ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(17.11.2008)

Revista Presei 17.11.2008

Tragedie la Petrila

O explozie devastatoare a avut loc sambata, la mina Petrila, intr-o galerie aflata la aproximativ 1.000 m adancime. In momentul producerii exploziei, in mina erau circa 100 de ortaci. Din primele cercetari, cauza exploziei pare a fi o acumulare de gaz metan in subteran. Potrivit secretarului de stat din MIRA, Victor Paul Dobre, explozia a avut loc in jurul orei 15.20. In urma exploziei, opt mineri au murit, iar alti opt ortaci au fost raniti si transportati la Spitalul de Urgenta din Petrosani.

Sursa: Cronica Romana

Romanii au resuscitat piata imobiliara in octombrie, profitand de ieftiniri

 

Aproape 63.000 de tranzactii imobiliare s-au parafat luna trecuta la nivel national, fata de 61.000, in septembrie, dupa cum indica statisticile ANCP

In octombrie, populatia a cumparat case si terenuri cu banii imprumutati in septembrie, ultima luna in care bancile au acordat credite pe vechile norme.

 Sursa : Gandul

 Statul a ajuns la fundul sacului cu lei

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) are probleme din ce in ce mai mari pentru a gasi banii necesari finantarii deficitului bugetar din acest an, proiectat la 2,3% din PIB, dar estimat de analisti la peste 3% din PIB. Finantele au atras abia 960 milioane lei la ultimele doua licitatii de vanzare a titlurilor de stat, desi acesta programase initial sa obtina 1,5 miliarde lei.

Sursa: Romania Libera

Si totusi, se vor mai crea locuri de munca

In perioada in care fabrici isi inchid portile sau reduc capacitatea de productie ca urmare a scaderii cererii, exista si investitori care vin sa deschida fabrici la noi. Un astfel de exemplu este proiectul chinezilor de la HOYO - SHK Modern Agricultural Equipment, unic agent al Shantuo Agricultural Machinery Equipment pentru piata europeana.
Proiectul presupune contruirea unei platforme de montaj a tractoarelor, investitie in valoare de circa 20 milioane de dolari care ar urma sa creeze peste 150 locuri de munca.

Sursa: Capital

G20: principalele puncte si hotarari

Summitul celor mai mari tari industrializate si emergente a adoptat in cadrul primei sale reuniuni de la Washington o declaratie comuna in cadrul careia se analizeaza  cauzele crizei financiare.
"Suntem determinati sa intarim cooperarea si sa lucram impreuna pentru restabilirea cresterii mondiale si sa realizam reformele necesare in cadrul sistemului financiar mondial", se arata in declaratia comuna.

Summitul G20 a promis in mod special sa ia toate masurile necesare pentru stabilizarea sistemului financiar si sa recunoasca importanta sustinerii pe care politica monetara o poate avea.

Sursa: Capital

 

Amenda europeana. Fondurile UE, reduse fiindca fermierii nu taie porcii cu mila

Din cauza nepasarii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Animalelor (ANSVSA), anul acesta, de Craciun, porcii se vor taia tot in stil traditional, impotriva legislatiei UE care prevede ca proprietarii trebuie sa asomeze animalele inainte de sacrificare. Aceasta nepasare ne va costa scump anul viitor, cand Uniunea Europeana ne va „taxa“ dur in ceea ce priveste acordarea finantarilor, considera Liviu Harbuz, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari.

Sursa: Gardianul

Ieftinire. Criza scade chiriile la spatiile pentru birouri

  

Inflatia de cladiri de birouri, precum si stagnarea pietei imobiliare, pe fondul crizei economice internationale, au condus la scaderea preturilor si pe segmentul inchirierii de cladiri de birouri, atat in Bucuresti, cat si in marile orase din tara. Mai mult, reprezentantii din piata imobiliara sustin ca in Capitala preturile vor continua sa scada. „Pe bulevardul Barbu Vacarescu, un imobil de birouri, care a fost anuntat in piata la pretul de 17.000 euro/luna, se poate inchiria acum si cu 13.000 euro/luna, dupa ce trei luni nu a fost tranzactionat“, sustin reprezentantii EuroMetropola.

Sursa: Gardianul

Scaderi moderate in debutul sedintei bursiere

Bursa de Valori Bucuresti  (BVB) a inceput saptamana in scadere, contrar trendului european, inregistrand un declin mediu de 0,5% in primele minute de tranzactionare. Cele cinci societati de investitii financiare (SIF), grupate in indicele BET-FI, s-au depreciat cu 0,53%, in timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece companii, a coborat cu 0,2%. Cea mai accentuata pierdere se inregistreaza in sectorul energetic, unde indicele BET-NG a coborat cu 0,7%.

Sursa: Ziarul Financiar

FMI si Banca Mondiala parasesc Romania in tacere

Expertii FMI si ai Bancii Mondiale au terminat la sfarsitul saptamanii trecute vizita de aproape doua saptamani pe care au facut-o in Romania pentru evaluarea situatiei financiare, fara sa faca insa nicio declaratie oficiala.

Discutiile tehnice au avut loc cu toti participantii de pe piata financiara, atat la nivel de supraveghetori - Banca Nationala a Romaniei, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sau Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare-, cat si cu actori ai pietei, incluzand banci comerciale, companii de asigurarari, fonduri de pensii private sau alte firme.

Sursa: Ziarul Financiar

Leul pierde teren spre 3,74 lei/euro, pe fondul scaderii dobanzilor din piata monetara

Moneda nationala a inceput sedinta de luni in depreciere, pierzand circa un ban pana in jur de 3,74 lei/euro, pe o tendinta regionala in ton cu evolutia dolarului, pe fondul scaderii dobanzilor din piata monetara pana in apropiere de dobanda de politica monetara. Leul era cotat in apropiere de 3,73 lei/euro in primele tranzactii de luni, fata de circa 3,72 lei/euro vineri seara, si s-a mentinut apoi pe o tendinta de depreciere. La ora 10:30, bancile cumparau un euro cu 3,7425 lei si il vindeau cu 3,7475 lei.

Sursa: NewsIn

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!