ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(10.11.2008)

Revista Presei 10.11.2008

China, lecţie de relansare economică

China a anuntat un plan de relansare economica de 4.000 de miliarde de yuani, echivalentul a 586 de miliarde de dolari, bani ce vor fi cheltuiti pana la sfarsitul lui 2010.Planul vizeaza stimularea cerererii interne, ce are ca obiectiv o crestere economica sustinuta, au aratat autoritatile chineze.

De asemenea, statul chinez isi va mari cheltuielile in domeniile cheie ale economiei, unul dintre acestea fiind infrastructura, unde se vor face investitii consistente."China a decis sa adopte o politica bugetara activa pentru a incuraja o crestere economica rapida dar sustinuta, prin stimularea cresterii interne", a indicat cabinetul premierului chinez.

Analisiti privesc cu entuziasm initiativa Chinei, observand ca "stimularea cresterii interne" este o solutie pe care nici statele Unite, nici Europa nu au amintit-o pana acum.

Sursa: Capital

 

Alte două bănci americane au fost închise

Sistemul bancar din Statele Unite continua sa fie grav afectat de criza financiara globala cat si de criza creditelor, numarul institutiilor financiare care au dat faliment de la inceputul anului ajungand la 19.

Astfel, autoritatile de reglementare din SUA au hotarat inchiderea a inca doua banci: Franklin Bank si Security Pacific Bank.

Franklin Bank, cu sediul central in Texas, avea in luna septembrie active de 5,1 miliarde de dolari, iar depozitele se ridicau pana la 3,7 miliarde de dolari. Aceasta va fi preluata de catre o alta insitutie financiara din Texas pentru cateva sute de milioane de dolari.

Security Pacific Bank, din California, va fi de asemenea cumparata pentru 50 milioane de dolari. Aceasta are active de peste jumatate de miliard de dolari.

 Sursa: Capital

 

 Economiile emergente trebuie să aibă o voce mai puternică

Aceasta este concluzia reuniunii din acest sfarsit de saptamana ce a avut loc la Sao Paulo, reuniune care a pregatit summitul de pe 15 noiembrie ce se va desfasura la Washington.

Reprezentantii G20 au decis ieri ca trebuie luate "toate masurile necesare" pentru restabilizarea sistemului financiar si au confirmat necesitatea "unei reforme profunde" a institutiilor financiare internationale.

De asemenea, acestia au cazut de acord ca rolul suprem in conducerea operatiunilor de reabilitare a economiei il are Fondul Monetar International.

"Economiile emergente si in curs de dezvoltare trebuie sa aiba o voce mai puternica si reprezentativa" in institutii precum FMI sau Banca Mondiala, au aratat reprezentantii acestei reuniuni.

G20 concentreaza 85% din PIB-ul mondial si doua treimi din populatia globului. Acesta reuneste 7 economii avansate (Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Italia, Japonia si Marea Britanie), Uniunea Europeana si principalele tari emergente (Africa de Sud, Arabia Saudita, Argentina, Australia, Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia, Mexic, Rusia si Turcia). 

Sursa: Capital

 INS: Exporturile au crescut cu 26% iar importurile cu 35%

In luna septembrie 2008, conform estimarilor preliminare ale Institutului National de Statistica, exporturile FOB au insumat 10485,5 milioane lei (2915,0 milioane euro), iar importurile CIF au insumat 18865,7 milioane lei (5253,4 milioane euro).
Comparativ cu luna septembrie 2007, exporturile au crescut cu 26,1% la valori exprimate in lei (16,6% la valori exprimate in euro), iar importurile au crescut cu 34,5% la valori exprimate in lei (24,5% la valori exprimate in euro).
Fata de luna august 2008, exporturile din luna septembrie 2008 au crescut cu 12,4% la valori exprimate in lei (10,8% la valori exprimate in euro), iar importurile au crescut cu 21,8% la valori exprimate in lei (20,3% la valori exprimate in euro). Deficitul comercial FOB-CiF in luna septembrie 2008 a fost de 8380,2 milioane lei (2338,4 milioane euro), cu 2672,6 milioane lei (619,8 milioane euro) mai mare decat in luna septembrie 2007.

Sursa: Capital

Piesele pentru Mercedes - Ungaria ar putea fi fabricate în România

Judeţele Bihor şi Satu Mare au cele mai mari şanse în atragerea unor noi investiţii în producerea de componente auto, dar şi în alte sectoare. „Am avut mai multe discuţii cu diverşi investitori, în special din industria componentelor auto, pentru că ei sunt cei mai numeroşi. Ambele judeţe sunt pregătite să demareze destul de repede activitatea, în momentul în care companiile vor lua decizia”, ne-a declarat Monica Bărbuleţiu, vicepreşedintele Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS). Oradea şi localităţile învecinate sunt însă mai aproape de rezultatul final. La aceasta a contribuit şi implicarea autorităţilor locale, care au comunicat bine cu potenţialii investitori, spune oficialul ARIS.

