ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » "Pentru un viitor impreuna la Giurgiu-Ruse”


 

"Pentru un viitor impreuna la Giurgiu-Ruse”


(07.11.2008)

Muzeul judetean "Teohari Antonescu" Giurgiu in calitate de beneficiar deruleaza proiectul "Pentru un viitor impreuna" in parteneriat cu Consiliul Judetean Giurgiu, Muzeul Regional Ruse si Asociatia pentru Educatia Romilor "Khetanes".

Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania Bulgaria – Phare CBC 2006, Prioritatea 4 – Actiuni „People to People” si are o perioada de implementare de 12 luni.

Bugetul total al proiectului este 52 825 Euro din care:

*                  47.125 Euro - 89,21% contributia Comisiei pentru aceasta propunere;

*                  5.700 Euro - 10,79% contributia financiara a aplicantului.


Obiectivul general al proiectului este „Promovarea dezvoltarii economice durabile a regiunii de granita Giurgiu, Romania – Ruse, Bulgaria, cu scopul de a reduce caracterul periferic, prin cresterea cooperarii transfrontaliere intre sectoarele privat si public si intre persoane, prin crearea unui dialog intercultural intre minoritatea rroma si populatia majoritara si conservarea traditiilor culturale ale minoritatii rrome”.

Proiectul se adreseaza reprezentantilor etniei rrome din judetul Giurgiu-Romania si din regiunea Ruse-Bulgaria, si reprezentantilor societatii civile din zona de granita Giurgiu-Ruse si Ruse-Giurgiu.

Principalele rezultate ale proiectului vor fi:

*                  cunoasterea adevarului istoric privind vechimea, complexitatea si specificul relatiilor rromilor din spatiul transfrontalier cu populatia majoritara, promovarea increderii si respectului la nivel interetnic, valorificarea surselor documentare si etnografice referitoare la trecutul minoritati rrome si stimularea interesului pentru cunoasterea localitatilor si regiunilor transfrontaliere in care traieste minoritatea rroma si recuperarea memoriei acestui grup etnic;

*                  20 de persoane specializate in tehnici de istorie orala (10 romani, 10 bulgari) vor fi instruiti si perfectionati pentru realizarea interviurilor de istorie orala.


Prin implementarea acestui proiect se urmareste identificarea persoanelor care practica mestesuguri traditionale specifice comunitatii rrome si care pot fi incurajate sa faca singure sau impreuna cu muzeul proiecte de organizare a unor ateliere (sub indrumarea specialistilor), cu scopul de conservare a traditiilor, in special de catre membrii tineri ai comunitatii.

Prin dezvoltarea mestesugurilor traditionale se pot reinvia vechile forme de comert, precum targurile mestesugaresti, care ar permite desfacerea produselor si imbunatatirea situatiei economice a etniei rrome.

Cercetarea de teren permite identificarea de creatii artistice necunoscute, apartinand etniei rrome, creatii care pot fi valorificate ulterior prin diferite forme, precum expozitii, concerte muzicale, sarbatori traditionale.

Rezultatele obtinute prin implementarea acestui proiect vor constitui un model pentru proiecte si parteneriate similare, iar partenerii implicati in proiect vor dobandi experienta manageriala.

Persoana de contact – Manager Proiect Petra Serbanescu, conservator la Muzeul Judetean”Teohari Antonescu” Giurgiu, tel. 0246/ 21 68 01, fax. 0246/ 21 28 04, email:
muzeuljudeteangiurgiu@gmail.com.

 

Sursa: MDLPL

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!