ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Declaratiile primului-ministru Emil Boc, dupa intalnirea cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor


 

Declaratiile primului-ministru Emil Boc, dupa intalnirea cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor


(03.02.2009)

Cea mai importanta concluzie este ca, impreuna cu partenerii sociali, am adoptat proiectul Legii Bugetului de stat pe anul 2009, proiect care va inaintat spre dezbatere la Parlament.

In urma discutiilor de astazi, pe langa alte lucruri pe care le-am discutat in sedintele anterioare, am convenit asupra urmatoarelor elemente. In privinta componentei economice, legate de patronate, am decis urmatoarele cinci lucruri :

1. Operationalizarea fondului de garantare a creditelor pentru IMM-uri si infiintarea fondului de contragarantare a creditelor pentru IMM-uri;

2. Neimpozitarea profitului reinvestit, incepand cu trimestrul II al anului 20009;

3. Adoptarea legii parteneriatului public-privat, in primul trimestru al anului 2009;

4. Accelerarea procedurii de atragerea fondurilor europene si modificarea legii achizitiilor publice, pentru flexibilizarea acestei proceduri si a tuturor acelora care tin de modalitatea achizitiilor publice in Romania;

5. Modificarea tarifului de utilizare a infrastructurii feroviare publice, avand ca indicator de referinta tona per kilometru transportat.

In privinta componentei sindicale, am convenit urmatoarele :

1. Dupa 15 aprilie, se declanseaza impreuna cu partenerii sociali mecanismul de consultare pe tema cresterilor salariale pe anul 2009 in sistemul public, in functie de performantele economice ale trimestrului I si de prognozele pentru perioada urmatoare;

2. Pana la 15 aprilie 2009, Guvernul si partenerii sociali convin sa inceapa discutia in vederea elaborarii legii salarizarii unice a personalului bugetar;

3. Pentru anul 2009, se prelungeste perioada ajutorului de somaj cu 3 luni;

4. Pana la 1 martie 2009, prin Ordonanta de Urgenta, se va promova modificarea prin care comitetele sectoriale devin institutii de utilitate publica;

5. Se instituie pensia sociala minima de 350 de lei in doua transe;

 

In privinta sporurilor, a altor premii sau a altor stimulente am convenit urmatoarele : vom elabora impreuna cu partenerii sociali un act normativ prin care vom reglementa exact problema acelor sporuri care vor fi diminuate sau reduse.

Si vreau sa fie toata lumea bine lamurita ca doar despre aceste sporuri vorbim si nu despre altceva, pentru ca s-ar putea sa se fi inteles ca avem de-a face si cu sporul medicilor pentru garda si cu al politistilor pentru dispozitiv. Nu. Lucrurile vreau sa fie foarte clare si le-am convenit in aceasta seara.

Prin actul normativ pe care il vom elabora, ne vom referi la diminuarea, reducererea sau eliminarea urmatoarelor sporuri :

1. Sporul de 75% pentru personalul ce lucreaza cu fonduri europene va fi de pana la 75%, va fi acordat numai personalului care are directa legatura cu fondurile europene si atragerea lor si numai pe baza unor criterii de performanta. Ai atras bani europeni, ai sporuri. N-ai atras, ai salariul minim.

2. In al doilea rand, vorbim de eliminarea sporului de 20% pentru participarea in comisiile de concurs, care va fi tratat ca atributie de serviciu. La diverse institutii, exista diverse comisii de concurs, exista tentatia de a multiplica aceste comisii de concurs pentru cate o persoana, pentru a se atribui acest spor. Va fi inclusa in atributia de serviciu.

3. Eliminarea sporurilor pentru cei care lucreaza cu gestionarea unor imprumuturi externe. Aceasta atributie va fi considerata indatorire de serviciu.

4. Indemnizatia de 25% pentru auditul public din cadrul institutiilor publice va intra ca atributie de serviciu.

5. Sporul pentru utilizarea unei limbi straine, de 15% sau de 20%. Va fi atributie de serviciu. Ne referim aici la cei din Ministerul Afacerilor Externe, unde, evident, ca functionar public intr-o asemenea institutie, trebuie sa cunosti o limba straina.

