ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(27.11.2008)

Revista Presei 27.11.2008

FMI estimeaza pentru Romania o crestere economica de 3,5%, in 2009

Romania va avea si in 2009 crestere economica, dar mai redusa decat in acest an, estimeaza Fondul Monetar International. Institutia internationala si-a redus estimarile privind avansul economiei romanesti de anul viitor de la 4,8% cat anticipa in octombrie la 3,5%.
Previziunea s-a modificat intrucat capacitatea bancilor romanesti de a se finanta in strainatate s-a redus, iar exportul, investitiile si consumul au scazut. Totusi, reprezentantii FMI au aratat ca un rol important il vor avea politicile statelor industrializate, atat in ceea ce priveste finantarea bancara, cat si exporturile.

Sursa: The Money Channel

Comisia Europeana a prezentat un plan de relansare economica de 200 de miliarde de euro

Comisia Europeana a adoptat astazi un plan se salvare a economiei in valoare de 200 de miliarde de euro, echivalentul a 1,5% din Produsul Intern Brut al Uniunii. Insa, eforul bugetar concertat pe care trebuie sa il faca statele membre este de numai 1,2% din PIB, pentru ca, restul banilor va veni de la Banca Europeana de Investitii si de la bugetul european. Planul urmeaza sa fie dezbatut si aprobat de toate cele 27 de state membre, iar o concluzie finala va fi luata la Summit-ul Uniunii Europene din decembrie.

Sursa: The Money Channel

Romania intra fara buget in 2009, anul incertitudinilor

Pentru prima data in ultimii sapte ani, bugetul de stat nu a fost aprobat la timp. Evolutiile economiei in 2009 vor fi marcate de incertitudini profunde care pornesc de la inexistenta unui buget de stat aprobat de Parlament, cu toate reperele aferente privind cheltuielile publice, si de la instabilitatea previziunilor privind tendinta cursului de schimb sau a dobanzilor.

Sursa: Ziarul Financiar

Datoria externa a ajuns la un nou maxim, de 70 mld. euro, dupa un salt de 30% intr-un an

Datoria externa pe termen scurt a atins la finele lunii septembrie un nou varf istoric de 18,43 mld. euro, dupa ce in trimestrul al doilea a scazut usor inrerupand o serie de peste trei ani in care a crecut continuu, maximul istoric fiind consemnat si la nivelul datoriei totale externe, care a trecut de 70 mld. euro.

Bancile si companiile private sunt responsabile aproape in totalitate pentru imprumuturile atrase din afara tarii pe termen scurt, cu o pondere de 98,7%.

Sursa: Ziarul Financiar

Soc la Bursa din New York: Bancile falimentare cresc cu zeci de procente

Ultima zi de tranzactionare la New York Stock Exchange a fost un veritabil soc, de aceasta data in sens pozitiv, in contextul in care cotatiile unora dintre cele mai mari institutii financiare din Statele Unite, aflate in pragul colapsului fara interventia statului, au crescut cu zeci de procente.
Astfel, nume precum Citigroup, Fannie Mae sau Freddie Mac au fost vedetele sedintei de tranzactionare de aseara.
Ultimele doua au crescut cu un nivel de-a dreptul uluitor, de 49,06% in cazul Freddie Mac, respectiv 51,06% in cazul Fannie Mae.

Sursa: Capital

Producatorii de lapte romani si bulgari ameninta cu blocarea tranzitului de lactate catre Europa

 

Producatorii de lapte romani si bulgari vor bloca importul de lactate in Europa din Balcani, in cazul in care Comisia Europeana nu accepta sugestia ministrului roman al agriculturii de egalizare a procentului de subventii pentru fermieri cu cel din statele UE mai vechi, relateaza site-ul News.bg. Producatorii de lapte romani si bulgari sunt gata sa blocheze granita cu Ungaria. „Vom opri importurile de produse din Balcani catre Europa“, a declarat la Stara Zagora presedintele Asociatiei nationale bulgare a producatorilor de lapte, Adrian Takonski.

 

Sursa: Gardianul

Traficul feroviar intre Moldova si Ardeal este blocat dupa ce mai multi copaci au cazut pe calea ferata

Traficul feroviar intre Moldova si Ardeal este blocat de inca din aceasta noapte deoarece mai multi copaci incarcati de zapada au cazut pe calea ferata. In cadere, arborii au rupt liniile de inalta tensiune care alimentau garniturile de tren, asa ca acestea nu au mai putut inainta. Circulatia s-a reluat in aceasta dimineata, dar pe ruta ocolitoare Suceava-Bacau-Adjud-Ghimes. De asemenea, personalele care circula intre Vatra Dornei - Lunca Ilvei, Ilva Mica - Gradinita au fost anulat, la fel si trenurile accelerat de pe traseul Cluj-Napoca - Vatra Dornei si Vatra Dornei - Cluj-Napoca.

Sursa: Gardianul

BNR ar putea decide readaptarea conditiilor de creditare la noile realitati ale pietei

Banca Nationala a Romaniei va analiza in luna ianuarie efectele noului regulament de creditare a populatiei si ar putea decide readaptarea conditiilor la noile realitati ale pietei, a anuntat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. "Am discutat cu cei din Asociatia Romana a Bancilor si am stabilit ca, pe baza datelor statistice din decembrie, vom reanaliza in luna ianuarie oportunitatea unei readaptari a normelor privind populatia pentru a asigura flexibilizarea lor si adaptarea la realitatile pietei", a spus Georgescu.

Sursa: Euractiv

Euro castiga teren in fata dolarului

Moneda unica europeana s-a apreciat usor, joi dimineata, pe pietele asiatice, dupa ce dolarul castigase teren in ultimele zile.
In jurul orei 9:00, ora Romaniei, un euro valora 1,2915 dolari fata de 1,2876 miercuri seara.
Moneda americana s-a depreciat si fata de yenul japonez.

Sursa: Hotnews

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!