ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(07.11.2008)

Revista Presei 07.11.2008

Presedintele si premierul Romaniei vor participa astazi la Bruxelles la un Consiliu European informal, unde se vor intalni cu ceilalti sefi de stat si de guvern ai statelor membre ale UE.

Conducatorii celor 27 de state vor incerca sa gaseasca solutii pentru criza financiara care a afectat continentul european.
In cadrul reuniunii, ei vor stabili agenda comuna pentru summitul global financiar al G 20 din 15 noiembrie de la Washington.Presedintia franceza a UE a trasat deja cateva propuneri, printre care o mai buna supraveghere a pietelor financiare si o crestere a rolului jucat de Fondul Monetar International.
Tariceanu a precizat ca Romania va insista ca monedele nationale din statele non-euro sa fie protejate de atacurile speculative.

Sursa: Evenimentul Zilei

 

Obama va sustine astazi prima sa conferinta de presa 

Barack Obama va organiza astazi, la Chicago, prima sa conferinta de presa in calitate de presedinte ales, anunta RTV.

Inainte de conferinta, el se va intalni cu echipa sa de consilieri economici si cu cei care au lucrat alaturi de el in campanie. Obama lucreaza acum la formarea echipei sale de guvernare.

Pana in prezent, doar Rahm Emanuel, fost consilier in timpul administratiei Clinton, a fost confirmat in functia de secretar general al Casei Albe.

Exista zvonuri conform carora David Axelrod, pricipalul strateg al campaniei democratilor, ar fi acceptat functia de inalt consilier la Casa Alba.

Presa americana vehiculeaza si numele lui Robert Gibbs, director de comunicatii in timpul campaniei electorale, pentru functia de purtator de cuvant.

Sursa: Evenimentul Zilei

 Banca Centrala Europeana a redus inca odata dobanda

Banca Centrala Europeana - BCE a redus, in aceasta dupa-amiaza, dobanda de politica monetara cu o jumatate de punct procentual, de la 3,75% la 3,25%.

Este pentru a doua oara de la izbucnirea crizei financiare cand Banca Centrala Europeana ia o asemenea decizie.

Masura face parte dintr-un plan conjugat, la nivel mondial, prin care bancile centrale din cele mai puternice economii ale lumii au decis reducerea dobanzii de politica monetara.

Scopul acestor masuri este acela de a relansa creditarea in incercarea de a reporni motoarele economiei mondiale.

Sursa: Capital 

 

Bursa de la Bucuresti bate bursele europene, la prima ora

Bursa de Valori Bucuresti a deschis in aceasta dimineata in crestere accentuata, mult peste nivelul consemnat, la aceeasi ora, de principalele burse europene.

Astfel, in primele minute de la deschiderea sewdintei de tranzactionare, toti indicii erau pe verde.

Cea mai mare crestere a fost consemnata, dupa primul sfert de ora, de catre BET-FI, care a depasit sase procente, respectiv 6,64%.

Indicele general al BVB, BET, a crescut, de asemenea, cu mai mult de 4%, in timp ce BET-C a inregistrat un salt de 3,5 procente.

La aceesi ora, principalele burse europene, respectiv cele de la Londra, Paris si Frankfurt consemnau cresteri modeste, de un procent sau putin peste.

Sursa: Capital

  

Romanii returneaza masinile companiilor de leasing pentru ca nu mai pot plati ratele 

 In ultimele luni, pe strazile din Bucuresti au aparut tot mai multe masini achizitionate in leasing care au anunturi de vanzare in geam. Realitatea este insa si mai dura, atrage atentia Ziarul Financiar, care informeaza ca numarul masinilor care se intorc la companii, in urma incapacitatii clientilor de a mai plati ratele, a inregistrat un salt de circa 25% in octombrie. Motivele? Evident, criza financiara, deprecierea abrupta a leului in anumite momente si majorarea dobanzilor.

 

Sursa: Antena 3

 

Ceferistii au amanat greva cu doua saptamani 

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat, la finalul intalnirii cu sindicatele din transportul feroviar, ca va prezenta Guvernului un proiect de ordonanta ce prevede transferuri de la bugetul de stat a unor sume pentru lucrari de modernizare si intretinere a caii ferate. Ministrul a precizat ca, la negocierile privind contractul colectiv de munca, vor fi eliminate diferentele dintre salariile acordate de companiile de cale ferata si ca vor fi emise noi ordine privind verificarea si autorizarea personalului ce lucreaza in acest domeniu. Suma de bani se va calcula in functie de nevoile de modernizare a infrastructurii si de asigurarea traficului in conditii de siguranta, spune ministrul.

 

Sursa: Ziua

 

 Salariile mai mici de 1.000 lei din sistemul sanitar ar putea creste cu 20% din ianuarie 

Liderii federatiei Sanitas vor sa renunte la proteste dupa ce ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a fost de acord cu posibilitatea majorarii salariilor mici din sistemul sanitar cu pana la 20% de la 1 inauarie, a anuntat presedintele Sanitas, Marius Petcu.

"Am trimis in tara proiectul de acord negociat cu ministrul Sanatatii si vineri dimineata (7 noiembrie n.r.) vom anunta daca vom mai intra in greva generala. Negocierile se vor incheia efectiv pe 14 noiembrie, insa eu cred ca vom ajunge sa semnam acest acord", a declarat liderul sindical, citat de NewsIn.

Sursa: Ziua

Sapard in prelungiri

Romania a primit o pasuire de un an de la Comisia Europeana, timp in care sa poata cheltui toti banii Sapard. Instiintarea a fost facuta ieri, la aproape o saptamana dupa expirarea termenului oficial de finalizare a proiectelor Sapard. Prin decizia UE de prelungire pentru accesarea acestor fonduri comunitare, Romania ar urma sa mai primeasca peste 220 milioane de euro.

Comisia Europeana a aprobat solicitarea Romaniei de a prelungi cu un an, pana la sfarsitul lui 2009, accesarea fondurilor prin programul Sapard, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos.

Sursa: Ziua

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!