ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(13.11.2008)

Revista Presei 13.11.2008

Criza financiara este cea mai mare amenintare pentru securitatea mondiala

O deteriorare a economiei globale provocata de criza financiara este cea mai mare amenintare la adresa securitatii mondiale, pentru ca va reduce la saracie si la resentimente sute de milioane de oameni, arata raportul unei organizatii neguvernamentale britanice, publicat joi si citat de Reuters.
Desfiintarea unui numar mare de locuri de munca va accentua saracia, va spori numarul de imbolnaviri si va duce la cresterea numarului de oameni care nu se pot alimenta in mod adecvat in tarile in curs de dezvoltare.

Sursa: Cotidianul

Bursele din lume, din nou la pamant

Dupa ce Wall Street a inchis sedinta de tranzactionare in scadere puternica, asa cum era de asteptat, Bursele asiatice au continuat aceasta tendinta.Astfel, la sfarsitul sesiunii de tranzactionare, indicele Dow Jones a inregistrat o scadere de 4,62%, in timp ce Nasdaq a cunoscut o depreciere mai accentuata, de 5,06%.Bursa de la Tokyo a inchis sesiunea de astazi intr-o scadere de 5,25%, indicele Nikkei pierzand 456,87 de puncte, din cauza apreicerii yenului in raport cu dolarul.

Sursa: Capital

Germania a intrat oficial in recesiune

Estimarile privind recesiunea economica din Germania s-au confirmat. Produsul Intern Brut a inregistrat o scadere si in al treilea trimestru, dupa ce cunoscuse o prima scadere in trimestrul al doilea.Astfel, conform datelor provizorii ale Biroului federal de statistica din Germania, in cel de-al treilea trimestru PIB-ul german a inregistrat o contractare de 0,5%, dupa ce in al doilea trimestru se depreciase cu 0,4%.

Sursa: Capital

Leul pierde din nou teren in fata euro

Leul isi continua deprecierea in fata euro, dupa ce agentia de evaluare Fitch a redus ratingul de tara al Romaniei. Astfel, moneda nationala a pierdut peste 5 bani in fata monedei europene pana la un curs de referinta de 3,8359 lei/euro, afisat ieri de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Aceasta valoare nu a mai fost atinsa de peste o luna, cand speculatiile au urcat cursul peste 3,85 lei/euro pe piata bancilor, insa interventia BNR a temperat usor piata.  

Sursa: Gardianul

 

CCR a declarat neconstitutionala ordonanta care amana majorarea cu 50% a salariilor din invatamant pentru aprilie 2009

Magistratii Curtii Constitutionale au judecat astazi sesizarea Avocatului Poporului fata de ordonanta de urgenta care amana pana la 1 aprilie 2009 cresterea cu 50 la suta a lefurilor din invatamant.

Curtea Constitutionala a asteptat marti prezentarea punctului de vedere al Guvenului. Executivul a trimis insa un fax in care anunta ca a abrogat aceasta ordonanta, emisa pe 31 octombrie.

Sursa: Gardianul

Aproximativ 550 de salariati ai SC Oltchim SA vor fi pensionati in urmatoarele trei luni

Aproximativ 550 de salariati ai SC Oltchim SA Ramnicu Valcea vor parasi compania, in perioada noiembrie 2008- ianuarie 2009, ca urmare a scaderii consumului de produse chimice pe perioada de iarna, precum si a crizei financiare internationale.
Directorul general al companiei, Constantin Roibu, a declarat, miercuri, corespondentului NewsIn, ca este vorba despre persoane care vor fi pensionate. "Este vorba despre aproximativ 210 oameni care cumuleaza, in prezent, pensia cu salariu si despre alti circa 340 de angajati care indeplinesc conditiile de pensionare”, a precizat el.

Sursa: The Money Channel

Tot raul spre bine: petrolul cade la cel mai mic nivel din ultimele 22 de luni

Actuala criza internationala are si o parte buna, respectiv scaderea accentuata a pretului petrolului.
Astfel,
in aceasta dimineata, cotatiile petrolului au scazut cu peste doua puncte procentuale indreptandu-se spre nivelul de 52 dolari/baril pana la cel mai mic nivel din ultimele 22 de luni.
Aceasta evolutie este in directa legatura cu inrautatirea perspectivelor pe plan international alimentand temerile privind scaderea cererii.


Sursa: Capital

 Comisia Europeana ia masuri in vederea reglementarii agentiilor de rating, care vor fi supravegheate de UE

Comisia Europeana a inaintat o propunere de Regulament privind agentiile de rating al creditelor.Aceasta propunere face parte dintr-un pachet de propuneri ca raspuns la criza financiara si se adauga propunerilor Comisiei privind Solvabilitatea II, directiva privind cerintele de capital, sistemele de garantare a depozitelor si contabilitatea. Noile norme urmaresc garantarea unor rating-uri de inalta calitate care nu sunt afectate de conflictele de interese inerente activitatii de rating.

Sursa: Euractiv

Monica Macovei a fost aleasa "Femeia Europei 2008" la Parlamentul European

Fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, a fost aleasa "Femeia Europei 2008", premiul fiind inmanat de catre presedintele Parlamentului European (PE), Hans-Gert Pöttering

"Doresc sa imi exprim profunda apreciere pentru realizarile acestor femei exceptionale - exceptionale datorita talentului, datorita impactului muncii lor si datorita dedicatiei sincere pentru cauzele sustinute. Dumneavoastra deveniti astfel un simbol al sperantei si un model pentru femeile din Uniunea Europeana si din intreaga lume", a declarat presedintele Parlamentului European (PE), Hans-Gert Pöttering.

Sursa: Euractiv

Comisia autorizeaza vanzarea fructelor si legumelor "strambe"

Normele care reglementeaza dimensiunile si formele fructelor si legumelor vor fi date uitarii dupa ce statele membre ale Uniunii Europene au votat, miercuri, asupra propunerilor Comisiei de a abroga standardele specifice de comercializare pentru 26 de tipuri de fructe si legume.Initiativa Comisiei de a renunta la aceste standarde reprezinta un element major in eforturile sale continue de rationalizare si simplificare a normelor comunitare si de reducere a birocratiei.Standardele de comercializare vor ramane in vigoare pentru 10 tipuri de fructe si legume, printre care merele, capsunele si rosiile.

Sursa: Euractiv

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!