ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Mesajul Primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu


 

Mesajul Primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu


(12.11.2008)

Domnilor ministri,
Stimati invitati,
Doamnelor si domnilor,

Imi face mare placere sa adresez acest mesaj la lansarea in dezbatere publica a CONCEPTULUI STRATEGIC DE DEZVOLTARE TERITORIALA – Romania 2030.

Strategia de dezvoltare teritoriala este una dintre componentele importante ale procesului de reforma in domeniul planificarii teritoriale – parte a Programului National de Reforme adoptat de actualul Guvern.

Conceptul strategic, rodul a peste trei ani de munca a specialistilor din mai multe domenii si institutii, este o radiografie detaliata a spatiului socio-economic-teritorial al Romaniei privita ca parte integrata a Uniunii Europene, cu inter-conexiunile sale regionale actuale si potentiale.

Doresc sa ii felicit pe toti cei care au contribuit la alcatuirea lui si sa apreciez profesionalismul celor care au reusit definirea sa practica.

Pe baza acestui document se va crea Strategia de dezvoltare teritoriala a Romaniei, un instrument necesar pentru abordarea coerenta si integrata a evolutiilor din toate sectoarele si la toate nivelurile importante ale economiei si societatii.

Romania nu duce lipsa de strategii sectoriale. Avem strategii in domeniile prioritare ale guvernarii: infrastructura, educatie, mediu inconjurator, sanatate, agricultura energie. Avem nevoie insa de o abordare integrata a acestor prioritati. Conceptul strategic de dezvoltare teritoriala vine sa raspunda tocmai acestei necesitati.

Doresc sa-i invit pe cei care nu si-au spus inca punctul de vedere asupra Conceptului sa-si spuna parerea! Domnul ministru Borbely va prezenta in detaliu acest document precum si importanta lui.

Doamnelor si domnilor,

Atunci cand am preluat guvernarea, in urma cu 4 ani, am dorit sa cream in Romania o clasa medie reprezentativa, care sa constituie coloana vertebrala a dezvoltarii economice. Am introdus cota unica de impozitare, am sprijinit IMM-urile, am stimulat investitiile si am creat resursele pentru cresterea nivelului de trai al populatiei. Astazi, Guvernul propune o abordare cuprinzatoare in plan teritorial. Dorim sa cream o viziune de dezvoltare bazata pe o infrastructura care sa vina in sprijinul initiativei private si al oamenilor.

Cred cu convingere in potentialul Romaniei si de aceea, in ciuda criticilor pe care le-am primit, vreau sa subliniez din nou ca Romania poate deveni a 7-a putere economica a Europei. Romania are capacitatea si resursele sa se situeze in ierarhia economica a Uniunii Europene pe aceeasi pozitie pe care se afla din perspectiva teritoriului, populatiei si resurselor.

Avem nevoie insa de investitii consistente in infrastructura - pentru a putea sustine cresterea economica – vom continua investitiile majore in educatie, sanatate, agricultura si mediu.

La nivelul Guvernului, am adoptat proiectul de Buget pe anul viitor axat pe investitii, nu pe consum. Aproximativ 6,5% din PIB am destinat infrastructurii, 6%, pentru al doilea an consecutiv, educatiei. Fonduri consistente sunt directionate catre sanatate, agricultura, cercetare. Sunt eforturi realizabile pentru planurile de viitor pe care le avem.

Conteaza nu numai cat, ci si cum investim. Pentru ca investitia facuta inteligent si creativ ne ajuta sa ardem mai repede etapele si sa reducem discrepantele dintre Romania si statele europene.

Pentru a beneficia din plin de avantajele integrarii Romania trebuie sa se racordeze la coridoarele europene de transport, la retelele europene de infrastructura si sa promoveze dezvoltarea echilibrata, pe intreg teritoriul a unor poli care sa actioneze ca locomotive ale dezvoltarii. Pentru un profit maxim, trebuie sa corelam aceste retele de infrastructura cu nevoile economice, cu potentialul si nevoia de dezvoltare economica a fiecarei zone din Romania, cu resursele umane si cele naturale.

Din aceasta perspectiva, Strategia de dezvoltare teritoriala a Romaniei este esentiala pentru coordonarea proiectelor de investitie, pentru maximizarea efectelor investitiilor publice.

Doamnelor si domnilor,

Ne amintim cu totii ca in ultimii ani Romania a fost grav afectata de inundatii, alunecari de teren, locuinte si drumuri distruse. Am fost preocupati sa reducem efectele negative ale acestor fenomene sa oferim sprijin populatiei. Pe termen lung insa, avem nevoie de o alta abordare: nu putem sa continuam cu solutii punctuale, de moment, pentru probleme permanente.

Caracteristicile teritoriale ale Romaniei, riscurile de calamitate, zonele cu probleme trebuie cunoscute foarte bine si toate politicile trebuie corelate in asa fel incat efectele negative ale unor evenimente neprevazute sa fie limitate.

Traim intr-o lume a evolutiilor rapide si permanente, intr-o lume in care crize precum cea financiara, energetica, alimentara, schimbarile climatice se constituie in presiuni asupra factorilor de decizie.

In acest context, trebuie sa anticipam solutii intelepte si creative. Cresterea competitivitatii teritoriale, protejarea, dezvoltarea si valorificarea patrimoniului natural si cultural, atenuarea disparitatilor in gradul de dezvoltare locala, sunt prioritati care necesita solutii creative, adaptate noii realitati europene a Romaniei. De aceea, avem nevoie de analize si solutii experte si sper ca initiativa dumneavoastra sa aiba continuitate.

Unitatea si armonia teritoriala a Romaniei sunt atribute care definesc profilul tarii noastre ca membra a Uniunii Europene si baza unei dezvoltari durabile cu beneficii la nivelul fiecarei comunitati locale.

Am convingerea ca proiectul lansat astazi in dezbaterea publica sub deviza O Romanie competitiva, armonioasa si prospera, va fi o baza importanta pentru definirea unei viziuni si a unor obiective clare ale dezvoltarii durabile pe urmatoarele decenii.

Multumesc inca o data pentru munca dumneavoastra sustinuta si serioasa si va doresc mult succes!


Mesajul domnului Calin Popescu Tariceanu
Prim Ministru al Romaniei

Sursa: Guvernul Romaniei

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!