ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » 30 milioane lei - despagubiri pentru culturile agricole afectate de inundatiile din iulie-august 2008


 

30 milioane lei - despagubiri pentru culturile agricole afectate de inundatiile din iulie-august 2008


(28.11.2008)

Producatorii agricoli vor primi despagubiri in valoare totala de 30 milioane lei pentru culturile afectate de inundatii in perioada iulie-august 2008, fonduri asigurate din prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru anii 2008 si 2009.

Guvernul a adoptat, in sedinta de marti, o hotarare prin care este declarata stare de calamitate naturala in agricultura pentru culturile insamantate in toamna anului 2007 si primavara anului 2008, afectate de inundatiile din iulie-august 2008.

Zonele declarate calamitate includ 7 judete din Moldova (Bacau, Botosani, Galati, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui), 2 judete din Banat-Crisana (Maramures, Satu-Mare) si 5 judete din Transilvania (Brasov, Cluj, Covasna, Harghita, Salaj).

Declararea zonelor afectate de calamitati naturale s-a realizat in baza informatiilor privind aria de raspandire a fenomenelor naturale nefavorabile, comunicate de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile - Administratia Nationala de Meteorologie si Departamentul Ape.

Actul normativ stabileste si nivelul maxim al despagubirilor, acordate diferentiat, pe tipuri de culturi, dupa cum urmeaza: grau, secara si triticale - 940 lei/ha, orz, orzoaica - 850 lei/ha, ovaz - 820 lei/ha, rapita - 750 lei/ha, porumb boabe - 1100 lei/ha, floarea soarelui - 740 lei/ha, soia - 1050 lei/ha, sfecla de zahar - 1800 lei/ha, mazare boabe - 1200 lei/ha, mustar - 600 lei/ha, legume de camp - 20000 lei/ha, cartof - 10100 lei/ha, plante furajere - 1000 lei/ha, plante medicinale - 800 lei/ha.

Nivelul maxim al sumelor de despagubire reprezinta 70% din cheltuielile efectuate pana la data producerii calamitatilor naturale si se acorda numai pentru daune care depasesc 30% din productie.

Pentru pierderile de animale, pasari, familii de albine si pesti, despagubirile acordate reprezinta 80% din valoarea de asigurare, diminuata cu valoarea subproduselor rezultate care pot fi valorificate.

Spre a beneficia de despagubiri, producatorii agricoli trebuie sa faca dovada cheltuielilor efectuate pentru samanta, ingrasaminte chimice, pesticide, lucrari mecanice si manuale, irigatii, in vederea infiintarii si intretinerii culturii pana la data producerii calamitatilor.

Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala judetene, impreuna cu Comisiile locale de constatare si evaluare a pagubelor, constituite prin ordin al prefectului, raspund de veridicitatea, autenticitatea si realitatea datelor inscrise in documentatia intocmita pentru acordarea despagubirilor.

Dupa stabilirea sumelor cuvenite ca despagubiri, Directiile judetene pentru Agricultura depun la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale situatia centralizatoare a documentelor privind constatarea pagubelor produse de calamitati.

Intocmirea de acte de constatare sau de despagubire cu date nereale sau inlesnirea obtinerii de despagubiri necuvenite se sanctioneaza potrivit art. 23 si 24 din Legea nr. 381/2002

Informatii de background:

Potrivit art. 23 din Legea nr. 381/2002, „persoanele fizice sau juridice care, cu buna stiinta, fac declaratii false in vederea obtinerii de despagubiri sau cele care inlesnesc obtinerea de despagubiri necuvenite raspund, dupa caz, civil, material, administrativ sau penal.”

Art. 24 adauga faptul ca „intocmirea de acte de constatare sau de despagubire cu date nereale constituie infractiune si se pedepseste conform legii penale.” 

Sursa: Guvernul Romaniei

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!