ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(05.12.2008)

Revista Presei 05.12.2008

Taxa auto triplata, pentru masinile second-hand

Guvernul a decis triplarea taxei de auto pentru masinile second-hand, iar decizia privind suspendarea aplicarii taxei auto pentru masinile noi se va aplica incepand cu 15 decembrie, potrivit Mediafax. De asemenea, prima de casare a fost majorata de la 800 la 1.000 de euro, in conditiile in care in 2009 vor fi casate 60.000 de masini, cu 50% mai mult decat in 2008. 

Sursa: Evenimentul Zilei

Fuzelaje pentru Airbus in Maramures


In satul Dumbravita, la 15 kilometri de Baia Mare, se ridica o fabrica de profile extrudate pentru scheletul fuzelajului avioanelor. Cei care investesc 30 de milioane de dolari sunt americanii Universal Alloy Corporation, care mai au doua fabrici in SUA si una in Elvetia.
La acest moment, investitia e facuta in proportie de 75%, dupa cum spune Dragos Ungurean, reprezentantul firmei. „Pe la 1 aprilie anul viitor, vom putea face primele materiale pentru a le testa. Va veni o echipa de la Airbus, care va verifica totul. Intr-o prima faza vor fi 150 de angajati, apoi, dupa deschiderea unei noi sectii, vom ajunge la 220.“

Sursa: Evenimentul Zilei

Leul slab duce la scumpirea CASCO

Leul tot mai slab va duce la majorarea valorii cheltuielilor cu despagubirile, sustin asiguratorii, cu toate ca, pentru 2009, spun ca nu s-au gandit la majorari. "Doar in situatia in care cursul de schimb va aduce o slabire semnificativa a monedei nationale in raport cu euro am putea fi nevoiti sa luam masuri de crestere a cotatiilor, intrucat costurile pieselor de schimb si manoperei sunt exprimate in euro si, prin urmare, valoarea cheltuielilor cu despagubirile ar creste proportional cu rata de depreciere a monedei nationale in raport cu euro", a declarat, pentru NewsIn, directorul executiv asigurari generale din cadrul Allianz-Tiriac Asigurari, Aurel Badea.

Sursa: Ziua

Euro oficial in recesiune

Zona euro a intrat oficial in recesiune, pentru prima data de la introducerea monedei unice, dupa o scadere de 0,2% a Produsului Intern Brut (PIB) in trimestrul al treilea, precedata de un declin in acelasi ritm in perioada aprilie-iunie, potrivit datelor prezentate de Eurostat. Economia Uniunii Europene, formata din cele 15 tari din zona euro si 12 state care nu au adoptat moneda unica, s-a contractat cu 0,2% in perioada iulie-septembrie, dupa ce a stagnat in trimestrul al doilea.

Sursa: Ziua

Bursa de la Tokyo inchide in scadere cu 0,08%

Bursa de la Tokyo a inchis ultima sedinta a saptamanii in scadere cu 0,08%, investitorii manifestand o maxima prudenta in contextul in care Statele Unite urmeaza sa publice datele referitoare la somaj.
Indicele Nikkei 225 a pierdut astfel 6,73 de punce (-0,08%), inchizand la 7.917,15 puncte, dupa ce, o buna parte din sedinta a oscilat in jurul valorii de 8.000 de puncte.
Indicele extins Topix al tuturor titlurilor din primul tablou a pierdut la randul sau 2,86 de puncte (-0,36%), pana la 786,02 puncte.

Sursa: The Money Channel

Industria constructiilor avanseaza cu 19,1% in octombrie

In luna octombrie, comparativ cu aceeasi luna a anului anterior, volumul lucrarilor de constructii din Romania a crescut cu 19,1%, acesta fiind impulsionat mai ales de constructiile de cladiri nerezidentiale (+32,2%) si constructii ingineresti (+20,4%), conform datelor Institutului National de Statistica. De asemenea, in aceeasi perioada, volumul lucrarilor de constructii de cladiri rezidentiale a avansat cu 7,5%.Pe elemente de structura, volumul lucrarilor de constructii a crescut astfel: lucrari de reparatii capitale (+23,7%), lucrari de constructii noi (+19,8%) si lucrari de intretinere si reparatii curente (15,4%).

Sursa: Ziarul Financiar

Anul fiscal poate fi diferit de cel calendaristic din 2012

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) propune amanarea cu trei ani a momentului de la care anul fiscal poate fi diferit de anul calendaristic in cazul sucursalelor din Romania ale firmelor straine, deoarece are nevoie de timp pentru a modifica Codul fiscal si a crea reguli de tranzitie.Propunerea face parte dintr-un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea legii contabilitatii, care mai include si majorarea termenului de pastrare a situatiilor financiare, de la 10 la 20 de ani.

Sursa: Ziarul Finaciar

Vistieria tarii e goala

Deficitul bugetar a ajuns la 3% din Produsul Intern Brut la sfarsitul lunii noiembrie si se apropie de 4% din PIB, in conditiile in care incasarile bugetare au scazut luna trecuta cu 3,5 miliarde de lei, tendinta mentinandu-se si in luna decembrie, au declarat, pentru NewsIn, surse din Ministerul Finantelor.
„Activitatea economica decelereaza rapid ca urmare a propagarii crizei economice si in Romania. Blocajul financiar si faptul ca agentii economici se confrunta cu o lichiditate redusa afecteaza grav incasarile la buget. Astfel, in luna noiembrie s-a incasat mai putin fata de cat era estimat cu 3,5 miliarde de lei, iar situatia va fi si mai rea in luna decembrie“, au precizat, pentru NewsIn, reprezentanti din minister.

Sursa: Cotidianul

Majorarea pensiilor pentru grupele I si II se amana cu un an

Guvernul a amanat cu un an, de la 1 ianuarie 2009 pana la 1 ianuarie 2010, termenul de aplicare a Legii de recalculare a pensiilor pentru cei care au lucrat in grupele I si II de munca.
Desi autoritatile sustin ca amanarea s-a produs din cauza unei confuzii create de existenta a doua reglementari, una emanata de Executiv, alta aprobata de Parlament, in valtoarea electorala, totusi analistii spun ca motivul real este lipsa banilor.
De majorare ar fi beneficiat 1,8 milioane de pensionari  care au lucrat in conditii grele de munca, din totalul de 4,6 milioane de persoane care primesc pensie de stat.

Sursa: Romania Libera

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!