ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(25.11.2008)

Revista Presei 25.11.2008

 

Romania, pe locul doi in UE dupa cresterea comenzilor noi din industrie

Romania a inregistrat o crestere anuala de 43,1 procente a comenzilor noi din industrie, in luna septembrie 2008, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, ceea ce o plaseaza pe locul secund in Uniunea Europeana, dupa Letonia, care a avut o crestere de 48,1 procente, potrivit datelor prezentate luni de Oficiul European de Statistica - Eurostat, anunta Agerpres.

In luna septembrie 2008, comparativ cu luna precedenta, comenzile noi in industrie au inregistrat un avans de 8,2 procente in Romania, cresteri mai mari fiind inregistrate doar in Letonia (13,9 procente) si Bulgaria (12,5 procente).

Sursa: Ziua

 

Noul Cod de Procedura Civila a primit acordul Guvernului

Proiectul noului Cod de Procedura Civila elaborat de Ministerul Justitiei a fost aprobat de Guvern in vederea armonizarii, modernizarii si aplicarii unitare a legislatiei romanesti.

Potrivit Ministerului Justitiei, noul Cod de Procedura Civila are ca scop crearea unui cadru legislativ modern, care sa raspunda pe deplin imperativelor functionarii unei justitii moderne, adaptate asteptarilor sociale, precum si necesitatii cresterii calitatii acestui serviciu public, se arata intr-un comunicat presa remis de Ministerul Justitiei.

Sursa: Ziua

 

Recesiunea economica bate si la usa Romaniei

Romania ar putea intra in recesiune economica de anul viitor, cu o micsorare a Produsului Intern Brut (PIB) de 0,3%, estimeaza Moody's.
In opinia specialistilor agentiei de evaluare financiara, inrautatirea conditiilor de pe pietele internationale va determina o scadere a consumului romanilor si ar putea forta guvernul de la Bucuresti sa stranga cureaua fiscala.
Pe de alta parte, luna trecuta, Moody's estima pentru Romania o crestere economica intre 0 si 3%  in 2009, insa a revizuit previziunile din cauza unei situatii mai dificile in privinta lichiditatii.

Sursa: Evenimentul Zilei

OPEC pregateste o noua scadere a productiei ca sa ridice pretul petrolului

Scaderea accentuata a pretului petrolului, care a atins saptamana trecuta cel mai mic nivel din ultimii trei ani, "a bagat in sperieti" Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol - OPEC care ia in calcul o noua reducere a productiei.
La sfarsitul saptamanii in curs, respectiv sambata 29 noiembrie, va avea loc la Cairo o noua reuniune a OPEC in cadrul careia se asteapta sa se ia decizia de a se opera o noua reducere a productiei.

Sursa: Capital

Primii bani platiti din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a efectuat pe 24 noiembrie 2008, primele plati din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, se anunta intr-un comunicat al institutiei.

Astfel, aproximativ 108,28 de milioane de euro vor fi transferati in contul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) pentru finantarea Masurii de plati complementare directe pentru culturi amplasate pe teren arabil.

Sursa: Capital

"Fondul de pensii este prabusit"

Astfel a caracterizat Traian Basescu, aseara, situatia in care se afla fondul. Presedintele a declarat, la Realitatea, ca aceste fonduri nu sunt suficiente pentru acoperirea majorarilor pornite in 2007 si consolidate in 2008.
In consecinta, in 2009 vor trebui aduse 1,3 miliarde de euro din bugetul de stat pentru pensii, a apreciat seful statului.

Sursa: Evenimentul Zilei

 

BNR le lasa bancilor bani de credite

Incepand de ieri, institutiile bancare au la dispozitie mai multe fonduri pentru a acorda credite populatiei.
Bancile vor avea mai multe fonduri pentru credite dupa ce Banca Nationala a Romaniei a aplicat o noua decizie. Banca Centrala a redus de ieri rata rezervei minime obligatorii pentru pasivele in lei la banci, de la 20% la 18%, astfel ca in conturile bancilor au ramas aproape doua miliarde de lei.

Sursa: Evenimentul Zilei

Salariile romanilor vor ingheta in 2009

In ultimii ani, salariile romanilor au crescut anual cu peste 10%

Cei mai afectati vor fi cei cu salarii mari, care pentru a-si pastra locul de munca trebuie sa accepte sa lucreze pe bani mai putini.

Anul viitor, sansele ca salariile angajatilor din Romania sa mai creasca sunt foarte mici. Firmele vor face tot posibilul pentru a reduce cheltuielile, vor stopa angajarile, vor ingheta salariile si vor da afara oameni, daca va fi nevoie. Unii experti de pe piata fortei de munca spun chiar ca 2009 ar putea aduce salarii mult mai mici.

Sursa: Gandul

SIF-urile castiga 5% la deschiderea Bursei, pe o piata in crestere

 Indicii bursieri de la Bucuresti au deschis sedinta de tranzactionare cu cresteri sustinute, in ton cu evolutiile pozitive de la nivelul pietelor globale.Indicele BET, al celor mai lichide zece companii, s-a apreciat cu 2,5%, pe o piata cu un avans mediu de 2,3%, in timp ce societatile de investitii financiare (SIF), au castigat in medie 5%. Valoarea totala a tranzactiilor a urcat la 1,5 milioane de lei in primele 10 minute ale sedintei, cele mai lichide titluri fiind BRD, Petrom si SIF-urile.

Sursa: Ziarul Financiar

Creditul de 1 mld. euro de la BEI, cel mai mare acordat unui stat membru

Romania ar putea primi pana la finele anului 250 mil. euro de la Banca Europeana de Investitii (BEI) in baza unui acord de imprumut in valoare de un miliard de euro semnat ieri cu institutia financiara internationala. "Maine (astazi - n.r.) va fi discutat in sedinta guvernului ordonanta de urgenta pentru aprobarea contractului de finantare astfel ca vom avea baza legala pentru ca Romania sa poata solicita avansul de 250 de milioane de euro. Suma nu va fi folosita pentru acoperirea deficitului bugetar", a declarat la semnare Eugen Teodorovici, secretar de stat in Ministrul Economiei si Finantelor.

Sursa: Ziarul Financiar

Guvernul taie cheltuieli de 2 mld. Lei

Guvernul va reduce cheltuieli bugetare totale de peste 2 mld. lei la 18 ministere si institutii publice, bani care vor fi redistribuiti aproape integral catre alte cinci ministere, in principal catre Ministerul Muncii pentru pensii si ajutoare sociale, deficitul bugetar fiind mentinut la 2,3%

Sursa: Ziarul Financiar

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!