ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Masuri pentru stimularea constructiei de locuinte


 

Masuri pentru stimularea constructiei de locuinte


(05.12.2008)

Guvernul a luat, in sedinta de ieri, o serie de masuri pentru stimularea constructiei de locuinte, a anuntat Camelia Spataru, purtatorul de cuvant al Guvernului.
Astfel, a fost majorat atat cuantumul, in procente, cat si limita de bani de care pot beneficia, ca prima anuala, tinerii care economisesc la bancile care au programe pentru locuinte.
Concret, Guvernul a decis sa majoreze prima anuala de la 15% la 25% din sumele economisite, pentru tinerii care doresc sa-si cumpere o locuinta. Suma limita a primei anuale de care beneficiaza tinerii a fost si ea majorata de la 120 de euro, la 250 de euro.
Prima de stat se acorda in cadrul mecanismelor de economisire si creditare in sistem colectiv, tuturor categoriilor de deponenti in functie de varsta persoanei si de numarul de copii.
„Aceasta forma de sprijin este apreciata de persoanele careia i se adreseaza. De exemplu, in 2009 pentru anul 2008, se va acorda prima de stat pentru 150.000 de beneficiari” a precizat Camelia Spataru.
O alta masura se refera la cresterea subventiei de stat de la 20% la 30% din cheltuielile pentru constructia unei locuinte proprietate personala.
„Trebuie precizat insa ca aceasta subventie nu poate depasi echivalentul in lei a sumei de 15.000 euro (comparativ cu 10.000 de euro, cat era pana acum)”, a mai declarat purtatorul de cuvant al Guvernului. Aceasta prevedere se aplica pentru toate locuintele care nu au fost finalizate si predate catre beneficiari pana la data intrarii in vigoare a actului normativ.
De asemenea, ordonanta de urgenta adoptata astazi modifica si Legea 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, astfel incat locuintele pentru tineri, destinate inchirierii, se pot vinde titularilor contractelor de inchiriere dupa expirarea a minimum 3 ani de inchiriere neintrerupta. A fost redus, astfel, de la 5 la 3 ani, perioada dupa care imobilele pot fi vandute celor care stau in chirie.
In plus, locuintele pot face obiectul unor garantii reale imobiliare, astfel incat beneficiarii acestora sa poata sa le gireze prin ipoteca pentru a obtine credite bancare necesare cumpararii lor.

 

Sursa: Guvernul Romaniei

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!