ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Resursele culturale nationale, stocate si digitizate


 

Resursele culturale nationale, stocate si digitizate


(12.12.2008)

Executivul a adoptat, in sedinta de ieri, prin Hotarare de Guvern, Programul national pentru digitizarea resurselor culturale nationale si crearea Bibliotecii Digitale a Romaniei, componenta a Bibliotecii Digitale Europene (Europeana.eu).

Programul are in vedere digitizarea si stocarea resurselor culturale corespunzatoare patrimoniului scris, patrimoniului cultural mobil, patrimoniului cultural imobil, patrimoniului audiovizual, patrimoniului arhivistic.

Selectia documentelor, cu exceptia celor aflate in pastrarea Arhivelor Nationale, care urmeaza a fi digitizate, se va realiza pe baza unor criterii cum ar fi valoarea documentara, prezervarea documentelor originale, reprezentativitatea pentru un anumit domeniu, criteriul financiar, etc.

Programul are ca principale obiective:

- Imbunatatirea, coordonarea si eficientizarea proceselor de digitizare a resurselor culturale la nivel national

- Sporirea numarului de resurse culturale reprezentative digitizate, diversificarea si conservarea acestora

- Cresterea gradului de accesibilitate a publicului utilizator de Internet la resursele culturale nationale

In vederea realizarii obiectivelor, va fi constituita o comisie pentru implementarea si monitorizarea Programului, care va fi formata din cate un reprezentat din partea Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), al Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) si al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI).

In termen de 60 zile de la data intrarii in vigoare a prezentului actului normativ, Ministerul Culturii si Cultelor, impreuna cu Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei vor elabora Ghidul operational al Programului, care va cuprinde conditii, modalitati si termene de realizare a actiunilor si proiectelor din cadrul Programului, modul de organizare si functionare a Comisiei, precum si alte detalii legate de implementarea si monitorizarea programului, aprobat prin ordin comun.

In procesul de implementare a programului, Institutul de Memorie Culturala (CIMEC), institutie publica aflata in subordinea in subordinea MCC, va asigura interfata dintre furnizorii de continut si serviciile tehnice care gestioneaza programul la nivel comunitar.
Pana la realizarea portalului special dedicat Programului, stocarea resurselor culturale digitizate se va realiza prin extinderea portalului Cultur@ pe Net al MCC.
Pentru coordonarea achizitiilor publice din cadrul Programului, in structura MCC se va infiinta Unitatea de implementare a Programului, care va functiona cu incadrarea in numarul maxim de posturi.
Pentru derularea Programului, Ministerul Culturii si Cultelor estimeaza un efort bugetar de circa 2 milioane euro anual. Fondurile necesare in acest sens vor fi asigurate de la Bugetul de stat, precum si din fonduri externe rambursabile si nerambursabile.

Sursa: Guvernul Romaniei

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!