6. Indemnizatia de conducere, de pana la maxim 55%, se va acorda in continuare, numai ca se va face diferentiat si in functie de performanta, de criteriile pe care le vom stabili, pentru ca o asemenea indemnizatie sa-si aiba cu adevarat rostul si sa nu fie o masura care se acorda generalizat, fara performanta.

Deci la aceste sporuri ne referim si sa nu mai existe alte discutii, dezbateri ca vizam alte sporuri din Codul Muncii.

O spunem foarte clar, sporurile din Codul Muncii raman intacte. Nu ne atingem de sporul de vechime, nu ne atingem de sporul pentru timp de noapte, iar munca suplimentara o tratam in conditiile Codului Muncii : compensarea cu ore libere, tot in baza acestor prevederi din Codul Muncii.

De asemenea, un lucru foarte important, si partenerii sociali au insistat si noi am fost absolut de acord sa facem un apel public si la Camera Deputatilor, si la Senat pentru ca, prin bugetele pe care le adopta, sa dea dovada de retinere, sa aplice si ei constrangerile financiare ale anului 2009, pentru ca, intr-o societate democratica, toti trebuie sa fim solidari intr-o perioada dificila, si nu doar unii dintre salariatii sistemului public din Romania.

E un apel public pe care il lansam catre Camera Deputatilor si Senat, ca in bugetele pe care le vor supune spre adoptare sa gasim aceasta optica, de reducere a cheltuielilor, pe care toti ceilalti din sectorul bugetar am adoptat-o.

Eu cred ca a fost o decizie rationala a unor oameni care s-au gandit, in primul rand, la ceea ce inseamna stabilitatea Romaniei, nevoia de a gasi solutii pentru cresterea economica intr-o perioada foarte dificila.

Prevederile din bugetul de stat pe care le-am enuntat, cu cele doua componente, atragerea investitiilor masive in domeniul public, cel putin 20% din banii bugetului merg pe investitii publice, e vorba de aproximativ 10 miliarde de euro, pentru a putea mentine locurile de munca, a crea noi locuri de munca, pentru ca, dupa aceea, sa avem resursele financiare pentru a ne acoperi componenta sociala.

Eu salut faptul ca exista disponibilitate la partenerii sociali pentru a analiza actualul context economic, din care, repet, nimeni nu poate sa stie exact cum va arata Romania in urmatoarele 6 luni sau in urmatoarele 12 luni din punct de vedere economic.

Vom monitoriza toate procesele economice si vom lua deciziile necesare pentru ca economia romaneasca sa mearga mai departe, iar romanii sa aiba locuri de munca si sa poata fi asigurat un castig salarial astfel incat sa traiasca decent in aceasta tara.

Vom adopta, pe langa primul set de masuri pe care l-am enuntat, si din mers alte masuri necesare pentru a putea sustine cresterea economica si a mentine stabilitatea tarii.

Eu inca o data multumesc tuturor partenerilor sociali pentru cele 17 zile cel putin de discutii si negocieri pe care le-am purtat la toate nivelurile, la toate palierele, de la Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii, la celelalte paliere, si ii asigur ca vom avea in timp util un buget al statului adoptat de catre parlament si care va da speranta romanilor ca aceasta tara este sub control, ca acesti guvernanti si partenerii sociali gasesc solutii pentru a iesi din aceasta situatie dificila si ca prin solidaritatea tuturor mergem mai departe, pentru ca stim ceea ce trebuie sa facem.

