ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(11.11.2008)

Revista Presei 11.10.2008

Pretul petrolului a scazut la bursele electronice din Asia

Pretul petrolului si-a reluat marti scaderea la bursele electronice din Asia, dupa ce optimismul provocat de un plan de relansare economica in China a facut loc ingrijorarilor legate de starea economiei mondiale, scrie NewsIn.
In tranzactiile matinale, pretul barilului de petrol “light sweet” cu livrare in decembrie a scazut cu 1,48 dolari, la 60,93 dolari, fata de nivelul de 62,41 dolari inregistrat luni seara la New York.
Pretul barilului de petrol Brent cu livrare in decembrie a scazut cu 1,85 dolari, la 57,23 dolari.

Sursa: The Money Channel

Firmele romanesti risca falimentul si pentru ca le este frica de insolventa

Anul viitor va fi unul sumbru pentru Intre­prin­derile Mici si Mij­locii (IMM-uri) din Romania. Presiunea dobanzilor din ce in ce mai mari, conditiile mult mai stricte cerute de banci pentru a acorda imprumuturi si scaderea cererii in special din partea partenerilor economici externi vor determina multe firme sa isi inchida obloanele.

Efectele crizei se vad deja: la nivelul lunii septembrie tribunalele romanesti aveau pe rol circa 15.000 de dosare de insolventa, fata de 12.000 la nivelul intregului an 2007, fiind de asteptat ca anul viitor numarul acestora sa creasca si mai mult. Inainte de a fi declarate falimentare insa, firmele pot intra insa sub protectia, deloc de neglijat, a legii 85/2006, pentru a castiga timpul necesar unei eventuale redresari. In SUA circa 20% dintre firmele care intra in procedura de insolventa reusesc, in cele din urma, sa se salveze si sa evite falimentul. In Romania procentul este de sub 5%.

Sursa: Gandul

 

Firmele: Bancile dau mai greu credite

Companiile au acces mai greu la credite pentru ca, pe fondul crizei financiare internationale, bancile amana deciziile privind acordarea imprumuturilor si solicita garantii mai solide, sustin reprezentantii intreprinzatorilor. "Avem semnale de la firmele din judet ca au solicitat credite pentru investitii, iar decizia bancara intarzie sa vina, chiar daca firmele au garantii suficiente", a declarat directorul general al Camerei de Comert si Industrie Timisoara, Menuta Iovescu, care a participat la prima intrunire a Parlamentului European al Intreprinderilor, desfasurata la Bruxelles la inceputul saptamanii. Ea a precizat ca bancile sunt rezervate sa acorde credite firmelor in aceasta perioada chiar daca acestea prezinta planuri de afaceri si studii de fezabilitate care arata o posibilitate reala de rambursare a creditului.

Sursa: Gandul

Guvernul cauta lei in piatra seaca

Bancile vor sa finanteze pe termen scurt un deficit de 3,5% din PIB doar cu randamente peste rata lombard (14,25%)

Romania nu mai asteapta majorarile salariilor bugetarilor sau efectele crizei financiare internationale pentru a avea probleme. Indicatorii optimisti luati in calcul la elaborarea proiectului de buget pe 2008, dar si problemele de finantare ale companiilor private in ceea ce priveste plata taxelor la buget vor duce deficitul bugetar pe 2008 de la 2,3 la 3,5%, fapt recunoscut si de Comisia Europeana. Iar relatiile tensionate ale statului (prin institutiile sale - Consiliul Concurentei, BNR si MEF) cu bancile nu fac decat sa ingreuneze procesul de finantare a deficitului, ca de scumpit l-au scumpit deja.

Ministrul finantelor, Varujan Vosganian, a prezentat saptamana trecuta un memorandum referitor la modul de utilizare a resurselor publice in ultima parte a anului si a propus reanalizarea deciziilor de alocare a resurselor bugetare pe ultimele doua luni, pentru a contracara accentuarea dezechilibrelor macroeconomice si a mentine o limita sustenabila a platilor care se fac din buget.

Sursa: Saptamana Financiara

Dacia opreste motoarele pentru doua saptamani

Dacia a decis sa opreasca productia intre 20 noiembrie si 7 decembrie 2008, masura la care constructorul auto a mai apelat pentru alte patru zile, respectiv 30-31 octombrie si 13-14 noiembrie, din cauza scaderii pietelor auto externe, unde sunt livrate 65% din modelele Logan.
In aceasta perioada de pauza, cei 9.000 de angajati vor primi totusi 85% din salariul total brut, conform Contractului Colectiv de Munca Dacia 2008.  Totodata, ei vor beneficia de tichetele de masa aferente zilelor de intrerupere a activitatii, tichete pe care le-au primit in avans.

