatiunii. Acesta isi va pastra si functia de vicepremier, astfel ca PSD va renunta sa mai numeasca inca o persoana in Cabinetul Boc. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat partidul a trimis deja, la Guvern, propunerea ca Dan Nica sa preia conducerea MAI, aratand ca acesta din urma va avea „deplina libertate” sa-si aleaga secretarii de stat, cu acceptul formatiunii.

Sursa: Gandul

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!