ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » 31 octombrie - Ziua Internationala a Marii Negre


 

31 octombrie - Ziua Internationala a Marii Negre


(03.11.2008)

Vineri, 31 octombrie 2008, sub patronajul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) si al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO se desfasoara, la Constanta, manifestarile legate de sarbatorirea Zilei Internationale a Marii Negre.

Evenimentul este organizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" – Constanta sub egida Comitetului National Roman de Oceanografie CNRO/CNR-UNESCO.

Celebrarea acestei zile aduce In atentia publicului importanta educatiei ecologice In randul tineretului si nu numai, pentru a diminua efectele activitatilor umane asupra biodiversitatii si calitatii apelor Marii Negre.

La manifestare vor participa reprezentanti ai MMDD, ai autoritatilor centrale si locale, numerosi specialisti In domeniile protectiei mediului, gospodaririi apelor si oceanografiei, organizatii neguvernamentale, precum si numerosi elevi.

Acestia din urma vor participa cu o expozitie constand In lucrari de ceramica si desene cu tematica marina.

In cadrul unei sedinte festive, cercetatori din cadrul INCDM "Grigore Antipa" vor prezenta lucrari privind starea mediului marin In sectorul romanesc al Marii Negre si contributii la programe regionale si internationale din domeniul oceanografiei.

Mai multe informatii se pot gasi pe site-ul MMDD, la urmatoarea adresa: http://www.mmediu.ro/departament_ape/zona_costiera.htm.

 

Informatii suplimentare:
In fiecare an, 31 octombrie marcheaza aniversarea Zilei Internationale a Marii Negre – cea mai izolata mare fata de oceanul planetar.

La aceasta data, In anul 1996, ministrii mediului din cele sase tari riverane - Bulgaria, Georgia, Romania, Federatia Rusa, Turcia si Ucraina - au semnat Planul Strategic de Actiune pentru Reabilitarea si Protectia Marii Negre.

In luna octombrie 1996, In cadrul Comisiei pentru Protectia Marii Negre Impotriva Poluarii, s-a convenit implementarea Planului Strategic de Actiune pentru Reabilitarea si Protectia Marii Negre Impotriva Poluarii. Documentul a fost conceput In spiritul Declaratiei Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare si a Agendei 21.

Planul Strategic de Actiune pentru Reabilitarea si Protectia Marii Negre Impotriva Poluarii constituie documentul de implementare a Conventiei pentru Protectia Marii Negre Impotriva Poluarii. Acesta contine un set cuprinzator de strategii si masuri pentru protectia si reabilitarea uneia dintre cele mai vulnerabile mari ale lumii. Planul reprezinta practic instrumentul prin care tarile riverane lupta pentru a proteja Marea Neagra impotriva poluarii.

Activitatile cuprinse in Plan sunt structurate pe trei categorii mari:

  • Reducerea poluarii;
  • Managementul resurselor vii;
  • Dezvoltarea durabila.

Sursa: MMediu

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!