ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(04.11.2008)

Revista Presei 04.11.2008

Salariul mediu a crescut cu 25% intr-un an

Fata de luna august, venitul salarial mediu brut a fost, in septembrie, de 1.751 de lei, cu 1,3 la suta mai mare. De asemenea, castigul salarial mediu net a fost de 1.296 de lei, in crestere fata de luna precedenta cu 19 lei.Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitatile de extractia hidrocarburilor si servicii anexe (3.380 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (740 lei).
Potrivit unui comunicat remis astazi de Institutul National de Statistica, salariul mediu net a fost in septembrie anul acesta cu 24,6% mai mare fata de aceeasi luna a anului trecut.
De asemenea, indicele castigului salarial real a inregistrat, fata de aceeasi perioada a anului precedent, o crestere cu 16,1%.

Sursa : Evenimentul Zilei

Dacia va intrerupe productia din nou, in zilele de 20 si 21 noiembrie 

Conducerea Dacia a anuntat ca va apela la noi opriri ale productiei ca urmare a necesitatii de adaptare a programului de fabricatie la evolutia pietei auto. Astfel, celor patru zile de pauza tehnologica - 30-31 octombrie si 13-14 noiembrie – constructorul auto a anuntat ca li se adauga si zilele de 20 si 21 noiembrie. “Activitatea va continua fara intrerupere la fabricatia pieselor de schimb, Centrul CKD (pachete de piese destinate exportului si asamblarii in alte uzine - n.r.), precum si la departamentele Expeditii vehicule si Finisari”, se arata intr-un comunicat al Dacia. Totodata, productia de cutii de viteze, precum si alte activitati din cadrul Uzinei Mecanice se vor derula in regim normal, informeaza Mediafax.
Salariatii care vor ramane la domiciliu ca urmare a intreruperii activitatii vor fi remunerati cu 85% din salariul total brut, conform Contractului Colectiv de Munca Dacia 2008. Totodata, ei vor beneficia de tichetele de masa aferente zilelor de intrerupere a activitatii, tichete pe care le-au primit in avans.
Saptamana trecuta, sefii companiei au anuntat ca productia se va reduce cu 12-15% fata de cea prognozata, de la 310.000 de unitati, la 260.000-270.000, din cauza scaderii vanzarilor.

 

Sursa: Gardianul 

 

Pretul petrolului Brent a scazut 

Pretul petrolului Brent a scazut marti sub pragul psihologic de 60 dolari/baril pe pietele electronice din Asia, din cauza temerilor legate de scaderea cererii din cauza riscurilor de recesiune.
In tranzactiile matinale, pretul barilului de petrol Brent cu livrare in decembrie a scazut cu 71 centi, la 59,77 dolari/baril.
Luni, pe piata londoneza, pretul petrolului Brent coborase cu 4,84 dolari, la 60,48 dolari/baril.
Pretul barilului de petrol “light sweet” cu livrare in decembrie a scazut marti cu 55 centi, la 63,36 dolari/baril.
Comisia Europeana a indicat luni ca cele 15 state din zona euro au intrat deja in recesiune tehnica, caracterizata de doua trimestre consecutive de scadere a produsului intern brut (PIB), pentru prima data de la infiintarea grupului, in 1999.

Sursa : The Money Chanel 

Comisia Europeana ne pune la colt

Executivul Uniunii Europene si-a revizuit in crestere estimarea privind deficitul bugetar al Romaniei din acest an, de la 2,9% la 3,4% din produsul intern brut (PIB), dupa standardul european ESA95, arata, ieri, prognoza de toamna a CE.
Pentru 2009, Bruxelles-ul si-a revizuit de asemenea in urcare estimarea de deficit bugetar, de la 3,7% la 4,1% din PIB, iar pentru 2010, CE prognozeaza un deficit public de 3,8% din PIB. In 2007, Romania a avut un deficit al bugetului general consolidat de 2,6% din PIB, dupa acelasi standard ESA95.

 

Sursa : Curierul National

 

Euro urca cu doi bani

Speculatiile pe monedele din regiune, in special pe zlotul polonez, au marcat evolutia de ieri a leului, la aceasta adaugandu-se si miscarea paritatii dintre euro si dolar dar si strategiile speculatoriilor "carry trade".
Cursul de schimb al monedei nationale a inregistrat ieri o depreciere de peste doi bani fata de euro, care a crescut de la 3,6610 la 3,6844 lei, pe o piata unde deschiderea s-a realizat la 3,64 lei, in crestere cu circa trei bani fata de inchiderea de la finele saptamanii trecute. Presiunea pe cumpararea de valuta care a aparut dupa aprecierea leului a facut ca treptat euro sa creasca pana la un maxim de 3,6850 lei. Odata atins acest maxim cresterea euro s-a temperat, cotatiile stagnand in jurul valorilor 3,6750 - 3,68 lei.

Sursa: Curierul National

 

Previziunile Comisiei Europene sunt mai pesimiste decat cele ale Comisiei de Prognoza

Comisia Europeana a publicat prognozele referitoare la evolutia economiilor statelor membre, cu detaliere atat pe fiecare tara in parte, cat si pe zona euro. Previziunile acopera perioada 2008-2010. Comparativ cu prognoza de primavara, in aceasta prognoza de toamna nu mai sunt prezente presiunile inflationiste cauzate de pretul petrolului. Partea negativa consta in revizuirea in minus a previziunilor referitoare la piata fortei de munca si finantele publice.

La nivelul intregii Uniuni, PIB-ul ar putea sa creasca cu 1,4% in acest an, valoarea fiind la jumatate fata de anul trecut, iar in anii urmatori sa ne asteptam la cresteri temperate, de 0,2% (2009), respectiv 1,1% (2010).


Sursa : Gandul

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!