ISO 9001 Certified
 
EVENIMENTELE
SPECIALE
Romana English
PROFINN
Mese rotunde si ateliere de lucru Targuri si expozitii Conferinte si seminarii Cauta Contact
Home » Stiri » Revista Presei


 

Revista Presei


(31.10.2008)

Revista Presei 31.10.2008

 

BNR micsoreaza rezervele minime obligatorii in lei la 18%

 

Consiliul de Administratie al bancii centrale a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la 10,25%

 

 

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, ieri, sa mentina dobanda de politica monetara la actualul nivel, de 10,25% pe an, in conformitate cu asteptarile analistilor, dar a micsorat rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ale bancilor, de la 20% la 18% din valoarea depozitelor constituite la banci.

 

Sursa: Curierul National

 

 

Agricultorii cer fonduri UE pentru utilaje si echipamente

Cele mai multe proiecte au fost depuse pe masura 121 (modernizarea exploatatiilor agricole), iar cele mai multe au fost aici pentru achizitia de echipamente si utilaje agricole, ceea ce este justificat pentru ca nu poti fi competitiv atat timp cat nu ai cele mai bune si moderne tehnologii, care sa contribuie la cresterea productivitatii, a declarat ieri secretarul de stat in MADR, Cornelia Mihai.

Pana in prezent au fost depuse  3.204 de proiecte, in valoare de 2,34 mld. euro. Totodata, au fost selectate 1.129 de proiecte pentru finantare, in urma sesiunilor din martie, aprilie si mai, in valoare de 634,2 mil. euro. Dintre acestea, au fost semnate contracte pentru 698 de proiecte, in valoare de 359,21 mil. euro.

 

Sursa: Curierul National

 

Euro se stabilizeaza pe finalul zilei la 3,65 lei

Evolutia cursului de schimb a raportului euro/leu a fost una volatila, la aceasta contribuind deciziile de politica monetara ale C.A. al BNR, dar si miscarile paritatii dintre euro/dolar, care a afectat monedele emergente.

Cursul mediu al euro a fost stabilit la 3,6262 lei, fata de 3,6645 lei acum doua zile, pe o piata unde in prima parte a sedintei cotatiile au coborat de la 3,62 - 3,63 lei pana la 3,6 lei. In partea a doua a sedintei, dupa publicarea deciziilor BNR, euro a crescut pana la un maxim de 3,6665 lei, pentru ca apoi cotatiile sa coboare, in jurul orelor 16:30 acestea fiind de 3,64 - 3,65 lei.

 

Sursa: Curierul National

 

Domeniile cele mai afectate de criza in 2009

In cel mai pesimist scenariu de criza, economia romaneasca nu intra in recesiune in 2009, ci in cel de-al noualea an de crestere a economiei, sustin toti analistii economici. Estimarile de crestere economica merg de la un scenariu optimist de 6,1%, afisat de Comisia de Prognoza, pana la o marire a PIB cu 3,8%, data de analistii de la ING Romania. Franarea economiei de la 9%, cat va fi in acest an, pana la cel putin 6% se va datora reducerii afacerilor in multe domenii. Toate estimarile reprezentantilor oamenilor de afaceri sunt deocamdata sovaielnice, deoarece toata lumea asteapta sa vada cum va evolua economia mondiala.

 

Sursa: Romania Libera

 

4.400 de proiecte depuse pe fonduri structurale. Cu multe dureri de cap pentru solicitanti

 

277 proiecte in valoare de 2 miliarde de euro au fost aprobate, pana in prezent, in cadrul programelor finantate prin fonduri structurale, din cele peste 4.400 depuse. "Numarul de proiecte a fost foarte mare", a declarat Razvan Cotovelea, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor structurale pentru HotNews.ro, la finalul dezbaterii cu tema "Realitati economice generate de accesarea sau inaccesarea fondurilor structurale". Principala problema a beneficiarilor este intarzierea rezultatelor evaluarii. Cotovelea a solicitat autoritatilor de resort sa angajeze mai multi evaluatori din piata.

Evenimentul legat de accesarea fondurilor structurale a debutat chiar la ora anuntata in program, lucru rar intalnit la conferintele organizate in Romania. Primul speaker, Razvan Cotovelea, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), a punctat cateva concluzii generale legate de procesul de atragere a fondurilor europene post-aderare.

 

Sursa: Euractiv  

 

Romania nu a cheltuit niciun euro din fondurile UE pentru mediu

La doi ani dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania a contractat, prin proiecte, 950 de milioane de euro din cele 5,5 miliarde destinate investitiilor de mediu, dar nu a folosit niciun cent. Autoritatile nu au depus niciun proiect pentru gestionarea deseurilor, reabilitarea CET-urilor, protectia impotriva inundatiilor si stoparea eroziunii costiere.

Romania are nevoie de investitii de mediu de aproximativ 30 de miliarde de euro pentru a se conforma standardelor europene pana in 2018, cand expira toate perioadele de tranzitie negociate cu Comisia Europeana.

Sursa: Euractiv

 

Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!