ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Atributii noi pentru Institutul European din Romania


 

Atributii noi pentru Institutul European din Romania


(24.11.2008)

Cadrul de organizare si functionare a Institutului European din Romania (IER) a fost actualizat in acord cu noile cerinte care decurg din statutul Romaniei de stat membru al Uniunii Europene, printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata in sedinta de Guvern de miercuri.
Actul normativ modifica si completeaza Ordonanta Guvernului nr. 15/1998 privind infiintarea, organizarea si functionarea Institutului European din Romania, adoptat in perioada de preaderare pentru a raspunde unor nevoi specifice identificate pentru perioada premergatoare dobandirii statutului de tara membra a UE.
O prima categorie de modificari si completari aprobate actualizeaza, dezvolta si/sau diversifica activitatile pe care IER le poate realiza pentru a raspunde obiectivelor sale principale, ramase aceleasi in esenta. Astfel, se diversifica tipurile de studii, analize, programe de formare profesionala si alte servicii specifice care pot fi realizate in beneficiul Departamentului pentru Afaceri Europene, al institutiilor administratiei publice din cadrul Guvernului, al Parlamentului sau al Presedintiei, precum si al altor beneficiari din medii socio-profesionale interesate.
Avand in vedere faptul ca, in cursul ultimului trimestru al anului 2008, la nivelul Uniunii Europene au loc negocieri pentru finalizarea unor pachete legislative cu impact deosebit (pachetul energie – schimbari climatice, bilantul de sanatate al Politicii Agricole Comune, revizuirea bugetului comunitar, Strategia Lisabona, securitatea energetica), care impun luarea unor decizii importante in vederea promovarii interesului national in cadrul institutiilor europene, este necesara asigurarea in timp util si cu celeritate a elaborarii de studii si analize in vederea sprijinirii procesului de fundamentare a pozitiilor de negociere ale Romaniei la nivel comunitar in domenii de interes major.
In ceea ce priveste traducerea acquis-ului comunitar, activitate care, formal, s-a incheiat la data aderarii, sunt explicitate domeniile care raman in continuare in lucru (de exemplu, jurisprudenta istorica a institutiilor comunitare).
Domeniul de activitate a fost extins si la jurisprudenta CEDO.
O a doua categorie de modificari se refera la chestiuni legate de structura si de managementul financiar al IER, precum si la diversificarea tipurilor de finantare pe care le poate utiliza IER .
 

Sursa: Guvernul Romaniei

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!