ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(05.11.2008)

Revista Presei 05.11.2008

America a ales: Barack Obama este noul presedinte al Statelor Unite

Democratul Barack Obama a fost ales presedinte al Statelor Unite ale Americii, potrivit estimarilor de la iesirea de la urne, citate de posturile americane de televiziune. Potrivit CNN, Obama si-a asigurat 338 de electori, cu 68 mai mult decat ar fi avut nevoie pentru a obtine victoria, asteptata cu nerabdare in numeroase tari, vine dupa opt ani de administratie a Presedintelui republican George W. Bush, care si-a indepartat opinia publica din strainatate, printr-o politica apreciata deseori drept agresiva si unilaterala.

 

Sursa: Adevarul

 

 Economia trebuie tratata cu masuri de austeritate 

Comisia Europeana recomanda Romaniei consolidarea finantelor publice si reforme economice, pentru a reduce dezechilibrele tot mai mari din economie. Proiectia Comisiei Europene privind deficitul de cont curent al Romaniei pe 2008 indica o depasire a plafonului de 3%, ajungand la 3,5% din Produsul Intern Brut. Pentru 2009, CE anticipeaza o majorare a deficitului bugetar la 4% din PIB. Scenariul de la Bruxelles pentru Romania pare realist daca luam in calcul faptul ca pe primele 10 luni din 2007, bugetul general consolidat inregistra un excedent de 0,12% din PIB, fata de un deficit de 1,5% din PIB asumat pentru aceasi perioada din 2008 de catre Ministerul Finantelor. 

Sursa: Adevarul

 

 Economia se pregateste sa lupte cu criza, iar piata muncii, de inghet

Cutremurul financiar da frisoane pe piata muncii, dupa ce, in ultimele zile, cuvantul somaj a devenit o constanta in discursurile politicienilor si ale analistilor. Cat este exagerare si cat motiv real de ingrijorare?Cu siguranta, in cadrul proceselor de eficientizare a afacerilor, majoritatea companiilor vor recurge la taierea bugetelor de personal. Specialistii estimeaza ca, la nivelul intregii economii, salariile vor creste, in 2009, cu maximum 10%, dupa ce anul trecut acestea s-au majorat cu peste 20%, in medie. Si, dupa o buna perioada de timp in care au fost rasfatatii pietei muncii, cu cresteri anuale ale lefurilor de pana la 40%, angajatii din sectorul bancar trebuie sa dea dovada de rabdare. Exista banci care au sistat acordarea de bonusuri de performanta, care reprezinta, pentru unii dintre reprezentantii acestui domeniu, echivalentul a inca unui salariu. Totusi, in contextul unei piete care, de peste doi ani, sufera de lipsa acuta de personal, este previzibil ca reducerea bugetelor de HR sa se reflecte mai degraba intr-o inghetare a salariilor si in reducerea consistenta a sumelor destinate instruirii, decat in disponibilizari masive. Sa nu fim, deci, din cale afara de pesimisti. 

Sursa: Capital 

 Statul austriac nationalizeaza banca Kommunalkredit pentru 2 euro

Statul austriac a anuntat ca va cumpara banca Kommunalkredit Austria AG de la Oesterreichische Volksbanken AG si Dexia SA, aceasta fiind prima nationalizare de la anuntul guvernului privind ajutorul pentru salvarea insitutiilor financiare cu probleme.Statul va prelua 99,78% din actiunile Kommunalkredit, cea de-a opta banca din tara, si va plati 1 euro pentru participatia detinuta de Volksbank (50,8%) si inca 1 euro pentru participatia detinuta de Dexia (49%).Kommunalkredit a intrat in colaps dupa o criza de lichiditati, institutia neavand depozite. Statul austriac a anuntat ca nationalizarea va fi urmata de o majorare de capital de cel putin 100 milioane de euro.

Sursa: Capital

 Fabrica Protan a fost inchisa

 Autoritatile au decis suspendarea activitatii, pe o perioada de sase luni, a singurei fabrici de ecarisaj care deserveste Capitala si imprejurimile. Aceasta functioneaza insa in continuare.
Un adevarat dezastru ecologic se pregateste la portile Bucurestiului si in imprejurimile orasului. Activitatea fabricii de ecarisaj Protan, din Popesti-Leordeni, a fost suspendata luni de Agentia Regionala de Protectie a Mediului București (ARPMB), din cauza incalcarii termenului de dare in folosinta a noului sistem de epurare a apelor reziduale. Suspendarea va dura sase luni, timp in care Protan nu-si poate relua activitatea.
Desi, potrivit deciziei de suspendare, fabrica nu mai trebuia sa functioneze, Protan a preluat si ieri deseurile, deoarece conducerea nu primise inca o informare oficiala de la ARPMB. In paralel, compania a cerut in instanta anularea notificarii emise de Agentie.
 

Sursa: Evenimentul Zilei 

 

Dolarul se apreciaza in fata unui cos de valute, dupa estimarile privind victoria lui Obama 

Dolarul si-a extins miercuri castigurile in fata unui cos al principalelor valute, dupa stirile privind victoria democratului Barack Obama, in cursa prezidentiala din Statele Unite, relateaza Reuters.
Dolarul s-a apreciat cu 0,7% in fata cosului valutar, la 85.187 puncte. Euro a atins un minimum al sedintei de 1,2830 dolari, inainte de a reveni la 1,2868 dolari, in coborare cu 0,9%.
Dolarul s-a depreciat insa cu 0,1% in fata yenului, la 99,66 yeni.

 Sursa: Cotidianul

  

Pretul petrolului scade, din cauza unei posibile reduceri a cererii mondiale

Pretul petrolului a scazut miercuri pe pietele electronice din Asia, din cauza noilor temeri de reducere a cererii, in contextul temperarii cresterii economiei mondiale, relateaza AFP.
In tranzactiile matinale, pretul barilului de petrol “light sweet” cu livrare in decembrie a scazut cu 1,13 dolari, la 69,40 dolari, fata de nivelul de 70,53 dolari inregistrat marti la New York.
Pretul barilului de petrol Brent cu livrare in decembrie a scazut cu 1,19 dolari, la 65,25 dolari.

 Sursa : Cotidianul

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!