ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(21.11.2008)

Revista Presei 21.11.2008

Romania ar putea pierde 3 miliarde de euro la export

Romania nu reuseste sa acopere cu banii obtinuti din exporturi decat o parte din valuta cheltuita pe importuri, creand astfel cea mai mare vulnerabilitate a economiei. Pana in luna august, un leu mai slab si finalizarea unor investitii au sustinut accelerarea exporturilor intr-un ritm care-l depasea pe cel al importurilor.
Insa incetinirea economiilor principalilor nostri parteneri de comert – Italia si Germania –, ca efect al crizei financiare internationale, poate stopa expansiunea exporturilor, intrucat aproape o treime din exporturile noastre sunt absorbite de cele doua mari economii europene.

Sursa: Romania Libera

Companiile energetice, scaderi de 5,21%

Sectorul energetic este unul din cele mai afectate pe bursa. Pretul barilului de petrol a ajuns sub 50 de dolari, iar companiile petroliere nu mai reusesc sa obtina profiturile fabuloase din lunile trecute. Investitorii au inceput sa renunte la aceste actiuni, speriati de o micsorare a profiturilor pentru urmatoarea perioada. Indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a scazut cu 5,21%, pana la 346,10 puncte.

Sursa: Romania Libera

 

Se normalizeaza piata. Bancile si farmaciile nu mai pot plati chiriile exorbitante din centrul Bucurestiului

Proprietarii spatiilor comerciale de pe bulevardul Magheru si Calea Victoriei din Bucuresti ar trebui sa reduca chiriile, deoarece foarte putini retaileri mai sunt dispusi sa plateasca nivelurile actuale, care ajung si la 190 euro/mp/luna, sustin reprezentantii Cushman&Wakefield Romania, citati de Mediafax. Cum bancile, farmaciile si companiile de telefonie mobila, care ocupau pana acum spatiile comerciale de pe cele doua bulevarde de lux din Bucuresti, nu mai sunt atat de interesate de extinderea activitatii, in conditiile actuale de pe piata, proprietarii vor fi nevoiti sa scada tarifele la chirie.

Sursa: Gardianul

Eliminarea taxei auto va scadea cu 40% incasarile la Fondul de mediu

De cateva zile, dealerii de masini au impanzit show-roomurile cu anunturi privind acordarea de discounturi uriase pentru cei care vor sa faca o achizitie. Vanzatorii auto au inceput din noiembrie promotiile de sarbatori pentru a-si diminua stocurile mari de masini. Citroen face reduceri de 25-30% la unele modele, iar Renault a anuntat ca preturile de achzitie ale masinilor s-au micsorat cu 1.700-2.500 de euro.

Sursa: Gardianul

Analistii: nu este un moment bun ca BNR sa relaxeze normele de creditare

Analistii economici in­de­pendenti, din afara mediului bancar, spun ca nu este un moment bun pentru ca Banca Nationala a Romaniei sa relaxeze creditarea acum, cand bugetul familial este si asa pus sub presiune de caderea leului sau de amenintarea somajului. Mai mult decat atat, spun ei, normele BNR au contribuit sensibil la evitarea unor efecte si mai puternice ale crizei internationale asupra Romaniei.

Sursa: Gandul

Bursele internationale se prabusesc ca un castel de carti de joc

Bursa de la Bucuresti a inchis in scadere cu 2,76%, reducand oarecum din amploarea pierderilor consemnate in prima parte a zilei.
Totusi, societatile de investitii financiare nu au avut o zi tocmai buna, BET-FI inchizand in scadere cu 6,16%.
In ceea ce priveste bursele europene, aceastea s-au mentinut, cu aproximatie, in aceeasi parametri de la deschidere, respectiv scaderi intre trei si patru procente.

Sursa: Capital

Acord pentru constructia reactoarelor 3 si 4

Proiectul pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la centrala de la Cernavoda a intrat din nou in normalitate, prin semnarea unui acord intre Nuclearelectrica si ceilalti sase investitori, dupa ce au existat unele divergente legate de majorarea participatiei statului la 51%.
In primavara, autoritatile au anuntat ca statul, prin Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare, ar trebui sa detina pachetul majoritar. Dupa ce au avut loc mai multe negocieri, investitorii privati - si anume Enel, CEZ, Iberdrola, ArcelorMittal, RWE, GDF Suez - au fost de acord cu solicitarea autoritatilor.

Sursa: Evenimenul Zilei

Amenzi pentru bancile care schimba comisioanele

Bancile care schimba comisioanele stabilite in contract sau introduc altele noi fara acordul clientului vor fi amendate cu pana la 50.000 de lei de Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor, anunta RTV.Bancile trebuie sa prezinte costurile totale ale creditului, sa mentioneze in contract toate comisioanele percepute si sa nu le majoreze pe perioada derularii contractului.

Sursa: Evenimentul Zilei

 

Verificarea "starii de sanatate" a politicii agricole europene aduce mai multi bani fermierilor romani din 2010

Consiliul ministrilor europeni ai agriculturii a "verificat" timp de trei zile, prin dezbateri intense, "starea de sanatate" a Politicii Agricole Comune (PAC). Romania a obtinut bani mai multi pentru agricultori, din 2010. "Eu am venit cu ideea clara de a obtine o crestere a top-up-urilor (n.r. procentul din subventia pe hectar care reprezinta contributia de la bugetul de stat) si gasirea unor fonduri pentru subventionarea anumitor sectoare sau culturi in zone defavorizate", a declarat ministrul Dacian Ciolos.

Sursa: Euractiv 

Masuri in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala

In cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala vor fi lansate in perioada urmatoare mai multe masuri care vor veni in sprijinul celor care actioneaza in sectorul agricol si forestier. Guvernul a discutat in sedinta de miercuri o Informare prezentata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Aceste masuri se alatura celor lansate deja in cadrul Axei 1 a PNDR "Cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier", care are ca obiective imbunatatirea eficientei sectoarelor agricol si forestier si pregatirea acestora pentru a face fata concurentei specifice unui mediu comercial comunitar deschis.

Sursa: Euractiv

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!