Aceste masuri pe care vi le-am enuntat sunt in completarea masurilor anticriza pe care noi le-am enuntat inca de saptamana trecuta si, daca mai este nevoie, mai fac un scurt inventar al lor : alocarea a 20% din bugetul public pentru investitii, achitarea datoriilor guvernamentale, de 8,4 miliarde de lei, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare, neimpozitarea profitului reinvestit, compensarea TVA-ului de recuperat cu cel de platit, capitalizarea CEC si a Eximbank, infiintarea fondului de contragarantare, alocarea prin bugetul de stat a aceluiasi volum de fonduri pentru promovarea exportului ca si in anul 2008, continuarea si extinderea "programului rabla", includerea in bugetul general consolidat a veniturilor proprii ale institutiilor si ale agentiilor guvernamentale, suprataxarea produselor de lux si taxarea la nivel european a jocurilor de noroc.

Am vorbit de pensia sociala minima, despre care am spus, compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionarii cu pensii mai mici de 600 de lei, tratarea pentru persoanele care se afla in somaj tehnic, acoperirea timp de 3 luni a contributiilor si a taxelor de catre stat pentru cei care se afla in somaj tehnic, sustinerea cu 50% a formarii profesionale continue pentru angajati si someri. Repet, sunt masurile anterioare, la care adaugam ceea ce v-am prezentat in aceasta seara, in momentul de fata, pe baza discutiilor si a parteneriatului pe care l-am avut.

Va rog foarte mult. Va rog.

 

Reporter : Domnul Liviu Dragnea si-a dat demisia. Ne puteti da mai multe detalii ? Ce explicatii v-a dat ? Ati acceptat demisia ?  

Emil Boc : E o decizie personala si unilaterala a domnului Dragnea. In continutul demisiei facea mentiune ca doreste sa-si pastreze calitatea de presedinte al consiliului judetean. Cred ca alte detalii si alte date le poate face cunoscute doar domnul ministru Dragnea. Din punctul nostru de vedere, mergem mai departe.

 

Reporter : Ati semnat demisia ?

Emil Boc: Demisia este un act unilateral de vointa. Ma voi consulta cu presedintele Mircea Geoana, pentru a inainta presedintelui Romaniei o propunere de interimat pana la desemnarea viitorului ministru de interne.

 

Reporter : ?

Emil Boc: Nu, nu mai este nevoie. Aceste lucruri se duc printr-o Ordonanta de Urgenta. Toate aceste modificari, asupra carora am convenit, vor fi transpuse practic intr-un act normativ suplimentar. O Ordonanta de Urgenta a guvernului care va reflecta continutul discutiilor pe care le-am avut. Deci astazi proiectul de buget este aprobat din punctul de vedere al Guvernului.

 

Reporter : ?

Emil Boc: Ne incadram in ceea ce am spus, cheltuieli de personal cu 20%, dar nu aplicate mecanic, ci reducerea per global a cheltuielilor de personal cu 20%.

 

Reporter : Ce masura anticriza o reprezinta CAS-ul ?

Emil Boc : Este doar o revenire la nivelul contributiilor din semestrul I al anului 2008. Si dl. Pogea o sa va dea toate detaliile necesare.

 

Reporter : ?

Emil Boc : Urmeaza acum sa fie acum multiplicat in urma discutiilor pe care le-am fundamentat in aceasta seara si trimis in aceasta saptamana spre Parlament. Pana la sfarsitul saptamanii va fi trimis spre aprobare la Parlament.

 

Reporter : 5% a salariilor ... ?

Emil Boc : Am spus ca incepand cu 15 aprilie am convenit sa avem aceste discutii pentru ca este rational si ne uitam exact la ceea ce produce economia romaneasca. Noi putem sa promitem orice. Important este ca economia sa ne sustina promisiunile pe care le facem. Am convenit sa fim rationali si incepand cu 15 aprilie deschidem mecanismul de consultare in vederea cresterilor salariale pentru anul 2009 in sectorul bugetar, tinand cont de ceea ce am acumulat in primul trimestru si de prognozele pentru trimestrele urmatoare.

 

Reporter : Si majorarea salariilor pentru profesori?

Emil Boc : Tot sectorul bugetar, in acelasi context pe care l-am discutat si in perioada anterioara. Va multumim foarte mult. Buna seara.

 

Sursa: Guvernul Romaniei

 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!