ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(10.12.2008)

Revista Presei 10.12.2008

Finantarea dificila va duce la o explozie a falimentelor

Numarul de falimente ar putea creste exponential la anul, in situatia in care sursele de finantare pentru companii sunt din ce in ce mai putine, dupa cum reiese din dezbaterea „Cum finantam cresterea in 2009“, organizata ieri de „Ziarul Financiar“. In 2008, an in care efectele crizei au inceput sa se simta puternic numai spre sfarsit, numarul falimentelor este estimat la 14.000. In 2009, un an aflat in zodia crizei, numarul de firme prabusite ar putea atinge cote alarmante.

Sursa: Evenimentul Zilei

Euro se apropie vertiginos de pragul de 4 lei

Leul s-a depreciat semnificativ in raport cu euro, Banca Nationala a Romaniei (BNR) anuntand, ieri, un curs de referinta pentru euro de 3,8998 lei, comparativ cu 3,8573 lei pentru un euro, cat afisase luni. Devalorizarea leului a fost in ton cu deprecierile inregistrate si de celelalte monede din regiune fata de euro si pe fondul cererii reduse de lei si a instabilitatii politice. „Leul s-a depreciat incet, incet din cauza situatiei politice incerte si pentru ca nu prea mai sunt credite care sa stimuleze cererea de lei”, a spus Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul trezoreriei Volksbank Romania. In fata dolarului american, leul a pierdut peste 3 bani, pana la 3,02871 lei/dolar, de la 2,9961 lei/dolar, cat era luni.

Sursa: Gardianul

APIA elibereaza adeverinte pentru fermierii care vor credite bancare

Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) va elibera, incepand de azi, adeverinte pentru beneficiarii schemei de sprijin pe suprafata SAPS care intentioneaza sa acceseze credite de la bancile care au incheiat conventii cu Agentia pentru finantarea femierilor, se arata intr-un comunicat al APIA. Pentru a facilita accesul la credite al fermierilor pentru activitatile curente, Agentia a incheiat conventii cu doua banci, respectiv CEC Bank si BRD - Groupe Societe Generale, urmand sa semneze, in zilele urmatoare, un astfel de document si cu BCR.

Sursa: Gardianul

Taxa auto a fost triplata luni, odata cu publicarea in MO

Taxa pe poluarea auto a fost triplata luni, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a ordonantei Guvernului privind modificarea taxei, iar toate persoanele care o vor achita incepand de marti vor plati dupa noul sistem de calcul. In ordonanta de urgenta a Guvernului, publicata luni in Monitorul Oficial (MO), nu este mentionata data de la care taxa va fi triplata, astfel ca ca prevederile actului normativ a intrat in vigoare la momentul publicarii in MO.

Sursa: Gardianul

AVAS amana privatizarea Avioane Craiova

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a amanat ieri  din nou termenul de depunere a ofertelor de privatizare pentru Avioane SA Craiova, pana la 30 ianuarie 2009. "AVAS a hotarat decalarea ca urmare a solicitarii venite din partea unui potential investitor ce a achizitionat dosarul de prezentare, respectiv Alenia Aeronautica Italia. Pana in prezent, au fost achizitionate doua dosare de prezentare de catre doi potentiali investitori, respectiv Alenia Aeronautica Italia si EPS Inc. Tinton Falls SUA, sucursala Bucuresti", a anuntat AVAS. "Legea ne permite decalarea datei, mai ales daca unul dintre potentialii ofertanti a demarat un audit al societatii, care nu s-a incheiat", a completat Adriana Trans, reprezentantul AVAS.

Sursa: Romania Libera

InterAgro concediaza 90% din personal

Blocarea creditarii fermierilor, care acoperea nevoia de bani pana la primirea subventiilor de la stat, si acumularea stocurilor au determinat conducerea InterAgro sa concedieze, de la 1 ianuarie, 5.000 de angajati, reprezentand 90% din personal, ne-a declarat Ioan Niculae, presedintele Interagro. "Intr-o prima faza am trimis oamenii in somaj tehnic, sperand ca situatia vanzarilor de ingrasaminte la intern se va redresa. Cum fermierii nu au mai primit vreo finantare de la mijlocul verii pana in prezent, iar noi am vandut doar 3% din productie, am decis sa disponibilizam 4.500 de angajati de la fabricile de ingrasaminte din grup si inca 500 de salariati din agricultura si alte domenii de activitate", a explicat Niculae.

Sursa: Romania Libera

Cererea mondiala de petrol se va reduce in 2008 si in 2009

Cererea mondiala de petrol se va reduce in acest an si in urmatorul, in contextul incetinirii economice din intreaga lume, aceasta fiind prima data de la inceputul anilor '80 cand cererea scade pentru doi ani consecutiv, a anuntat guvernul american.Consumul mondial de petrol este estimat sa scada in 2008 cu 50.000 barili/zi si cu 450.000 barili/zi in 2009, a anuntat Administratia pentru Informatii Energetice (EIA) in previziunile lunare publicate marti.

Sursa: The Money Channel

Cresc restantele la credite

Soldul restantelor la credite, fie ca sunt ele in valuta sau in moneda nationala, s-a accentuat, potrivit unui raport al Bancii Nationale a Romaniei intitulat "Comportamentul financiar al populatiei si agentilor economici".
Astfel, potrivit documentului mentionat, la sfarsitul lunii octombrie a.c., cresterea soldului restantelor la creditele in lei a fost de opt procente fata de sfarsitul lunii septembrie, iar a celor in valuta valuta a fost de 35,8%.
In ceea ce priveste imprumuturile, se constata o crestere cu 0,59% a celor in lei si o scadere cu 1,32% a celor in valuta.

Sursa: Capital

INS: Deficitul comercial a crescut cu 2 mld. euro, in octombrie

In luna octombrie 2008, conform estimarilor preliminare ale Institutului National de Statistica, exporturile FOB au insumat 12052,5 milioane lei (3219,0 milioane euro), iar importurile CIF au insumat 19590,8 milioane lei (5229,9 milioane euro).
Comparativ cu luna octombrie 2007, exporturile au crescut cu 26,3% la valori exprimate in lei (13,3% la valori exprimate in euro), iar importurile au crescut cu 15,5% la valori exprimate in lei (3,6% la valori exprimate in euro).

Sursa: Capital

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!