ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(02.12.2008)

Revista Presei 02.12.2008

Pretul petrolului tranzactionat la bursele electronice din Asia a coborat marti, in contextul in care investitorii sunt ingrijorati din cauza scaderii masive a cererii

In schimburile matinale, pretul titeiului "light sweet crude", cu livrare in ianuarie, a scazut cu 53 centi, la 48,75 dolari/baril, dupa ce scazuse brusc luni, la bursele din New York, cu 5,15 dolari, la 49,28 dolari/baril.
Titeiul Brent, din Marea Nordului, s-a ieftinit cu 39 centi, la 47,58 dolari/baril.
Potrivit NewsIn, Petrolul s-a ieftinit puternic pe piata new-yorkeza, in contextul in care Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis sa mentina nivelul productiei, intr-un mediu economic deteriorat.

Sursa: Adevarul

Bursa din Tokyo inchide pe rosu, in linie cu pietele americane

Conform datelor de la inchidere, indicele Nikkei 225 a scazut cu 533,53 puncte, sau 6,35%, la 7.863,69 puncte.
Indicele Topix a coborat cu 40,35 puncte, sau 4,88%, la 787,12 puncte.
In SUA, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a coborat cu 679,95 puncte, sau 7,70%, la 8.149,09 puncte, iar indicele Nasdaq a scazut cu 137,50 puncte, sau 8,95%, la 1.398,07 puncte, informeaza NewsIn.

Sursa: Adevarul

BVB deschide pe rosu

Prima sedinta de tranzactionare a Bursei de la Bucuresti din aceasta saptamana a fost deschisa pe rosu, pe fondul trendului dat de New York si Tokyo, care au inregistrat deprecieri la randul lor in urma informatiei care atesta recesiunea in Statele Unite.

Astfel, indicele BET a deschis saptamana in scadere cu 2,16%, in timp ce indicele BET-C a inregistrat o depreciere de 2,46% fata de nivelul la care a inchis vineri.

Cel mai afectat, indicele BET-FI a inregistrat la deschidere o scadere de 3,80%.

Sursa: Capital

Numarul tranzactiilor imobiliare, -15% in lunile de toamna

Numarul tranzactiilor imobiliare a coborat in lunile septembrie si octombrie cu circa 15%, fata de anul trecut, dupa ce in perioada ianuarie- august fusese un avans de 3%, potrivit Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.

Scaderile au inceput in luna mai, dupa ce in primele patru luni ale anului numarul de tranzactii marca o crestere rapida, insa din toamna corectia a inceput sa fie mai abrupta. In conditiile in care accesul la finantari a devenit mai dificil, din cauza inaspririi conditiilor de creditare, atat pentru dezvoltatori, cat si pentru cumparatori, au aparut si corectii de preturi.

Sursa: Ziarul Financiar

Energie verde fara avizul UE

Noua lege privind promovarea energiei din surse regenerabile, intrata in vigoare in luna noiembrie, are nevoie de avizul institutiei de concurenta a Comisiei Europene (CE) pentru a fi aplicata, intrucat implica un ajutor de stat pe care il primesc investitorii. Desi, in punctul de vedere trimis Parlamentului Romaniei in momentul dezbaterii acestei legi guvernul arata explicit acest lucru, autoritatile s-au intors la 180 de grade si spun ca nu are rost sa mai astepte un aviz de la Comisia UE.

Sursa: Evenimentul Zilei

Credit-record de la BNR pentru banci

Dobanzile din piata interbancara pentru acest tip de credit au crescut foarte mult, cotatiile date de banci depasind in unele zile 100% pe an. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a vorbit la finele lunii octombrie despre „un atac esuat asupra monedei nationale“, la care au participat cateva banci din Romania, actionand in numele unor clienti nerezidenti. In luna septembrie, bancile au accesat credite Lombard de 20 milioane de lei, iar in perioada ianuarie-septembrie 2008 valoarea acestora a fost de 1,75 miliarde de lei.

Sursa : Evenimentul Zilei

Bursele americane se prabusesc dupa anuntul privind intrarea SUA in recesiune

Bursele americane au inchis sedinta de luni in scadere puternica, dupa anuntul oficial potrivit caruia economia Statelor Unite a intrat in recesiune in decembrie 2007, relateaza AFP.

Conform cifrelor de la inchidere, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a coborat cu 679,95 puncte, sau 7,70%, la 8.149,09 puncte, iar indicele Nasdaq a scazut cu 137,50 puncte, sau 8,95%, la 1.398,07 puncte.

Indicele Standard & Poor's 500 a coborat cu 80,03 puncte, sau 8,93%, la 816,21 puncte. Caderea vine dupa cinci sedinte la rand de cresteri, in care Dow Jones a urcat cu 17%.

Sursa: Ziua

Strainii se dau la leu

Tranzactiile realizate pe pie­tele valutare externe au de­ter­minat deprecierea leului in primele ore ale sedintei de ieri, iar cursul de schimb a urcat la 3,8040 - 3,81 lei/euro, pana in jurul orei 10:30, dupa ce vineri scazuse la 3,7725 - 3,7750 lei/euro, conform Mediafax. Piata in­ter­bancara romaneasca a fost inchisa ieri, cu ocazia Zilei Nationale. In sedinta de vineri leul s-a apreciat, iar la inchidere cotatiile se situau la 3,7725 - 3,7750 lei/euro, dealerii punand evolutia pozitiva pe seama interventiei indirecte pe piata a bancii centrale, prin vanzare de euro.

Sursa: Ziua

Taxa auto se suspenda, dar nu se stie cand. CE nu si-a dat inca avizul pentru ajutorul de stat acordat industriei auto

Romanii care cumpara masini noi nu vor fi scutiti de taxa de poluare de la 1 decembrie a.c., asa cum anuntase anterior premierul Calin Popescu Tariceanu. Seful Executivului a recunoscut ieri ca plata acestui “bir” va fi suspendata cel mai devreme la jumatatea lunii viitoare. Intarzierea se datoreaza Comisiei Europene, care n-a aprobat inca masura, dar promite ca va trimite un raspuns Bucurestiului “cat mai curand posibil”.
Premierul Tariceanu a confirmat ca Guvernul este pregatit sa amane cu doua saptamani, pana la 15 decembrie, data la care taxa de poluare auto va fi suspendata pentru masinile noi.

Sursa: Gardianul

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!