ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Reuniunea Grupului de lucru Evaluare Schengen


 

Reuniunea Grupului de lucru Evaluare Schengen


(03.12.2008)

Vineri, 5 decembrie 2008, la Bruxelles, in cadrul Reuniunii Grupului de lucru Evaluare Schengen (SchEval), vor fi prezentate si analizate raspunsurile Romaniei la chestionarul Schengen, primit oficial in septembrie a.c. La acest eveniment participa o delegatie a MIRA, condusa de chestor principal Vasile Gabriel NITA, secretar de stat, sef al Departamentului Schengen.

Chestionarul Schengen este un document extins cu aproximativ 250 de intrebari detaliate din toate domeniile circumscrise acquis-ului Schengen, ce ofera o imagine realista asupra stadiului implementarii si aplicarii prevederilor Schengen in Romania la ora actuala. Raspunsurile vor fi analizate si discutate in cadrul Grupului de lucru SchEval - format din reprezentanti ai statelor membre, Comisiei Europene si Secretariatului General al Consiliului UE.

Analizarea raspunsurilor la chestionarul Schengen va fi urmata de demararea vizitelor de evaluare, in cadrul carora echipele de experti europeni vor verifica stadiul implementarii acquis-ului Schengen, in mod practic, in teren. Aceste vizite vor fi organizate, incepand cu luna martie a anului 2009, in urmatoarele domenii: cooperare politieneasca, protectia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre si SIS/SIRENE.

Informatii de background

In urma demersurilor realizate de Departamentul Schengen pe langa presedintia franceza si Secretariatul General, in data de 17 septembrie 2008, Romania a primit oficial chestionarul Schengen. Aceasta a reprezentat cea de-a doua etapa a procesului de evaluare Schengen, dupa transmiterea, de catre Romania, a Declaratiilor de pregatire privind aderarea la Spatiul Schengen, in data de 28 iunie 2007 si 2 iunie 2008. In data de 10 noiembrie a.c., tara noastra a transmis oficial raspunsul la intrebarile cuprinse in chestionarul Schengen.

Romania si-a asumat ca termen de aderare la spatiul Schengen martie 2011. Principalul beneficiu al aderarii la Spatiul Schengen este reprezentat de apartenenta la un spatiu in care controalele la frontierele interne intre statele membre au fost eliminate, cetatenii putand circula liber intr-o zona de libertate, securitate si justitie.

Sursa: MIRA

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!