ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(19.01.2009)

Revista Presei 19.01.2009

 

Romania se indeparteaza de obiectivul adoptarii euro in 2014

 

Nivelul ridicat al deficitului bugetar si volatilitatea cursului de schimb indeparteaza Romania de obiectivul care vizeaza adoptarea euro in 2014, insa analistii nu anticipeaza inca derapaje importante de la acest termen. "Ne mentinem estimarea privind adoptarea euro in 2015, in conditiile intrarii in ERM in 2012.

 

Sursa: Curierul National

 

Guvernul preia din masurile anticriza ale intreprinzatorilor

Presedintele ACPR, George Constantin Paunescu: Guvernul ar trebui sa cheltuiasca mai mult in folosul tarii
Basescu: Prioritatea zero este deblocarea agentilor economici prin plata datoriilor pe care statul le are la ei
Geoana: Este necesara capitalizarea CEC si EximBank

Sursa: Curierul National

 

Prabusirea contributiilor la buget: textile -80%, energie si auto -40%

 

Taxele si impozitele platite de contribuabilii mari si mijlocii la bugetul general consolidat au scazut brutal in octombrie si noiembrie 2008, momentul in care primul val al crizei economice a lovit Romania. Datele Ministerului Finantelor arata caderi de-a dreptul catastrofale de 80% ale contributiilor declarate de industria textila in octombrie fata de iulie 2008 si de peste 40% pentru aceeasi perioada la productia si furnizarea de energie electrica.

 

Sursa: Financiarul

 

Proiectele SAPARD aflate in intarziere vor putea fi finalizate pana la sfarsitul anului

 

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a demarat procedurile de prelungire prin acte aditionale la contract ale termenelor de finalizare pentru proiectele finantate prin Programul SAPARD care nu au fost inca finalizate la sfarsitul anului 2008. Aceasta decizie a fost luata in baza notificarii oficiale venite din partea Comisiei Europene prin care se comunica prelungirea Acordului Anual de Finantare aferent anului 2006, pana la sfarsitul anului 2009.

 

Sursa: Euractiv

 

Patru solutii original pentru rezolvarea crizei financiare

 

Factori de decizie si specialisti in finante si macroeconomie din intreaga lume au avansat posibile solutii privind iesirea din criza. Rezolvarile avansate sunt insa atat de diferite, incat divergentele aparute sunt legate nu numai de modul de interventie al guvernelor in lupta cu criza economica, ci si de non-interventie. Astfel, in timp ce unele voci sustin sprijinirea consumului, iar altele incurajarea economisirii, exista si puncte de vedere care afirma ca factorii de decizie guvernamentali nu ar trebui sa intervina in niciun fel, lasand astfel economiile sa se descurce singure si procesele economice sa se echilibreze in mod natural.

 

Sursa: Financiarul

 

Oficialii europeni despre 2009: un an cu multe pericole

 

Intrebati de EurActiv despre sperantele pe care si le pun in noul an, directorii generali ai Comisiei Europene au avertizat ca drumul de parcurs este presarat cu obstacole si dificultati, dar in acelasi timp si-au exprimat hotararea de a face un efort suplimentar in sprijinirea administratiei lui Jose Manuel Barroso in ultimul sau an de mandat.

David O’Sullivan, Directorul general al Comisiei pentru comert, a subliniat ca 2009 va fi un „an al pericolelor” prin prisma recesiunii economice, a somajului in crestere, a crizei din finantele publice si a posibilei cresteri a nemultumirilor sociale antrenate de acestea.

 

Sursa: Euractiv

 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!