ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Finalizarea procesului de reconstructie a locuintelor familiilor sinistrate


 

Finalizarea procesului de reconstructie a locuintelor familiilor sinistrate


(21.11.2008)

"In data de 19 noiembrie 2008, incepand cu ora 12.00, la sediul Institutiei Prefectului judetului Bacau s-a desfasurat conferinta de presa sustinuta de secretarul de stat Marian Petrache si prefectul Claudiu Octavian Serban, coordonatorul pe judetul Bacau al Comitetului de interventie pentru limitarea efectelor inundatiilor, cu privire la incheierea procesului de reconstructie si reabilitare a locuintelor afectate de inundatiile de la sfarsitul lunii iulie a acestui an.


La conferinta au fost prezenti Liviu Gradinaru, directorul Directiei pentru servicii de interes general din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative, primarul si secretarul comunei Saucesti, Costinel Manea, respectiv Valentin Manea, persoane direct responsabile de refacerea si diminuarea pagubelor produse de inundatii.


In urma vizitei efectuate in zona, secretarul de stat Marian Petrache a declarat ca s-a finalizat procesul de reconstructie a locuintelor familiilor sinistrate din cele 6 comune: Saucesti, Letea Veche, Buhoci, Tamasi, Prajesti, Filipesti pentru care Guvernul Romaniei a acordat termen limita 1 decembrie 2008.
In total, in judetul Bacau, au fost afectate de inundatii in vara acestui an 957 de locuinte si anexe gospodaresti din sapte comune, din care 355 au fost reconstruite cu societati comerciale, 40 se reconstruiesc in regie proprie si 149 de case se consolideaza, celelalte necesitand doar lucrari de reparatii.
In prezent sunt predate pe baza de proces verbal 200 de locuinte, urmand a se incheia procedura pentru alte 146 de locuinte in zilele urmatoare. De asemenea, 9 case vor fi finalizate pana la data de 27 noiembrie a.c., acestea fiind trecute incepand cu data de 15 octombrie, datorita evolutiei in timp, de la consolidare la reconstructie, lucrarile in acest sens incepand mai tarziu.


Ulterior acestei etape de reconstructie si reabilitare, pentru familiile afectate de inundatii, conform “memorandumului” semnat si aprobat saptamana trecuta in sedinta de guvern, sumele donate si destinate populatiei afectate de inudatiile din acest an in cadrul campaniei de colectare de fonduri initiata de Guvernul Romaniei vor fi utilizate pentru realizarea unor lucrari de finisaje interioare la locuintele nou construite si pentru achizitionarea si predarea catre familii a unor bunuri casnice de stricta necesitate. Astfel, pentru fiecare locuinta nou construita va fi alocata suma de 4000 RON in vederea executarii de tencuieli la pereti, tavan, pardoseli interioare sau tencuieli exterioare, dupa caz. Pentru familiile din aceste locuinte si cele cu locuinte incadrate la capitolul “consolidari” (552 de familii in total) au fost deja achizitionate si transportate la depozitul din comuna Saucesti pachete compuse din saltea, lenjerie, soba cu lemne si frigider, urmand a fi impartite in cel mai scurt timp.


Secretarul de stat Marian Petrache a nominalizat cele 24 de firme care au construit aceste locuinte cu un efectiv de personal muncitor de aproximativ 600 de persoane, declarand ca merita toata aprecierea si multumirea guvernului pentru efortul depus. In acelasi timp s-a declarat dezamagit de faptul ca nu a gasit “intelegere din partea firmelor mari din judetul Bacau care, daca si-ar fi oferit sprijinul, ar fi contribuit la eficientizarea in timp a lucrarilor ce ar fi permis si efectuarea finisajelor pana la aceasta data. Sunt peste 1000 de firme in Bacau si am fost nevoiti sa pierdem doua saptamani la inceput cu negocierile, firmele nefiind multumite de nivelul valoric al manoperei”.


De asemenea, Marian Petrache a mai declarat ca sunt inca multe de facut pentru ca aceste case sa fie terminate, insa fiecare cetatean are obligatia de a se gospodari.


“Desigur ca exista si cazuri particulare cu probleme, insa procesul de refacere a zonelor inundate si de eliminare a efectelor inundatiilor este unul de amploare. In ceea ce priveste reconstructia efectiva a caselor, cetatenii trebuiau sa monitorizeze executia lucrarilor de catre muncitori iar problemele identificate trebuiau semnalate prin sesizari catre reprezentantii administratiei locale, ai prefecturii si guvernului, care au stat permanent sa monitorizeze si sa coordoneze in teren acest proces amplu. Chiar daca aceste locuinte au fost ridicate, directorul meu, prefectul si subprefectul vor continua sa monitorizeze la fata locului pana la incheierea proceselor verbale de predare-primire si efectuarea ultimelor plati”, a declarat secretarul de stat Marian Petrache, atragand atentia primarilor sa fie foarte rigurosi la incheierea proceselor verbale astfel incat firmele sa fi executat corect si conform intelegerii toate lucrarile."

Sursa: MIRA

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!