ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Declaratie de presa sustinuta de primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu cu privire la planul de masuri privind cresterea economica si locurile de munca


 

Declaratie de presa sustinuta de primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu cu privire la planul de masuri privind cresterea economica si locurile de munca


(13.11.2008)

"Dragi romani,
Dupa cum stiti, intreaga lume traverseaza o criza financiara si economica fara precedent. De aceea, am considerat ca este necesar ca Guvernul sa prezinte un plan bine articulat de crestere de locuri de munca si crestere economica.
De aceea ma adresez astazi dumneavoastra pentru a va prezenta acest plan care est construit pe trei prioritati: oamenii, firmele romanesti si sistemul bancar. Prin acest program vom aloca minimum 10 miliarde de euro in urmatorii 4 ani, pentru a investi in zonele economice esentiale pentru viitorul Romaniei.
Oamenii sunt, asadar, prima noastra prioritate. Guvernul meu intelege ca, pentru a reusi, trebuie sa avem incredere in romani. Tot ce am reusit in ultimii 4 ani s-a bazat pe principiile liberale: libertatile individuale, economia de piata libera si libera initiativa. Am introdus cota unica de impozitare si alte masuri liberale prin care am reusit sa cream o clasa de mijloc puternica si sa asiguram cresterea economica.
Astazi, suntem mandri ca suntem romani si stim ca avem forta sa trecem peste orice obstacol provocat de criza financiara sau economica. Mai mult de atat, numai daca vom actiona impreuna vom reusi. Astazi trebuie sa refuzam orice perspectiva pesimista, cum sunt cele ale multora dintre politicienii nostri. Eu, ca majoritatea romanilor, cred in capacitatea noastra de a trece peste orice obstacol, daca vom actiona impreuna.
Vrem ca din ce in ce mai multi romani sa se alature clasei de mijloc si, de aceea, vom continua sa scadem taxele. Programul de crestere economica si locuri de munca prevede scaderea CAS-ului cu inca 10 puncte procentuale. Asadar, vom ajunge la 30% contributii de asigurari sociale dupa ce in urma cu patru ani aveam nu mai putin de 50%. Mai exact 49,75% contributii de asigurari sociale.
Vom ajunge astfel la una dintre cele mai scazute valori ale contributiilor sociale din Europa. In acest fel, vom putea sa punem si mai multi bani in buzunarele romanilor, care au sustinut cresterea economica prin munca lor.
In plus, incepand cu 1 ianuarie 2009 vom acorda un premiu fiscal de 5% din valoarea impozitelor datorate de populatie si de firme, de persoane fizice autorizate in conditiile efectuarii platilor la timp. Deci, este un bonus fiscal de 5% pentru toti cei care isi vor plati impozitele la timp.
Tot incepand cu 1 ianuarie 2009, dividendele care vor fi reinvestite sau investite in noi firme vor fi scutite de impozitare. Dupa cum stiti, avem in momentul de fata cota unica de impozitare 16% impozit pe profit si tot 16% pe dividende. Impozitele pe dividende de 16% nu se vor plati in cazul in care dividendele se vor reinvesti in aceeasi firma sau intr-o firma noua.
Mai mult de atat, vom investi 220 de milioane de euro pentru constructia de locuinte sociale, astfel incat romanii cu venituri mici sa aiba sansa de a avea o locuinta. In plus, vom dubla fondurile bugetare alocate programelor de constructii de locuinte, nu numai cele sociale, toate programele de locuinte, inclusiv pentru subventionarea dobanzilor la creditele ipotecare.
O masura foarte importanta care se adreseaza crearii de locuri de munca. Pentru fiecare loc de munca nou creat intreprinderile vor primi 1000 de euro in cazul in care vor angaja persoane care si-au pierdut slujba de mai mult de 3 luni. Pentru somerii care sunt cu o durata mai mare de 3 luni la angajare firma va primi 1.000 de euro pentru fiecare loc de munca nou creat.
Programul de crestere economica si locuri de munca se adreseaza si fermierilor, agriculturii. Guvernul meu va suplimenta cu 500 de milioane de euro cheltuielile de investitii in agricultura prin Programul Fermierul. Viitorul agriculturii romanesti sta indisolubil in capacitatea fermierilor de a produce pentru piata, romaneasca sau straina, europeana. De aceea Programul de crestere economica si locuri de munca urmareste tocmai continuarea investitiilor, singura metoda prin care vom putea sa facem o agricultura moderna, eficienta si competitiva.
A doua prioritate din Programul de crestere economica si locuri de munca este reprezentata de firmele romanesti.
Guvernul ramane ferm atasat politicii sale prioritare de sustinere a programului de investitii publice ca cea mai importanta solutie de mentinere a ritmului de crestere economica si de imbunatatire a nivelului de viata al populatiei pe termen mediu si lung. Drept urmare, masurile stabilite vor fi suplimentare cheltuielilor cu investitiile deja programate pentru anul 2009 prin Proiectul de Buget transmis Parlamentului. Deci, vorbim de masuri suplimentare fata de cele incluse in Buget.
Vreau sa va prezint faptul ca statele UE si-au propus sustinerea investitiilor in anumite sectoare importante si – in special – a IMM prin utilizarea unui fond special de creditare de 30 de miliarde de euro, dintre care 15 miliarde pentru anii 2008 - 2009. Acest lucru l-am discutat inclusiv ca urmare a reuniunii Consiliului European. Acest program va fi derulat prin Banca Europeana de Investitii si in continuare prin bancile romanesti. Guvernul va acoperi o mare parte din necesarul de co-finantare ce cade in sarcina potentialilor beneficiari din Romania, a firmelor romanesti mai exact.
