ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(14.01.2009)

Revista Presei 14.01.2009

 

Inflatia anuala a coborat la 6,30% la finalul lui 2008, sub asteptarile analistilor

Acestia spun ca incetinirea din decembrie a fost determinata de scaderea preturilor la combustibili

Rata anuala a inflatiei a coborat la finalul anului trecut la 6,30%, de la 6,74% in noiembrie, potrivit datelor publicate ieri de Statistica, nivelul depasind cu 1,5 puncte procentuale marja superioara a intervalului din jurul tintei BNR, chiar daca a fost sub asteptarile analistilor.

Sursa: Curierul National

 

Leul a inceput sa se aprecieze

 

Pietele valutare din regiune, in special cea romaneasca si cea maghiara, au inregistrat ieri o volatilitate foarte ridicata, pe fondul miscarilor speculatorilor, care au decis sa isi marcheze profiturile.
Euro a atins ieri un nou maxim istoric, de 4,3530 lei, cursul mediu urcand de la 4,2674 la 4,2985 lei, ceea ce reprezinta o depreciere a monedei nationale, fata de finele lui 2008 de aproape 8%.

 

Sursa: Curierul National

 

Finantele revin pe pamant. In 2009, avem deficit bugetar ridicat

 

Pentru 2009, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, are in vedere un deficit bugetar consolidat de 2-2,5% din PIB, fata de 1,7%, tinta veche

Guvernantii vor crestere economica pe seama investitiilor publice. Plasmele si dotarile sunt excluse

Economia nu mai duduie, ca in 2008, ci incepe sa aterizeze fortat, iar Guvernul Boc a anuntat noi indicatori macroeconomici, atat in privinta cresterii economice, cat si a deficitului bugetar consolidat. Dupa ce la sfarsitul anului trecut promitea un deficit de cel mult 1,7% din PIB pentru 2009, potrivit programului de guvernare PD-L – PSD, Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor, a anuntat mici ajustari.

 

Sursa: Gandul

 

Piata constructiilor va creste cu 10% daca vor exista finantari

Piata constructiilor nu va mai inregistra aceeasi crestere ca anul trecut. Anul acesta, cresterea va fi de doar 9 – 10%, fata de 27 – 28% in 2008, a declarat marti Laurentiu Plosceanu,  presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO). Totodata mai spune ca aceasta crestere ar putea fi posibila daca va exista finantare pentru proiectele din domeniu. „Este greu de facut o prognoza. Imi place sa cred ca vom avea o crestere, insa depinde de existenta finantarii lucrarilor.

Sursa: Gandul

 

FMI: Situatia economiei mondiale se inrautateste

Oficialul institutiei financiare, aflat in vizita la Budapesta, a precizat ca programul economic al Ungariei, acceptat de FMI in 2008, se desfasoara potrivit asteptarilor, insa tara trebuie sa continue eforturile de a reduce efectele crizei economice mondiale.

Sursa: Financiarul

 

Pompele de caldura, un alt sistem finantat prin programul Casa Verde

Investitie initiala ridicata, amortizare rapida

De la inceputul acestui an, sistemele energetice ecologice sunt subventionate prin programul Casa Verde. In afara de panourile solare, o alta solutie la echipamentele cu functionare pe combustibil gazos sunt pompele de caldura.

Sursa: Financiarul

De ce ne-am teme de FMI?

Adancirea deficitelor si lipsa surselor de finantare fac tot mai posibila incheierea unui nou acord cu Fondul Monetar International si solicitarea unui imprumut, probabil, in valoare de 20 miliarde dolari.

Nu credeam, in urma cu un an-doi, ca Romania va mai avea de-a face curand cu Fondul Monetar International.

Sursa: BloomBiz

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!