ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Declaratiile de presa ale Primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu cu privire la majorarile salariale acordate profesorilor


 

Declaratiile de presa ale Primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu cu privire la majorarile salariale acordate profesorilor


(11.11.2008)

„In sedinta de Guvern de astazi (ieri) am adoptat o decizie foarte importanta in ceea ce priveste salarizarea cadrelor didactice. Printr-o ordonanta de urgenta am stabilit modul in care se vor realiza cresterile salariale ale profesorilor in anul 2009, gradual, in functie de venituri. Astfel, cadrele didactice care au cele mai mici venituri vor primi cea mai mare majorare in procente, respectiv cei care au salariile mai mari vor primi o majorare in procente mai redusa.

In acest fel, raspundem solicitarilor si, as spune, si asteptarilor multora dintre cadrele didactice, multora dintre tinerii care lucreaza in invatamant sau care doresc sa intre in invatamant, oferindu-le un salariu de intrare care este mai stimulativ. Pentru treptele cele mai de jos de salarizare in sistemul didactic, fie ca este vorba de pre-universitar sau universitar – spuneam sunt procentele cele mai mari. Astfel, in sistemul de invatamant pre-universitar, la primele trepte de salarizare, majorarea va fi de 28%, urmand dupa aceea scena degresiva de care v-am vorbit. Cred ca in acest fel stabilim un sistem care ii va pastra si ii va atrage pe tineri in domeniul educatiei.

Precizez ca aceasta solutie pe care am adoptat-o astazi, merge pe o formula de calcul diferentiat, dar, in ceea ce priveste pachetul de majorari salariale pe care l-am propus prin proiectul de buget inaintat Parlamentului, ne incadram in aceleasi limite. Deci, vom avea o crestere a anvelopei salariale care nu va depasi 10%, in asa fel incat sa putem pastra echilibrele macro-economice, si in acelasi timp sa continuam cu aceasta politica care a insemnat o majorare consistenta a salariilor tuturor categoriilor de bugetari in acesti patru ani, pe baza performantei economice.

Vreau sa precizez, de asemenea, ca majorarile salariale vor fi acordate in doua trepte: o treapta la 1 martie, si o treapta la 1 septembrie. De ce la 1 martie – prima treapta? Dintr-un motiv foarte simplu: pentru ca legea bugetului va intra in dezbatere in Parlament si nu este realist sa credem ca aceasta dezbatere si aprobarea ei se va incheia mai devreme de 1 martie.

Vreau sa subliniez ca pentru domeniul educatiei procentul din PIB alocat nu se va modifica, vom avea tot 6% din PIB, cum am avut si anul acesta, ma refer la alocatia bugetara pentru anul urmator. Vom putea pastra, in acelasi timp, volumul investitiilor nealterat in asa fel incat sa mergem mai departe cu procesul de modernizare al scolii romanesti. Cred ca este ceea mai potrivita solutie pe care bugetul o putea suporta. Este, asa cum spuneam, si un pas in intampinarea solicitarilor si asteptarilor atat ale profesorilor cat si ale sindicatelor.

Vreau sa mai fac o precizare: nu vom merge pe un sistem diferit la celelalte categorii de salariati bugetari. Un sistem asemanator, degresiv, vom aplica si in domeniul sanatatii, in justitie si la toatele categoriile de salariati bugetari. Cu alte cuvinte, cei care au salarii mici in momentul de fata vor primi un procentaj mai mare, cei care au salarii mai mari un procentaj mai mic pentru a micsora diferentele care s-au creat in ultimii ani prin acordarea unui procent constant la majorarile salariale. Acest procent constant a marit diferentele, a lasat salariile mici, as spune, la un nivel destul de scazut si salariile mari sigur ca s-au dus probabil suficient in masura posibilitatilor, nu suficient de mult in ceea ce priveste nevoile si asteptarile.

In ceea ce priveste profesorii. Spuneam ca am luat aceasta decizie in urma discutiilor pe care le-am avut cu profesorii, cu fostii mei colegi de catedra – pentru ca stiti ca am fost si eu profesor – cu profesorii pe care i-am intalnit in tara, in vizitele pe care le-am facut, si nu o data i-am asigurat ca le inteleg solicitarile si am incercat sa venim cu o solutie cat mai potrivita.

Stiti bine ca am pledat pentru ca sistemul de educatie sa primeasca alocatii cat mai importante si faptul ca in anul 2008, pentru prima oara invatamantul a primit 6% a reprezentat, as spune, o realizare majora a guvernului pe care il conduc. In acelasi timp, salariile profesorilor au crescut in aceasta perioada consistent, peste 90%, sigur, nu in masura asteptarilor, si poate nu in masura a ceea ce reprezinta astazi dorintele, asteptarile tuturor celor in care traiesc intr-o Romanie moderna si europeana. Insa, daca bugetul ne-ar fi permis, daca performantele economice ne-ar fi permis, fara indoiala, am fi putut sa facem mai mult.

Eu cred ca performanta economica din ultimii ani a fost una de exceptie, pe care ne-am putut baza aceste politici salariale care fac parte dintr-un ansamblu de politici economice, care au permis Romaniei sa ajunga in fruntea clasamentului tarilor europene in privinta cresterii economice.

Aceasta majorare, aceasta decizie de alocare si de distributie a majorarilor salariale pentru anul urmator, o luam in contextul constrangerilor economice interne, si, fara indoiala si a celor internationale.

Nu am luat o decizie care sa afecteze negativ economia, subliniez acest lucru, pentru ca am subliniat necesitatea unor decizii responsabile, care sa tina seama de interesul general al tuturor celor care sunt salariati fie in sectorul public, fie in cel privat.

Decizia noastra se vrea, in acelasi timp, si o invitatie la dialog pentru sindicatele din invatamant.

Fac, de altfel, apel la sindicate sa sprijine aceasta ordonanta pentru ca este singura solutie care impaca atat asteptarile profesorilor cat si constrangerile economice.

Discutiile ar trebui sa se concentreze acum pe acordul privind legea salarizarii unitare pentru intregul sistem bugetar. Vreau sa va informez ca discutiile au avut loc in ultimele 10 zile impreuna cu sindicatele, patronatele si partidele parlamentare, pentru a defini principiile care sa guverneze o lege de salarizare unitara a sistemului bugetar. Practic, ne-am apropiat de un acord pe care ramane ca maine impreuna cu partidele parlamentare, cu partenerii sociali – sindicate si patronate - sa il convenim si care sa puna bazele unei dezbateri in Parlament, pentru aprobarea acestei importante legi care, sigur, va avea menirea sa corecteze si anumite discrepante, nu putine care s-au acumulat in sistemul de salarizare bugetar.
Va multumesc.”

 Sursa: Guvernul Romaniei

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!