ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Penalitati suportate de Agentiile de implementare, in cazul programelor PHARE/Facilitatea de tranzitie


 

Penalitati suportate de Agentiile de implementare, in cazul programelor PHARE/Facilitatea de tranzitie


(27.11.2008)

Penalizarile pentru intarzierea platilor din cauza lipsei fondurilor UE in cadrul programelor PHARE/Facilitatea de tranzitie vor fi suportate de Agentiile de Implementare/beneficiarii care nu transmit la timp sau de calitate corespunzatoare documentele de raportare.

Guvernul a aprobat in sedinta din 25 noiembrie modificarea si completarea in acest sens a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 63/1999 cu privire la gestionarea fondurilor nerambursabila alocate Romaniei de catre Comunitatea Europeana, precum si a fondurilor de cofinantare aferente acestora.

Transmiterea la timp a noilor formate standard care atesta stadiul implementarii proiectelor permit transferul fondurilor PHARE de la Comisia Europeana si efectuarea la timp a platilor catre contractori. Astfel, derularea si finalizarea, fara intarziere, a contractelor vor contribui la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor nerambursabila in Romania.

Modificarile si completarile aduse Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 63/1999 urmaresc responsabilizarea Autoritatilor de Implementare/beneficiari in cadrul programelor PHARE/Facilitatea de tranzitie, in sensul includerii cheltuielilor rezultate din penalizari in cheltuielile bugetare proprii ale ordonatorului principal de credite.

La propunerea structurilor de implementare sau a altor entitati debitoare catre bugetul Comisiei Europene, ordonatorul principal de credite are obligatia sa includa la alineatele de cheltuieli bugetare deja existente (Programe comunitare, Programe PHARE si alte programe cu finantare nerambursabila, Programe ISPA, Programe SAPARD):

- sumele necesare achitarii catre Ministerul Economiei si Finantelor sau direct Comisiei Europene, dupa caz, a debitelor fata de Comunitatea Europeana si a majorarilor de intarziere aferente acestora, in cazul neachitarii la termen de catre contractori/beneficiari;

- sumele necesare acoperirii diferentelor nefavorabile de curs valutar generate de diferente intre cursul de schimb valabil la data intocmirii titlului de creanta si cursul de schimb utilizat de catre societatea bancara la transformarea sumelor in moneda stabilita in contractul sau acordul de finantare, in cazul recuperarii in alta moneda a debitelor fata de bugetul Comunitatii Europene;

- sumele ramase neacoperite in cazul pronuntarii unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, prin care se resping sau sunt admise numai partial pretentiile structurilor de implementare sau ale altor entitati debitoare catre bugetul Comunitatii Europene, precum si in cazul instituirii – impotriva debitorilor acestora – a procedurii insolventei.
 

Sursa: Guvernul Romaniei

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!