Sursa: Gandul

 

România va fi prima ţară UE cu o centrală nucleară „de cartier“

Circa 4.000 de asemenea minicentrale vor fi produse între 2013 şi 2023

O minicentrală nucleară „de cartier”, care poate produce electricitatea necesară pentru 20.000 de locuinţe, ar urma să fie dată în funcţiune în România, primul stat UE care să beneficieze de o asemenea tehnologie. Potrivit The Guardian, minicentrala va fi produsă de firma Hyperion, din statul american New Mexico, şi va fi exploatată în ţara noastră de compania energetică TES, din Cehia.Instalarea centralei „de cartier” în România se va face în 2013, anul în care Hyperion va începe producţia pe baza unei licenţe obţinute la la Guvernul SUA, a declarat John Deal, directorul companiei americane. El consideră că firma cehă este „foarte sigură de capacităţile sale de achiziţie”, după ce a înaintat o comandă fermă privind şase astfel de reactoare, cu opţiunea de a cumpăra alte 12.

Sursa: Gandul

Săptămâna începe cu o grevă de avertisment a sindicaliştilor din învăţământ

Sindicaliştii din sistemul de educaţie se vor afla, luni, pentru două ore, în grevă de avertisment. Profesorii vor protesta astfel faţă de decizia Guvernului de a suspenda aplicarea legii privind majorarea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.

Sindicaliştii afiliaţi la federaţiile Alma Mater, FLSI, Spiru Haret şi FEN se vor afla în grevă de avertisment luni, între orele 12.00 şi 14.00.

De asemenea, luni, între 11.00 şi 14.00, sindicaliştii din educaţie vor picheta sediul Guvernului.

Lunea trecută, Federaţia "Spiru Haret" a organizat o grevă de avertisment, zeci de mii de profesori fiind prezenţi în şcoli, însă nu s-au făcut cursuri.

Pentru luni, 10 noiembrie, toate cele patru federaţii au anunţat grevă de avertisment, totodată ele avertizând Executivul că vor intra în grevă generală pe termen nelimitat din 18 noiembrie.

Sursa: Adevarul

 Magiunul, primul produs traditional românesc inregistrat pe piata europeana

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a primit, în urma cu doua saptamâni, prima cerere pentru obtinerea indicatiei geografice protejate, care apartine unui producator de magiun de prune. Ceilalti patru producatori care intentioneaza sa obtina protectia pentru indicatia geografica protejata sunt producatori traditionali de produse lactate si preparate din carne. „Conform reglementarilor europene, Ministerul Agriculturii trebuie sa încheie verificarile pentru aceasta documentatie în termen de 30 de zile. Apoi, caietul de sarcini va fi postat pe site-ul ministerului pentru 60 de zile, pentru obiectii”, a explicat Lucia Romanescu, directorul general al Oficiului National pentru Produse Traditionale si Ecologice (ONPTE), citata de NewsIn. „Dupa ce primeste protectia la nivel national, ministerul va trimite la Bruxelles documentatia respectiva pentru obtinerea indicatiei geografice protejate la nivel european. Odata obtinuta aceasta protectie, denumirea nu mai poate fi folosita de nici un alt producator care fabrica acelasi produs, nici la nivel national si nici la nivel european”.

Sursa: Gardianul

 

Discounturi de mii de euro pentru masini. Dealerii auto vor sa scape de stocuri, pe fondul crizei 

Pretul masinilor devine mai accesibil. Profitând pe de o parte de scaderea vânzarilor, din cauza crizei si, pe de alta, de faptul ca se apropie sarbatorile de iarna, perioada cu traditie in oferte promotionale, mai multi producatori si distribuitori au micsorat preturile. Românii gasesc, pe alese, si autoturisme second-hand. Aduse in intersectii sau la târguri de profil, masini cu numere de România sau aduse din afara tarii isi cauta noi proprietari. Unii dintre cei care s-au vazut nevoiti sa-si “instraineze” masina sunt cei care au luat recent leasing cu avans mic sau chiar zero , iar acum nu reusesc sa acopere ratele. 

Sursa: Gardianul

 

Leul, în cădere liberă 

Moneda naţională s-a depreciat semnificativ la deschiderea şedinţei interbancare de astăzi, un euro fiind cotat la 3,7520 de lei pe unitate. Astfel, leul îşi continuă deprecierea începută săptămâna trecută.Primele cotaţii ale zilei au fost de 3,7520-3,7550 de lei pentru un euro, în creştere faţă de închiderea de vineri, de 3,7290-3,7325 de lei pentru un euro. Cursul a atins apoi un minim de 3,7460-3,7490 de lei pentru un euro, cotaţiile revenind pe creştere. La ora 10:15, moneda europeană era tranzacţionată pentru 3,7480-3,7530 de lei. Cursul oficial va fi anunţat de Banca Naţională a României în jurul prânzului

Sursa: Mediafax

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!