ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(11.12.2008)

Revista Presei 11.12.2008

Bancile cer relaxare

Mult asteptatele modificari ale normelor de creditare sunt in curs de elaborare si vor fi prezentate saptamana viitoare de catre bancheri Bancii Nationale. Cei care sperau la o relaxare mai mare a creditelor, asteapta in zadar, printre modificari fiind si separarea creditelor de consum de cele ipote­care si a celor garantate de cele negarantate. Reprezentantii bancilor sunt decisi sa ceara Bancii Nationale a Romaniei (BNR) relaxarea normelor de creditare. Potrivit presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, bancherii vor prezenta BNR, saptamana viitoare, un document cu propunerile bancilor referitoare la regulament.

Sursa: Ziua

Electrica trimite acasa 1.700 de angajati

Furnizorul national de energie, Electrica Serv, va oferi compensatii in valoare de 90 de milioane lei (23 de milioane euro) pentru 1.725 de salariati (aproximativ 16% din numarul total al angajatilor) care vor parasi voluntar compania, a declarat directorul afaceri corporatiste Electrica Serv, Dan Catalin Stancu. Oficialul companiei a mai spus ca aceste disponibilizari voluntare nu au fost cauzate de criza economica, ci fac parte dintr-un plan de restructurare propus de conducerea Electrica inca din luna martie a anului curent. Cei peste 1.700 de angajati apartin filialei de servicii si intretinere Electrica Serv si ar putea pleca pana la finalul anului in curs.

Sursa: Romania Libera

Mamele vor primi 85% din media veniturilor nete pe ultimul an

Mariana Campeanu, ministrul muncii, a anuntat ca mamicile vor primi, din ianuarie 2009, "o indemnizatie echivalenta sumei de 85% din media veniturilor nete lunare din ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului". Femeile vor primi acesti bani pana cand copiii lor implinesc doi ani. In cazul in care micutul sufera vreun handicap, indemnizatia se va prelungi pentru inca un an.
"La stabilirea indemnizatiei vor fi luate in calcul toate veniturile realizate de persoana indreptatita, respectiv acele sume supuse impozitului pe venit si cuprinse in Codul fiscal.

Sursa: Romania Libera

Strainii ies de pe bursa romaneasca

Miercuri a fost o zi plina de evenimente economice si politice. Presedintele tarii a desemnat noul premier, euro a fost cotat la 3,8874 lei, deficitul bugetar a crescut la 1,61% din PIB, iar noi disponibilizari se anunta tot timpul. Bursa insa nu a reactionat si s-a pastrat intr-o amorteala cu o lichiditate de doar 9,5 milioane de lei. Brokerii considera ca investitorii straini ies in continuare de pe bursa romaneasca, in timp ce jucatorii autohtoni asteapta vremuri mai bune pentru a tranzactiona.

Sursa: Romania Libera

Cresterea impozitelor nu e cea mai buna solutie

Majorarea principalelor taxe si impozite este „dilematica“, efectul unei asemenea masuri nu este sigur, iar viitorul guvern ar trebui sa analizeze in primul rand cheltuielile de la bugetul de stat, a declarat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
„Orice majorare de taxe principale in Romania, TVA sau cota unica, este «dilematica». E nevoie, mai degraba, de o privire atenta in interiorul bugetului, pe cheltuieli, cum s-a construit, care sunt prioritatile“, a spus Isarescu, citat de Mediafax. El considera ca deficitul bugetar ar putea depasi nivelul maxim permis de pactul de stabilitate, de 3% din PIB, atat anul acesta, cat si in 2009, daca nu sunt adoptate masuri fiscale din timp.

Sursa : Evenimentul Zilei

Exporturile intra in recesiune

Octombrie a fost ultima luna in care exporturile Romaniei au crescut fata de perioada anterioara, iar „din noiembrie va incepe recesiunea in exporturile romanesti“, ne-a declarat Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
El sustine ca „recesiunea se va acutiza in decembrie si va continua si in prima jumatate a anului viitor“. Primele sanse pentru relansarea exporturilor autohtone o vom avea abia din a doua parte a lui 2009, daca viitorul guvern va lua masurile potrivite, considera reprezentantul exportatorilor.

Sursa: Evenimentul Zilei

Inflatia anuala: 6,74%

Rata inflatiei in noiembrie s-a situat la 0,32%, iar fata de luna similara a anului trecut s-a situat la 6,74,%, in scadere fata de nivelul de 7,39% consemnat la sfarsitul lunii octombrie, informeaza Institutul National de Statistica.In luna noiembrie 2008 fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,73%, iar tarifele serviciilor  cu 0,38%. Preturile din categoria marfurilor nealimentare au scazut cu 0,05%.Cele mai semnificative cresteri de preturi din categoria marfurilor alimentare s-au inregistrat la cartofi (3,17%) si la fasole (3,46%), iar din categoria marfurilor nealimentare s-au inregistrat ieftiniri la autoturisme si piese de schimb, medicamente (1%) si combustibili (3,3%).

Sursa: Capital

CAR-ul, banca de imprumuturi rapide

Impinse in ultimii ani intr-un con de umbra, casele de ajutor reciproc (sau "roata", cum este mai bine cunoscut sistemul) reintra in atentie.Circa 3.000 de astfel de societati cumuleaza active de aproximativ jumatate de miliard de euro. Pentru a putea obtine un imprumut de la CAR, solicitantul trebuie sa devina membru, in schimbul unei taxe cuprinse intre 10 si 30 de lei, si sa economiseasca sume de bani pe masura posibilitatilor de care dispune. Ulterior, membrii pot obtine imprumuturi de pana la 3.000 de lei, cu perioade de rambursare intre o luna si patru ani si dobanzi cuprinse intre 19 si 22%.

Sursa: Ziarul Financiar

CE: Taxa auto trebuie ridicata si pentru vehicule rulate inmatriculate in UE pana in decembrie 2009

Comisia Europeana a atentionat Guvernul ca ordonanta de suspendare a taxei auto contine "o problema tehnica", in sensul ca taxa ar trebui ridicata si pentru vehiculele uzate Euro 4 inregistrate in UE intre 15 decembrie 2008-31 decembrie 2009 si aduse in Romania dupa acest interval, scrie Mediafax.
Comisia Europeana a transmis oficial partii romane opinia sa in ceea ce priveste decizia Guvernului de a introduce o scutire de un an de la plata taxei de poluare.

Sursa: Ziarul Financiar

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!