ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Noi reglementari privind circulatia pe drumurile publice


 

Noi reglementari privind circulatia pe drumurile publice


(06.11.2008)

 

Guvernul a modificat, in sedinta de ieri, OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice pentru a pune in acord prevederile art. 111 cu dispozitiile Constitutiei Romaniei.

Articolul respectiv a fost declarat neconstitutional, prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 742 din 24 iunie 2008, care a retinut ca rolul autoritatilor implicate in procedura prelungirii dreptului de circulatie (pe de o parte, procurorul sau instanta de judecata, iar, pe de alta parte, reprezentantul politiei) este in totala contradictie cu statutul constitutional al acestora, precum si cu principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat.

Potrivit noii reglementari, la cererea titularului permisului de conducere retinut, procurorul care efectueaza urmarirea penala sau exercita supravegherea cercetarii penale ori, in faza de judecata, instanta de judecata investita cu solutionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulatie, cu cate cel mult 30 de zile, pana la dispunerea neinceperii urmaririi penale, scoaterii de sub urmarire penala ori incetarii urmarii penale sau, dupa caz, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti. Modul de solutionare a cererii de prelungire a dreptului de circulatie se comunica si sefului politiei rutiere pe raza careia s-a comis fapta.

Totodata, se are in vedere ca regulile instituite de art.111 privind situatiile in care se retine permisul de conducere, respectiv se elibereaza dovada cu sau fara drept de circulatie, sa fie in acord cu gravitatea faptei comise si sa tina seama de conditiile reale de savarsire a faptei. Astfel, in cazurile in care suspendarea exercitarii dreptului de a conduce s-a dispus ca urmare a conducerii vehiculului cu defectiuni grave la sistemul de franare sau la mecanismul de directie, dovada inlocuitoare va fi eliberata cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile, tinand cont si de faptul ca in anumite cazuri conducatorul autovehiculului nu este si proprietarul acestuia.

Sursa: Guvernul Romaniei

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!