ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(03.11.2008)

Revista Presei 03.11.2008

 

FMI si BM vin la Bucuresti pentru a evalua sistemul financiar

 

O misiune comuna a FMI si a Bancii Mondiale (BM) va face o vizita la Bucuresti, intre 3-14 noiembrie, pentru a evalua sistemul financiar din Romania, conform unui comunicat al FMI, potrivit Mediafax. Aceasta este o misiune care urmeaza celei din 2003, care a realizat prima evaluare a sistemului financiar din Romania. Autoritatile romane au cerut aceasta misiune cu mult timp in urma, iar perioada vizitei a fost stabilita anul trecut. "Misiunea nu va discuta sau negocia oferirea de asistenta financiara Romaniei, iar rezultatele vor fi facute publice impreuna cu concluziile consultarilor pe marginea articolului IV din 2009", se arata in comunicat.

 

Sursa: Curierul National

 

Fonduri de investitii vs. dobanda de referinta

 

In momentul actual se observa o scadere drastica a volumului si valorii subscrierilor pentru societatile de administrare a investitiilor. Aceasta scadere este datorata mai multor factori, printre care putem enumera scaderile ce au avut loc de la inceputul anului curent pe Bursa din Romania si pe Bursele internationale, respectiv scaderea valorii unitatii de fond, inflatia, dobanda aferenta economisirii.
Dobanda de referinta de la Banca Nationala a Romaniei a crescut de la 7,5% la sfarsitul lui 2007 pana la 10% in iunie anul curent, ceea ce a determinat o apreciere a dobanzilor la depozite.

 

Sursa: Curierul National  

 

Eugen Teodorovici: Ar trebui simplificata acordarea de credite pentru cofinantarea proiectelor din fonduri UE

 

Bancile ar trebui sa simplifice procedura privind acordarea de credite pentru cofinantarea proiectelor din fonduri UE, mai ales in conditiile actualei crize, in care beneficiarii vor avea oricum probleme din cauza cresterii costurilor, a declarat secretarul de stat din MEF Eugen Teodorovici. El a explicat, sambata, intr-un seminar organizat de Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) la Sinaia, ca proiectele aprobate pentru finantare din fonduri UE deja au fost analizate din punct de vedere al fezabilitatii, iar banca ar trebui sa aplice o procedura speciala in aceste cazuri, care sa nu mai fie atat de birocratica.

 

Sursa: Euractiv

 

Finantele vor cauta euro in Romania

Ministerul finantelor are nevoie de cinci miliarde de lei pentru a-si finanta deficitul fiscal si, dupa ce Standard& Poor’s a coborat ratingul Romaniei, scumpind creditele externe, singura optiune este imprumutul din piata interna.
"Transmit prietenos bancilor ca MEF nu este dispus sa accepte orice dobanda si ca avem suficiente resurse pentru o politica prudenta. Noi nu am da curs unei cereri care sa creeze presiuni inflationiste", a spus Varujan Vosganian, ministrul Finantelor.
In plus, dobanda mare a pietei romanesti atrage in acest moment plasamentele unor cetateni straini, sustin oficialii Finantelor.

Sursa: Romania Libera

Vosganian: Romania nu este intr-o criza financiara, ci intr-una de incredere

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, considera ca, in prezent, Romania nu sufera de o criza financiara, ci de una de incredere.

Vosganian apreciaza ca exista patru nivele ale crizei: cel de incredere, cel financiar, cel economic si cel politic. In prezent, dupa calculul sau, UE se afla in faza crizei economice, iar Romania in particular in cazul unei crize de incredere.

 

Sursa: Capital

 

Cota unica de impozitare stimuleaza cresterea economica

 

Reforma fiscala a inceput in Romania in 2000

Cota unica de impozitare presupune acelasi rag de impozitare pentru persoane fizice si companii, deci un sistem de impozite corelate, cu rata unica de impozitare, pentru toate tipurile de venituri obtinute din diferite activitati. Succesul regimului cotei unice de impozitare depinde, se pare, de nivelul acestei rate: cu cat aceasta este mai mica, cu atat este mai eficienta colectarea ei.

Desi s-a constatat ca o rata mai mica de impozitare conduce, in general, la sporirea gradului de plata a taxelor respective, impozitele mai scazute pot conduce, dupa stabilizarea apetitului de plata al celor impozitati, la scaderea veniturilor la Bugetul de stat.

Sursa: Financiarul

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!