ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Declaraţiile Primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul Summit-ului informal al Şefilor de Stat şi de Guvern din statele Uniunii Europene


 

Declaraţiile Primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul Summit-ului informal al Şefilor de Stat şi de Guvern din statele Uniunii Europene


(10.11.2008)

Călin Popescu-Tăriceanu: Probabil mulţi dintre cei prezenţi la Summit erau cu un ochi îndreptat către reuniunea care va avea loc pe 15 noiembrie, la Washington, şi pentru care luările de poziţie au reuşit să ofere imaginea unei Europe care va avea un mesaj coerent, ceea ce este foarte important, şi, aşa cum spunea şi domnul preşedinte, al unei Europe puternice care vrea să preia un rol de lider în rezolvarea acestei crize financiare. Celălat ochi a fost îndreptat, din luările de cuvânt ale multora, către Consiliul European, care va avea loc pe 15 decembrie, şi care va avea ca principal subiect rezolvarea sau găsirea unor soluţii pentru a aborda problemele cu care se confruntă economia reală, din cauza crizei financiare şi din cauza crizei economice care începe să cuprindă absolut toate ţările.

Este un motiv de îngrijorare şi sigur că cetăţenii europeni aşteaptă un răspuns din partea Consiliului European şi din partea Comisiei Europene. Din această perspectivă, Comisia Europeană a subliniat că aşteaptă propunerile ţărilor membre, care vor fi analizate şi discutate la reuniunea din decembrie, iar până atunci a circulat un document care să sintetizeze câteva din căile de acţiune pe care se poate merge. Aici aş dori să subliniez faptul că o serie de acţiuni au fost deja luate, iar unele sunt în curs de pregătire.

Ca urmare a reuniunii Consiliului Miniştrilor de Finanţe din Uniunea europeană (ECOFIN) de luna trecută, după cum ştiţi, au fost alocate nu mai puţin de 30 de miliarde euro, care vor fi împrumuturi destinate sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, care vor fi derulate prin băncile comerciale. Se doreşte, de asemenea, acordarea unui rol sporit instituţiilor financiare europene. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Consiliului Europei, Banca Europeană de Investiţii, toate aceste strcturi vor fi chemate să sprijine finanţarea sectorului privat, mai ales în ţările care au aderat de curând la Uniunea Europeană.

Un alt subiect important pe care l-am discutat cu unii dintre participanţi, inclusiv cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este legat de explorarea posibilităţii ca CE şi statele membre să accelereze proiectele de investiţii şi precum şi plăţile din fondurile europene, fondurile structurale, către ţările membre. Pentru că, în contextul crizei financiare şi economice, este de prevăzut că multe investiţii străine directe se vor diminua, şi atunci devine cu atât mai vitală folosirea fondurilor europene. De asemenea, ceea ce se propune a se discuta este găsirea unor formule inovative pentru a finanţa proiectele de infrastructură, incluzând transportul, energia şi tehnologiile de nivel înalt, chiar prin realizarea unor parteneriate public private.

Deci, aceste elemente pe care vi le-am relatat vreau să vă ofere o imagine a preocupării majore pe care o au ţările membre, pentru abordarea unor soluţii globale a rezolvării crizei economice, care, aşa cum spuneam, afectează toate ţările membre, în diferite măsuri. Probabil că vom avea un set de măsuri comun aplicabile, dar, în acelaşi timp, va rămâne la latitudinea ţărilor membre să adopte măsurile cele mai potrivite.

În acest sens, vreau să subliniez că, într-o astfel de perioadă, linia de conduită trebuie să fie orientată către dimunearea cheltuielilor publice în general, către orientarea cheltuielilor către investiţii cu fonduri publice, în aşa fel încât pierderile de locuri de muncă din sectorul privat să fie compensate de crearea sau măcar menţinerea locurilor de muncă în sectorul public. În nici un caz nu trebuie accentuat consumul, ci, mai degrabă economisirea, şi sprijinirea sectorului de investiţii, în general de infrastructură, care poate să compenseze prin crearea de locuri de muncă. Cred că reuniunea de la Bruxelles, în 15 decembrie, va fi foarte importantă, pentru că toată lumea îşi dă seama că, după găsirea unui cadrul de discuţii şi de înţelegere, pentru reformarea sistemului financiar mondial, ne vom concentra pe aceste probleme care devin extrem de stringente şi nu putem lăsa ca efectele crizei economice să se amplifice fără să luăm nişte măsuri pro-active, aşa cum, de astfel, probabil că ştiţi, în România au şi început.

Vă mulţumesc.

 

 Sursa: Guvernul Romaniei

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!