ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » MMDD stabileste reguli


 

MMDD stabileste reguli


(31.10.2008)

Incepand de astazi a intrat in vigoare un nou normativ in domeniul amenajarii bazinelor hidrografice intitulat Normativ tehnic NTLH – 001 "Criterii si principii pentru evaluarea si selectarea solutiilor tehnice de proiectare si realizare a lucrarilor hidrotehnice de amenajare / reamenajare a cursurilor de apa, pentru atingerea obiectivelor de mediu din domeniul apelor".

Elaborarea acestui document era asteptata dupa ce, anul trecut, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila KORODI, a semnat Ordinul nr. 1163, care prevedea elaborarea unor solutii tehnice ingineresti de amenajare a cursurilor de apa. Scopul era acela de a impactul negativ asupra mediului al acestor solutii tehnice.

Prin acest normativ, elaborat in concordanta cu principiile europene si cu propunerile specialistilor in hidrotehnica, se stabileste folosirea acelor materiale de constructie, solutii constructive si concepte de amenajare a raurilor, care sa fie cat mai prietenoase cu mediul.

Se recomanda astfel utilizarea unor structuri constructive elastice, care se pot deforma si astfel se adapteaza mai bine pe formele albiei (fascine, protectii din piatra sparta, saltele de diferite tipuri) dar si folosirea unor materiale de constructie naturale (argile, nisipuri, balast, materiale lemnoase si vegetale) care favorizeaza dezvoltarea ecosistemelor.

Se urmareste, de asemenea, adoptarea noului concept de amenajare a cursurilor de apa „mai mult spatiu pentru rauri” prin realizarea unor zone umede, pentru conservarea florei si faunei acvatice, atenuarea viiturilor si refacerea stocurilor disponibile ale apelor subterane.

"In urma consultarilor pe care le-am avut cu ONG-urile, am primit sprijinul acestora pentru elaborarea unor normative de proiectare astfel incat cursurile de apa sa aiba un aspect cat mai natural. Proiectantii lucrarilor hidrotehnice trebuie sa-si schimbe mentalitatea inca din faza de proiectare si sa propuna solutii de amenajare cu impact minim asupra mediului", a precizat Lucia Ana VARGA, secretar de stat in cadrul MMDD.

Sursa: MMDD

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!