ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(15.12.2008)

Revista Presei 15.12.2008

 

Vladescu: Romania trebuie sa negocieze cu FMI

 

Romania ar trebui sa negocieze cu FMI, la inceputul lunii ianuarie, o facilitate de sustinere in valoare de pana la 20 de miliarde de euro, pentru finantarea deficitelor, pe care sa nu o traga decat in caz de nevoie, a declarat, sambata, Sebastian Vladescu, fost ministru de Finante. "In niciun caz un aranjament cu Fondul Monetar International (FMI) nu ar face rau Romaniei. Suma este intr-adevar mare, dar uitati-va cat au negociat Polonia si Ungaria", a spus Vladescu, citat de Mediafax.

 

Sursa: Curierul National

 

Euro, aproape de cota de 4 lei

 

Saptamana trecuta a adus un nou atac asupra monedelor emergente, principalele tinte pentru speculatori fiind leul si zlotul.
Se pare ca speculatorii au invatat lectia din octombrie, ei acumuland de data aceasta lei pentru a-si putea sustine cresterea cursului euro, ceea ce a provocat o scadere a dobanzilor pe termen scurt, overnight, la 10,1 - 10,6% iar a celor one week la 11,4 - 12%, ei preferand imprumuturile pe termen mai lung, cele la un an fiind cuprinse intre 13,9 si 15,3%, valori care incadreaza rata lombarda a BNR.

 

Sursa: Curierul National

 

Suma solicitata de IMM-uri pentru investitii este de 16 ori mai mare decat fondurile alocate

 

Suma solicitata de firmele mici si mijlocii din toate regiunile tarii pentru efectuarea de investitii este de 16 ori mai mare decat bugetul alocat acestei scheme de finantare, potrivit informatiilor publicate de Directia pentru Gestionarea Fondurilor Comunitare pentru IMM. Prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POC-CCE), IMM-urilor li se acorda un sprijin financiar intre 920.000 lei si 5,56 milioane lei pentru investitii.

 

Sursa: Euractiv  

 

Emil Boc si Mircea Geoana au semnat Parteneriatul pentru Romania

 

Liderii PD-L si PSD, Emil Boc si Mircea Geoana, au semnat, la Palatul Parlamentului, protocolul de colaborare dintre cele doua formatiuni privind constituirea majoritatii guvernamentale. Parteneriatul pentru Romania, valabil pana in 2012, prevede mentinerea cotei unice de 16%, dar si masuri compensatorii pentru categoriile defavorizate ale populatiei.

 

Sursa: Euractiv

 

Exporturile in afara UE au scazut cu 52,6%

 

Exporturile romanesti au intrat in recesiune in noiembrie si caderea continua, deoarece nici un mare importator european sau american nu si-a facut portofoliul de comenzi pentru 2009, ne-a declarat Mihai Ionescu, seful Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
"Exporturile alimenteaza cam o treime din Produsul Intern Brut (PIB) si e posibil ca reducerea lor sa injecteze recesiune in 2009", avertizeaza Ionescu.

 

Sursa: Romania Libera

 

Scade increderea romanilor in banci

 

Romanii nu mai au asa o mare incredere in banci, par sa indice datele BNR referitoare la faptul ca deponentii si-au retras o parte din banii plasati in conturi de economii. Doar in luna octombrie, clientii au retras peste 700 milioane de lei, reducand astfel totalul din conturi cu 1%. Desi procentul pare mic, este totusi un semnal negativ pe care clientii l-au dat sistemului bancar romanesc. In cazul depozitelor in valuta, procentul a fost mai mare, de aproape 7%.

 

Sursa: Capital

 

Mana de lucru costa din ce in ce mai mult

Cresterea rapida a salariilor din ultima perioada reduce competitivitatea Romaniei. Cresterea costurilor cu forta munca, comparativ cu perioada similara din 2007, plaseaza Romania, cu 21,2%,  pe primul loc in cadrul Uniunii Europene.

 

Cele mai ridicate ritmuri de crestere sunt consemnate in tarile cele mai sarace ale UE, in top regasindu-se si Bulgaria (19,4%) si Lituania (15,3%). La polul opus, se situeaza economiile dezvoltate ale Europei, cu cresteri modice ale costurilor cu forta de munca. Suedia (2,5%), Marea Britanie (2,7%), Malta (2,8%) si Franta (2,9%) au raportat cele mai mici majorari ale cheltuielilor.

 

Sursa: Adevarul 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!