ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(12.12.2008)

Revista Presei 12.12.2008

Moneda europeana a sarit de 3,9 lei

Leul isi continua deprecierea, dupa ce, ieri, a pierdut aproape doi bani la cursul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), pe fondul cumpararilor mai mari de valuta. Cursul anuntat ieri de BNR pentru un euro a fost de 3,9047 lei, in crestere cu 1,73 bani (0,44%) fata de miercuri, cand a fost anuntat un curs de 3,8874 lei pentru un euro. „Forintul este singura moneda stabila din regiune, leul si zlotul polonez fiind mai afectate de depreciere, pe fondul ordinelor de cumparare de valuta ale nerezidentilor.

Sursa: Gardianul

Platile in avans pentru pensii se fac pana in 24 decembrie

Plata pensiilor va fi facuta in avans, pana la 24 decembrie. Pensionarii vor primi drepturile banesti mai devreme in aceasta luna, plata pensiilor urmand sa fie facuta  inaintea sarbatorilor de iarna. Potrivit Casei de Pensii Bucuresti, plata pensiilor in aceasta luna a inceput sa fie efectuata din 10 decembrie. Pensiile avizate si neachitate vor putea fi ridicate de la ghiseele postale pana pe 30 decembrie. Totodata, pensionarii vor primi, pe langa mandatele de plata a pensiilor, si taloanele speciale pentru calatoriile pe calea ferata, cu mijloacele auto si navale valabile in anul 2009.

Sursa: Gardianul

Europenii s-au pus de acord asupra unui plan de relansare, 2009 se anunta mai dificil decat 2008

Anul 2009 se anunta mai dificil decat anul acesta pentru economia mondiala, a avertizat joi seara seful FMI, in timp ce liderii europeni se puneau de acord asupra unui plan de relansare coordonat, iar Senatul american respingea salvarea industriei auto nationale."2008 a fost un an dificil pentru economia mondiala, dar in niciun caz nu putem spera ca 2009 sa fie mai bun", a declarat directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, in vizita in Costa Rica.

Sursa: The Money Channel 

Pretul petrolului isi reia scaderea, dupa cresterea puternica din sedinta anterioara

Pretul petrolului si-a reluat vineri scaderea, dupa o urcare puternica de peste 10% in sedinta anterioara, in contextul in care piata anticipeaza ca tarile producatoare de petrol vor scadea puternic productia. Pretul petrolului "light sweet" cu livrare in ianuarie a pierdut 91 centi, la 47,07 dolari. In decursul sedintei de joi, petrolul se scumpise cu 4,46 dolari/baril, la 47,98 dolari/baril.

Sursa: The Money Channel

Impozitele mai mari ii sperie pe investitori

Viitorul guvern ar trebui sa mentina cota unica de impozitare de 16% si sa evite, pe cat posibil, cresterea altor taxe, daca doreste ca Romania sa poata atrage si retine investitorii straini, a declarat ieri Mihaela Mitroi, partener al firmei de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).
Ea a precizat ca in regiune se simte o concurenta fiscala puternica. „Noul guvern nu ar trebui sa intervina cu modificari substantiale din punct de vedere al politicii fiscale, intrucat Romania se afla intr-un «concurs de frumusete» cu statele din regiunea Europei Centrale si de Est”.

Sursa: Evenimentul Zilei

Scade inflatia, creste euro pana la 3,9 lei

Inflatia din noiembrie a fost de 0,32%, ritmul scumpirilor lunare fiind mai mic decat cel inregistrat in octombrie, de 1,06%, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Fata de luna noiembrie 2007, avem o inflatie de 6,74%.
Cele mai mari scumpiri de luna trecuta au fost inregistrate la alimente, pentru care romanii au scos cu 0,73% mai multi bani din buzunare. Cel mai mare avans l-a avut pretul oualor, 13,1%. Cu peste 3% s-au scumpit fasolea, cartofii si laptele de vaca.

Sursa: Evenimentul Zilei

Bancile cer BNR marirea gradului de indatorare

Nemultumiti ca risca anumite scaderi de profit in perioada urmatoare din cauza noilor reguli de creditare impuse de BNR, bancherii cer bancii centrale o revizuire a acestora. Printre modificarile pe care cei de la bancile romane le vor schimbate se numara si cele legate de gradul maxim de indatorare pentru creditele imobiliare si de cheltuielile unei tranzactii imobiliare.
Astfel ca, potrivit „Sintezei propunerilor institutiilor de credit“, bancherii considera ca imprumutul ipotecar acordat va fi utilizat pentru finantarea achizitionarii imobilului precum si pentru finantarea cheltuielilor aferente.

Sursa: Evenimentul Zilei

Criza din imobiliare micsoreaza impozitele companiilor cu mii de euro

Ieftinirile de pe piata imobiliara aduc un avantaj consistent la plata impozitelor companiilor care detin imobile valoroase. Firmele din Romania pot beneficia de o reducere semnificativa a impozitului pe proprietate platit la bugetul local, prin evaluarea ei pana la sfarsitul acestui an. „Companiile trebuie sa isi reevalueze cladirile, pana la 31 decembrie, pentru a reduce valoarea impozitului pe proprietate de 1,5% pe an, in conditiile scaderii valorii de piata a acestora”, a declarat ieri Luiza Tomescu, directorul casei de avocatura D&B, in cadrul unei conferinte pe teme fiscale si juridice.

Sursa: Gandul

Restantele romanilor la creditele in valuta au ajuns la circa 815 milioane lei in octombrie in crestere cu peste 36% fata de luna precedenta.

In luna octombrie, restantele persoanelor fizice si ale companiilor din Capitala pur si simplu au explodat pana la echivalentul a 404,1 milioane de lei, potrivit datelor oficiale ale Bancii Nationale ale Romaniei (BNR). Fata de luna septembrie, cand bucurestenii “uitasera” sa-si achite obligatiile catre banci in valoare de aproximativ 226,1 milioane lei, cresterea restantei totale este de 78%.

Sursa: Gandul

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!