ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(18.11.2008)

Revista Presei 18.11.2008

Petrolul poate ajunge la 20-30 de dolari

Pe termen scurt "orice este posibil" privind cotatia barilului de titei, inclusiv o prabusire la 20-30 de dolari,daca se accentueaza dezechilibrul dintre cerere si oferta, a declarat presedintele Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Chakib Khelil (foto), citat de Reuters.

Totusi, pe termen lung, preturile vor creste, evolutie indicata de pietele de tranzactionare pentru perioade de peste un an, a adaugat el. OPEC ar putea astepta pana in decembrie pentru adoptarea unor masuri care sa aduca pretul barilului de petrol la aproximativ 70-90 de dolari, intrucat efectele ultimei reduceri a productiei nu sunt clare, a spus Khelil.

Sursa: Ziua

Creditele vor miza mai mult pe leu

Moneda nationala ar putea deveni din ce in ce mai atractiva, analistii anticipand ca Banca Nationala va decide o noua scadere a rezervelor minime obligatorii la lei. De asemenea, volumul creditelor acordate in Romania comparativ cu tarile vecine arata faptul ca piata interna are potential, iar analistii sustin ca institutiile de creditare nu vor sista acordarea de imprumuturi, chiar daca ritmul de creditare va scadea substantial.

Sursa: Ziua

 Vanzatorii de masini combat criza cu discounturi masive

Cum anul acesta perioada sarbatorilor de iarna coincide cu una de criza financiara, producatorii auto se bat in promotii cat mai atractive. Avantajul lor este ca scapa de stocuri, consumatorii putandu-si astfel achizitiona o masina noua la preturi mult mai mici. Reducerile au ajuns pana la 25% din valoarea initiala, existand oferte atractive si pentru cei care au nevoie de finantare.

Sursa: Cotidianul

Ce s-a trecut sub tacere la summitul G20

Pietele de capital din intreaga lume au cunoscut ieri o noua zi de scaderi din doua motive: unul il reprezinta economia intrata in recesiune a Japoniei, iar al doilea faptul ca summitul G20 nu a luat niste masuri concrete, desi a pus bazele unei noi etape ale modului de guvernare a lumii.Am vazut ca marile decizii care s-au luat au fost legate de un plan de relansare economica, care sa vizeze masuri bugetare pentru stimularea cererii interne. Apoi, participantii G20 s-au pus de acord sa refuze protectionismul si s-au angajat sa reia, pana la sfarsitul acestui an, ciclul negocierilor cu Organizatia Mondiala a Comertului.

Sursa: Capital

 Tariceanu: Guvernul va adopta un act normativ pentru suspendarea aplicarii taxei auto la masinile noi

Premierul Tariceanu a declarat luni ca Executivul va aproba, in sedinta de saptamana aceasta sau, cel mai tarziu, saptamana viitoare, un act normativ privind suspendarea, pentru o perioada limitata, a aplicarii taxei auto pentru masinile noi."Masinile second-hand au omorat vanzarile de la Dacia si le vor omori si pe cele de la Ford. Atunci, cea mai eficienta masura este suspendarea importurilor prin anularea taxei pentru masinile noi. Practic, pastram taxa pentru masinile second-hand", a declarat Tariceanu. El a precizat ca a avut, luni, o discutie cu presedintele Basescu pe aceasta tema.

Sursa: NewsIn

Bursa a scazut cu peste 3% luni, iar lichiditatea a saltat in urma schimburilor cu obligatiuni IBRD

Actiunile Petrom si Impact au generat luni 60% din lichiditatea Bursei de la Bucuresti, pe sectiunea de actiuni, in conditiile in care doua dintre titlurile SIF au fost suspendate, iar indicele sectorului energetic a incheiat sedinta cu 4,18% mai jos, in urma deprecierii severe a titlurilor SNP.In sedinta de tranzactionare de luni, lichiditatea totala a pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a urcat cu 40%,  la 16,74 milioane lei (4,46 milioane euro), comparativ cu cea consemnata in sedinta precedenta, de 12 milioane lei.

Sursa: NewsIn

Pledoarie pentru TVA de 15% la  In mod oficial, UE este in recesiune. Somajul este in crestere, consumul, creditarea si inflatia in scadere. Guvernele cauta tot felul de solutii pentru rezolvarea crizei: ajutoare banesti pentru saraci, sprijinirea celor cu credite prea mari, subventionarea industriei auto.
Desigur, sunt multe mecanisme care pot ajuta, de exemplu si o eventuala decizie a sindicatelor de a fi de acord cu inghetarea salariilor pana trece criza. Sau reducerea costurilor pe munca. Sau investitii suplimentare in infrastructura.
Insa exista o masura fiscala extrem de usor de aplicat si cu rezultate imediate: reducerea TVA la acelasi nivel in intreaga UE27: la 15%.

Pledoarie pentru TVA de 15% la nivelul UE 27

 

Sursa: Euractiv

Carte albastra pentru imigrantii cu inalta calificare profesionala

Parlamentul European va vota in aceasta saptamana un raport ce propune crearea unei "carti albastre" - permis de lucru european - inspirata de "cartea verde" americana. Aceasta isi doreste sa raspunda la cererea mare de angajati calificati in anumite domenii precum tehnologia informatiei si inginerie. In dosarul de fata va prezentam punctele de vedere ale catorva deputati europeni privind cartea albastra si ce cred potentialii posesori ai acesteia.

Sursa: Euractiv

 BVB ora 10.30: Speculatorii marcheaza profiturile la Impact Bucuresti

Dupa sapte sedinte de aprecieri maximale, speculatorii au ales sa isi marcheze profiturile obtinute cu titlurile Impact Bucuresti. Luni, actiunile dezvoltatorului imobiliar au scazut cu 14,96%, iar in debutul sedintei de tranzactionare de marti titlurile au pierdut 14,91% si nu mai sunt cumparatori in piata.
La ora 10.30, indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu  1,18%, in timp ce indicele compozit, BET-C, s-a depreciat cu 0,76%. Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborat cu 0,93%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, s-a depreciat cu 2,04 %.

Sursa: Romania Libera

Guvernul vrea sa dea 2 lei in plus la alocatiile de stat pentru copii

Guvernul propune majorarea alocatiilor de stat pentru copii de la 40 de lei la 42 de lei incepand cu 1 ianuarie 2009, exceptie facand cele pentru copiii de pana la doi ani si copiii cu handicap de pana la trei ani, care vor ramane de 200 de lei.
Potrivit unui proiect de hotarare de guvern in acest sens, "avand in vedere faptul ca in anul 2008 alocatia de stat pentru copiii in varsta de peste doi ani, respectiv de peste trei ani in cazul copiilor cu handicap a fost majorata de doua ori", se propune cresterea cu 4,8 la suta a alocatiei, incepand cu ianuarie 2009, de la 40 lei la 42 lei, "reprezentand indicele de crestere a preturilor de consum prognozat pentru anul 2009".

Sursa: Romania Libera

 

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!