Sursa: Adevarul

 Deficitul comercial se apropie de «pragul» de 25 miliarde de euro

Dezechilibrul comercial al Romaniei se accentueaza alarmant, potrivit datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS). Astfel, deficitul comertului exterior al Romaniei si-a accelerat ritmul anual de crestere in a noua luna a acestui an, la 12,5%, ca urmare a avansului semnificativ al importurilor, care l-a depasit pe cel al exporturilor. Dupa primele opt luni ale anului, deficitul comercial se adancise cu 9,35% fata de aceeasi perioada din 2007, la 14,6 miliarde de euro. Calculat in moneda nationala, deficitul comercial al Romaniei s-a adancit in primele noua luni cu 24,1%, pana la 61,56 miliarde lei. Diferenta dintre dinamica calculata pe baza valorilor exprimate in lei si cea calculata pentru sumele exprimate in euro a fost determinata de deprecierea monedei nationale in lunile ianuarie-septembrie 2008, cu valori situate in intervalul de 8% - 14,2% fata de perioadele corespunzatoare din anul trecut. 

Sursa: Gardianul

Companiile aeriene low-cost au probleme cu lichiditatile din cauza crizei

Companiile aeriene low-cost intampina probleme cu lichiditatile, ca urmare a crizei financiare care a dus la scaderea temporara a traficului de pasageri. „Criza globala genereaza probleme in ceea ce priveste lichiditatile companiilor aeriene, care se rasfrang atat asupra disponibilitatii capitalului de exploatare, cat si asupra finantarii achizitiilor. Multe companii se confrunta cu probleme de capital, ceea ce nu le permite sa isi extinda sau sa isi innoiasca flota de aeronave”, a declarat directorul de comunicare al Wizz Air, Natasa Kazmer, citata de NewsIn. Ideea este sustinuta si de directorul Blue Air, Gheorghe Racaru, care considera ca evolutia jucatorilor de pe piata aeriana romaneasca ar putea fi afectata de criza. „S-ar putea diminua numarul de pasageri din cauza crizei financiare, dar nu putem face o proiectare pe termen mediu sau lung”, a spus Racaru. Doi operatori low-cost, MyAir si SkyEurope, au anuntat incheierea unui parteneriat

Sursa: Gardianul

 

Echo Investment: In ciuda crizei, Romania ramane o piata importanta

In ciuda crizei financiare globale, Romania ramane o piata foarte importanta, conform declaratiei lui Piotr Gromniak, presedintele companiei poloneze Echo Investment.

"Cred ca in ciuda turbuletelor de pe pietele financiare din intreaga lume, Romania ramane o piata foarte importanta. Daca ne uitam la cifre, observam ca aici exista un mare potential pentru dezvoltarea de centre comerciale si de birouri", a declarat Piotr Gromniak.

Echo Investment si-a facut intrarea pe piata din Romania in acest an si a anuntat o investitie de 150 milioane de euro intr-un centru comercial in Brasov.

Sursa: Capital

Modificarea ratingului de catre Fitch creste indicii bursieri si nu influenteaza cotatiile leului

Modificarea ratingului de tara pentru Romania, anuntata astazi de catre Fitch, nu a avut nicio influenta pe piata monetara.
Astfel, cotatiile monedei nationale, care au coborat imediat dupa ce decizia Fitch a fost facuta publica, si-au revenit in ultima parte a zilei.Ca urmare, leul a pierdut doar doi bani in raport cu euro, Banca Nationala anuntand un curs de 3,74 lei/euro, fata de 3,72 lei/euro cat a fost vineri.
Mai mult decat atat, in raport cu dolarul leul chiar a inregistrat o usoara intarire, dar la fel de nesemnificativa ca si "pierderea" fata de euro, respectiv 2,90 lei/dolar comparativ cu 2,91 lei/dolar cat a fost vineri.
In ceea ce priveste evolutia pietei de capital aceasta a fost de-a dreptul spectaculoasa, indicii Bursei de la Bucurestii inchizand ziua la valori de peste sase procente, in cazul BET si BET-C.

Sursa: Capital

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!