Vom suplimenta totodata cu 100 milioane euro anual, incepand cu 1 ianuarie 2009, plafoanele de garantare a dobanzilor pentru Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri si Fondul de Garantare a Creditului Rural. Prin urmare, trebuie sa intelegem ca aceste fonduri, care trebuie sa aiba rolul unui motor important pentru creditarea IMM-urilor, si in economie si in zona productie, servicii si agricultura, vor fi capitalizate suplimentar pentru a le da o forta suplimentara.
Vom aloca 3 miliarde euro sub forma de ajutor de stat destinat investitiilor creatoare de noi locuri de munca si care inglobeaza inovatie si progres tehnologic, in principal prin cele 3 scheme de ajutor de stat aprobate si compatibile cu legislatia europeana. Din aceasta suma, alocarea pentru anul 2009 va fi suplimentata cu 1 miliard euro fata de ceea ce am prevazut in buget.
O mare parte va fi orientata catre intreprinderile mici si mijlocii in cadrul schemei de minimis (ajutoare primite timp de trei ani fiscali consecutivi, a caror suma totala nu poate depasi 200.000 de euro). Restul va fi distribuit sub forma unui ajutor de co-finantare la cele 2 scheme existente pentru investitorii mari.
Si anume, pentru investitiile in valoare de peste 100 milioane euro care genereaza peste 500 locuri de munca noi se va acorda ajutor de stat de pana la 50 de milioane euro, iar pentru investitiile sub 100 milioane euro care genereaza peste 300 locuri de munca ajutorul de stat acordat se va ridica la maximum 28 milioane euro.
Acestea sunt schemele deja aprobate, care functioneaza in Romania, aprobate in Romania si cu acordul UE.
Impactul estimat al acestor ajutoare - pe schema ajutorului de stat ma refer - este un supliment de 20-25.000 noi locuri de munca directe nou create, la care se adauga 60 pana la 75.000 de locuri de munca in industriile de pe orizontala. Deci, un total de 80.000 pana la 100.00 de noi locuri de munca. Vom promova, de asemenea, scheme noi de ajutor de stat pentru industriile importante aflate in necesitate.
Avem in vedere un set de masuri institutionale. Si aici v-as prezenta una din deciziile care a fost luata astazi in Sedinta de Guvern, si anume infiintarea unei structuri denumita Secretariatul Permanent pentru urmarirea implementarii proiectelor cu finantare europeana, si care va avea responsabilitatea si autoritatea pentru a monitoriza procesul de derulare a proiectelor finantate din fonduri europene, fonduri structurale in special si accelerarea absorbtiei acestei resurse financiare importante pentru Romania in anii care urmeaza.
A treia prioritate din Programul de crestere economica si locuri de munca este reprezentata de sistemul bancar. In aceasta perioada nesigura, romanii trebuie sa stie un lucru: ca economiile lor sunt in siguranta. Companiile, de asemenea insa, trebuie sa poata sa aiba acces usor la finantare, pentru a continua sa investeasca, pentru a continua sa-si deruleze proiectele. Una din masuri este majorarea capitalului social CEC Bank cu 250 de milioane de euro, suma care va fi alocata in special finantarii intreprinderilor mici si mijlocii si agriculturii. De asemenea, vom lua masuri de crestere a sustinerii sectorului IMM si agriculturii. De asemenea, vom lua masuri de crestere a sustinerii sectorului IMM de catre Eximbank, care este de asemenea o banca institutionala si care nu are ca menire principala acelasi obiectiv ca o banca comerciala, ci sustinerea creditarii si garantarii intreprinderilor care lucreaza pentru export.
Astazi, ca urmare a intalnirii pe care am avut-o cu reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor, am decis infiintarea unui Grup de lucru la care vor participa reprezentantii Guvernului, ai Bancii Nationale si ai Asociatiei Romane a Bancilor, si care va avea sarcina realizarii unui master plan care va propune masurile cele mai importante pentru a asigura ca functia de baza a sistemului bancar, sau una din functiile de baza ale sistemului bancar, si anume finantarea economiei, sa poata sa fie asigurata intr-un mod optim.
Prin urmare, investitia in oameni, consolidarea mediului de afaceri si sanatatea sistemului bancar sunt prioritatile Guvernului pe care il conduc. Numai asa, Romania va putea sa treaca peste criza economica mondiala, fara a fi afectata intr-un mod major. Programul de crestere economica si locuri de munca este singurul program care promoveaza solutii realiste pentru fiecare dintre aceste 3 prioritati si care le uneste intr-o viziune comuna pentru o Romanie mandra si prospera.

Dragi romani,
Stiu ca in aceste saptamani, cand economia mondiala trece printr-o perioada de criza, asteptati ca liderii politici sa va prezinte drumul realist spre un viitor mai bun, spre o Romanie mandra si prospera.
Astazi, am venit in fata dumneavoastra cu un program concret, un program realist, care contine masuri pentru viitorul Romaniei.
Sunt sigur, daca ne vom uni in jurul unui program pentru o Romanie mandra si prospera, atunci vom reusi sa consolidam cresterea economica care a caracterizat Romania in acesti ultimi patru ani.

Dragi romani,
Sunt mandru de ceea ce am reusit impreuna in ultimii 4 ani, de integrarea europeana, de cresterea economica care ne-a permis sa dublam salariile si pensiile, de faptul ca valorile noastre sunt astazi respectate in Europa si in lume.
Sunt mandru ca sunt roman si am incredere in viitor, in ceea ce putem sa realizam pentru romani si pentru Romania in continuare.

Va multumesc. "
 

Sursa: Guvernul Romaniei

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!