ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Participarea Primului-ministru Calin Popescu-Tăriceanu la Summit-ul informal al Şefilor de Stat şi de Guvern din ţările Uniunii Europene, de la Bruxelles


 

Participarea Primului-ministru Calin Popescu-Tăriceanu la Summit-ul informal al Şefilor de Stat şi de Guvern din ţările Uniunii Europene, de la Bruxelles


(10.11.2008)

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat necesitatea unor politici prudente în ceea ce priveşte cheltuielile publice şi importanţa susţinerii investiţiilor

Dezbaterile din cadrul Summitului informal al Şefilor de Stat şi de Guvern din ţările Uniunii Europene, desfăşurat astăzi, la Bruxelles, au demonstrat preocuparea majoră pe care o au ţările membre ale Uniunii Europene pentru găsirea unor soluţii globale pentru problemele cu care se confruntă economia reală din cauza crizei financiare, a declarat Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu în declaraţia susţinută la finalul reuniunii.

Şeful Executivului a apreciat că poziţiile exprimate cu acest prilej au reuşit să dea imaginea unei Europe care va avea un mesaj coerent în perspectiva Summitului internaţional ce va avea loc la 15 noiembrie, la Washington.

Comisia Europeană a subliniat că aşteaptă propunerile ţărilor membre, care vor fi discutate şi analizate la Consiliul European din luna decembrie.

„Nu putem lăsa ca efectele crizei să se amplifice, fără să luăm nişte măsuri pro-active, aşa cum în România s-a şi început”, a declarat şeful Executivului.

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat necesitatea unor politici prudente în ceea ce priveşte cheltuielile şi importanţa susţinerii investiţiilor într-un context cum este cel actual.

„Într-o astfel de perioadă, linia de conduită trebuie să fie către diminuarea cheltuielilor publice în general, orientarea cheltuielilor către investiţii cu fonduri publice în aşa fel încât pierderile de locuri de muncă din sectorul privat să fie într-un fel compensate de crearea sau măcar menţinerea locurilor de muncă în sectorul public”, a declarat şeful Executivului.

În nici un caz nu trebuie accentuat consumul, ci mai degrabă economisirea şi sprijinirea sectorului de investiţii, în general pe infrastructură, care poate să compenseze prin crearea de locuri de muncă, a adăugat primul-ministru.

Un alt subiect pe care Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu l-a discutat cu unii dintre reprezentanţii altor state membre ale UE, inclusiv cu preşedintele Comisei Europene, Jose Manuel Barroso, este explorarea posibilităţii de accelerare a proiectelor de investiţii şi a plăţilor fondurilor structurale către statele membre.

„Ceea ce se propune a discuta este găsirea unor formule inovative pentru a finanţa proiectele de infrastructură, incluzând transportul, energia şi tehnologiile de vârf, chiar prin realizarea unor parteneriate de tip public-privat”, a afirmat Primul-ministru.

 

Sursa: Guvernul Romaniei

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!