ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Nou sistem de colectare a deseurilor in zona localitatii GURA HUMORULUI


 

Nou sistem de colectare a deseurilor in zona localitatii GURA HUMORULUI


(16.01.2009)

Consiliul Local al orasului Gura Humorului, impreuna cu partenerii sai Consiliul Local Ostra, Consiliul Local Manastirea Humorului, Consiliul Local Stulpicani, Consiliul Local Frasin, Consiliul Local Valea Moldovei si Consiliul Judetean Suceava, este in curs de finalizare a proiectului “Sistem de colectare selectiva si amenajare statie de transfer pentru deseuri in zona localitatii Gura Humorului, judetul Suceava”.

Finantarea proiectului a fost realizata din fonduri PHARE CES 2004, scopul acestuia fiind modernizarea elementelor de infrastructura de mediu din domeniul gestionarii deseurilor urbane/comunale (provenite din deseuri menajere de la populatie, deseuri menajere de la agenti economici si deseuri din servicii municipale), in vederea cresterii gradului de reciclare si valorificare a deseurilor, a imbunatatirii nivelului de protectie a mediului inconjurator si reducerii riscurilor asupra sanatatii populatiei din zona vizata. Valoarea proiectului este de 1.034.443 Euro, iar termenul de finalizare este 24.06.2009.

Grupul tinta al proiectului este reprezentat de populatia localitatilor partenere si de agentii economici, pentru care a fost desfasurata o campanie de informare cu scopul dezvoltarii unei atitudini responsabile fata de mediul inconjurator, in directia colectarii selective a deseurilor, a valorificarii deseurilor reciclabile si a importantei implicarii active in aceste practici in scopul dezvoltarii economico-sociale. Cele patru fractiuni de deseuri pe care se realizeaza colectarea selectiva sunt: hartie/carton, plastic/recipiente PET, sticla, deseuri menajere biodegradabile.

In vederea atingerii scopului propus s-au desfasurat urmatoarele activitati: constructia a 116 puncte de colectare selectiva si a unei statii de transfer, achizitionarea a 2728 de europubele, a 490 de eurocontainere, a 2 mijloace de transport autocompactoare pentru colectarea selectiva a deseurilor, si achizitionarea de echipamente pentru procesarea deseurilor in statia de transfer.

Campania de informare si constientizare a prevazut realizarea unei serii de materiale informative pentru cetateni: brosuri, pliante, materiale promotionale, distribuite cu scopul informarii si participarii active la protejarea mediului inconjurator. A fost realizata si o campanie media constand in difuzarea a doua spoturi radio si publicarea unei machete de presa la nivel local si regional.

In urma implementarii proiectului si a desfasurarii campaniei de informare, se asteapta urmatoarele rezultate:

*                  Colectarea a 100% din deseurile generate

*                  Reducerea cantitatii de deseuri colectate in amestec in zona tinta de la 99,9% din totalul deseurilor colectate, la 24,5%

*                  Cresterea cantitatii de deseuri colectate selectiv in zona tinta, de la 0,1% la 75,5%

*                  Renuntarea la depozitarea finala a deseurilor in depozite fara autorizatie in zona tinta

*                  Cresterea cantitatii anuale de deseuri reciclabile (hartie/carton, sticla si plastice) colectate/sortate in vederea valorificarii, de la 0,1% la 38% din cantitatea de deseuri colectate.


Datorita diversificarii economice generate de cresterea coeficientului de valorificare a deseurilor reciclabile vor aparea noi locuri de munca, se vor crea conditii noi de dezvoltare economica si sociala, va creste interesul investitorilor si va creste nivelul de trai al populatiei din zona tinta prin ralierea la normele si procedurile europene.

Sursa: MDLPL

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!