ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(28.11.2008)

Revista Presei 28.11.2008

Taxa auto: Se suspenda... suspendarea

Mult-discutata anulare a taxei auto pentru masinile noi, masura menita, in viziunea initiatorilor si promotorilor acesteia, sa stimuleze industria auto romaneasca incepe cu o amanare.
Programata initial a intra in vigoare de saptamana viitoare, respectiv de la 1 decembrie, aceasta suspendare se... suspenda.Motivul il constituie faptul ca Executivul de la Bucuresti nu a primit un raspuns la aceasta problema din partea Executivului de la... Bruxelles.

Sursa: Capital

Bursele cresc, petrolul scade

Dupa o perioada in care aproape toate stirile economice nu vorbeau decat despre criza, scaderi, pierderi, concedieri iata ca avem un inceput de zi ceva mai optimist.
Chiar daca poate fi conjunctural, trebuie totusi consemnat.
Astfel, dupa ce noaptea trecuta Bursa de la New York a incheiat intr-o crestere relativ moderata dar totusi crestere, in aceasta dimineata bursele asiatice au deschis si ele pe verde.
La New York, Dow Jones a crescut cu aproape trei procente (2,91%) dar trebuie remarcata evolutia buna a unor companii carora li se canta prohodul, cel mai relevant exemplu fiind General Motors care a crescut cu nu mai putin de 35,11%.

Sursa: Capital

APIA va incepe saptamana viitoare platile pentru fermierii din zonele montane

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va incepe saptamana viitoare platile pentru fermierii care cultiva terenuri in zonele montane cuprinse in masura de sprijin financiar pentru zonele defavorizate, informeaza MEDIAFAX.

Suma care va fi acordata pentru un hectar este de 50 de euro.

"APIA a autorizat la plata suma de 44,6 milioane de euro, cuantumul sprijinului financiar pentru un hectar fiind de 50 de euro, aplicat degresiv in functie de marimea fermei. Finantarea este asigurata in proportie de 82% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si cofinantata din bugetul national", se arata intr-un comunicat al APIA MEDIAFAX.

Sursa: Cotidianul

The Economist: Economiile est-europene se prabusesc. Situatia cea mai grava este in Romania si Bulgaria

Actuala criza economica mondiala ar putea afecta grav tarile est-europene, efectul cel mai probabil urmand sa fie o perioada de cativa ani fara crestere economica sau cu o crestere economica slaba si puternice dezechilibre financiare, scrie vineri publicatia britanica The Economist, citata de Agerpres. 'Cele mai mari temeri sunt legate de Bulgaria si Romania, cele mai sarace si mai prost guvernate tari dintre noile membre ale Uniunii Europene', noteaza jurnalistii britanici.

Sursa: Ziua

ArcelorMittal va concedia 6.000 de angajati din Europa

Arcelor Mittal va concedia 6.000 de angajati din Europa, scrie AFP, citat de RealitateaTV. Activitatea se reduce la jumatate si la combinatul de la Galati. Masura a fost anuntata de liderul de sindicat Gheorghe Tiber dupa o discutie cu managementul institutiei. La inceputul lunii noiembrie,  Arcelor Mittal Hunedoara a anuntat ca isi va opri productia siderurgica in urmatoarele doua luni. Conducerea societatii  a spus ca masura a fost luata din cauza comezilor tot mai mici, dar si pentru conservarea resurselor financiare ale companiei

Sursa: Ziua

Eurodeputat german: CE trebuie sa monitorizeze in continuare gestionarea fondurilor UE in Romania

Comisia Europeana trebuie sa se implice activ in consolidarea statului de drept din Romania si Bulgaria si sa publice rapoarte trimestriale nu doar despre justitie, ci si despre capacitatea de gestiune a fondurilor UE, a declarat pentru Newsin europarlamentarul german Ingeborg Graessle.

Intrebata cum vede decizia Comisiei Europene de a retrage definitiv Bulgariei 220 de milioane de euro fonduri PHARE - din cauza lipsei de rezultate concrete in combaterea fraudei si coruptiei -, Graessle a raspuns ca "este o veste foarte proasta pentru aceasta tara".

Sursa: Euractiv

Industria si constructiile, cele mai afectate de criza

Situatia dificila a economiei internationale se face simtita din ce in ce mai mult si in Romania. Astfel, in ultima perioada, mai multe companii din industria auto, din siderurgie, textile si din industria chimica au facut disponibilizari, mii de oameni pierzandu-si slujbele. Mai mult, potrivit unui comunicat remis astazi de Institutul National de Statistica, din aceasta luna si pana in ianuarie 2009, se contureaza o scadere a activitatii din industria prelucratoare si constructii, o stabilitate in comertul cu amanuntul, in raport cu cele trei luni anterioare. Singurul sector in care este estimata o sporire a activitatii este cel al serviciilor.

Sursa: Evenimentul Zilei

 

Alocatiile pentru copii, majorate dupa calendarul lui Tariceanu

Pe ultima suta de metri, guvernul a rezolvat si problema mamelor carieriste, care-si vor putea incasa indemnizatiile de 85% din venit inca din decembrie.
Mamicile care sunt in concediu de crestere a copilului isi vor
primi indemnizatia de 85% din venituri inca din luna decembrie. Acest lucru se va putea intampla, conform noii legi aprobate de parlament si promulgate de presedintele Traian Basescu, imediat ce normele metodologice vor fi publicate in Monitorul Oficial. Potrivit ministrului muncii, Mariana Campeanu, termenul este pana la jumatatea lunii decembrie.

Sursa: Evenimenul Zilei

 

Managerii societatilor comerciale estimeaza reducerea numarului de salariati si cresterea preturilor in urmatoarele trei luni

Managerii societatilor comerciale se asteapta la o scadere a activitatii din industria prelucratoare si constructii, o stabilitate in comertul cu amanuntul si o crestere in sectorul de servicii in ultimele doua luni ale acestui an si prima luna a anului viitor, potrivit anchetei de conjunctura a Institutului National de Statistica (INS). Totodata, acestia prognozeaza o reducere a numarului de salariati si cresterea preturilor.

Sursa: Hotnews

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!